Rabarber sinaasappel ontbijtmuffins met havermout

rabarber

Roze is het nieuwe zwart. Of beter gezegd groenrozerood is het nieuwe zwart. Rabarber lijkt misschien op fruit, maar het is een onvervalste lentegroente. Vanaf maart groeien de eerste stelen boven de grond. Dit jaar was de rabarber er vroeg bij, want toen ik van de week bij de groenteboer vroeg naar rabarber, antwoordde hij “vanaf morgen!”. Dat kwam goed uit.

De lente doet dus haar best, want het eerste groenrozerood is een feit (zou dat trouwens een mooie kleur worden bij de zelfverfmenger van de bouwmarkt?).

Terug naar rabarber. Rabarber roept vage herinneringen op. Lange, roze stengels achterin de tuin. Felgroene bladeren. Warme zomers, urenlang schommelen en potten met zelfgemaakte jam. Vroeger thuis groeide rabarber in de tuin. En bramen en druiven en frambozen. Als kind mochten we die plukken en daarna dronken we limonade.

Nu, midden in de stad, lijkt een tuin ver weg. Een tuin vol met eigen gekweekte groenten en fruitbomen is iets voor later. Met achterin een rabarberplant, zodat ik elke zomer rabarber kan eten. Zoveel rabarber dat je elke keer als je op visite gaat een bosje rabarber mee kunt nemen.

Rabarber valt onder de vergeten groenten. Zelf was ik deze stengel ook bijna vergeten, maar toen Mister Kitchen mij vroeg om mee te doen aan de rabarberreceptwedstrijd, oftewel de Rhubarb Blog Challenge, kwamen de herinneringen in een keer terug. Om de rabarberstengel uit haar vergetelheid te halen, organiseert Mister Kitchen voor de tweede keer dit jaar de Dutch Rhubarb Week. Een week, van 22 t/m 31 mei, die in het teken staat van deze veelzijdige heilige stengel.

Eén manier om rabarber gedurende deze week terug op de kaart te zetten is de Rhubarb Blog Challenge waarin foodbloggers worden gevraagd recepten te bedenken met rabarber als herkenbaar ingrediënt.

rabarber

Mijn hoofd zit vol met rabarber, dus de komende tijd komen als het goed is nog wat rabarberrecepten voorbij. Om erin te komen vandaag een easy rabarberrecept.

Onderweg met een tas vol felgekleurde rabarberstengels kreeg ik zin in muffins. Om een antwoord te krijgen op de vraag of rabarbermuffins lekker zouden zijn, zat er niks anders op dan het te proberen.

Rabarber en sinaasappel zijn een gouden koppel net als rabarber en vanille. Je hebt vast wel eens rabarbercrumble met vanille gehad of een rabarbertaart met vanille en custard? Door het basis muffinbeslag deed ik sinaasappel en vanille. Voor wat extra bite verving ik een deel van de tarwebloem door havermout.

Aangezien rabarber snel uitdroogt en het maar een paar dagen goed is in de koelkast, maakte ik met de stengels die ik overhad een rabarbercompote voor erbij.

Deze rabarbermuffins zijn the new black. Echt, met een lepel romige kwark en zelfgemaakte rabarbercompote komt de rabarber uit de vergetelheid.

Rabarbertips van de groenteman

Voordat je aan de slag gaat met rabarber, hier nog wat tips van de groenteman himself. De groenteboer vertelde dat de jonge rabarber met haar dunne en stevige stelen het lekkerst is. Nog een insiders tip: haal het rabarberblad er thuis af, anders wordt de rabarber slap. Thuis kun je de rabarber ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast in de groentelade of in plastic. 

rabarbermuffins

Rabarber sinaasappel ontbijtmuffins met havermout & rabarber frambozencompote 

voor 12 rabarbermuffins
200 gram bloem
50 gram havermout
1 el bakpoeder (1 zakje à 15 gram)
flinke snuf zout
merg van 1 vanillestokje
2 eieren, losgeklopt
rasp en sap van 1 sinaasappel
50 gram zachte boter
50 gram donkere basterdsuiker
150 ml melk
150 gram rabarber (ongeveer 2-3 stengels)

voor erover
havermoutvlokken
bruine basterdsuiker of rietsuiker

Zo maak je de rabarbermuffins
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng de bloem, de havermout, basterdsuiker, het bakpoeder en zout door elkaar.

Meng in een andere kom de losgeklopte eieren met de zachte boter, de melk, het vanillemerg en het rasp en sap van de sinaasappel. Doe het mengsel bij de droge ingrediënten en mix door elkaar.

Snijd de onder- en bovenkant van de rabarber stengels, was de rabarber en halveer in de lengte. Snijd in kleine stukjes. Spatel de rabarber door het beslag.

Knip vierkanten van een stuk bakpapier en doe dit in een muffinvorm of gebruik papieren muffinvormpjes. Schep het beslag met behulp van twee lepels in de muffinvormpjes. Bestrooi met wat rietsuiker en havervlokken.

Zet de vormpjes op het rooster en bak in ongeveer 25 minuten mooi goudbruin en gaar. Prik met een satéprikker. Als deze er schoon uitkomt, zijn de muffins gaar.

Eet de rabarbermuffins met de rabarbercompote (zie recept hieronder) en een flinke lepel romige kwark.

Rabarber frambozencompote

voor één potje
5-6 stengels rabarber (ongeveer 300 gram)
50 gram suiker
1 tl vanille extract
150 gram frambozen

Zo maak je rabarbercompote
Spoel de rabarberstengels af onder stromend water. Snijd de onderkant van de stengels eraf. Snijd de rabarber in stukken van ongeveer 2 cm.

Doe de rabarber samen met de suiker en het vanille extract in een pan (je hoeft geen water toe te voegen ook al lijkt dit zo). Zet op middelmatig vuur en laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig even roert met een houten spatel. De rabarber zal nu vezelig worden en uit elkaar vallen.

Doe de frambozen erbij en laat nog een paar minuten zachtjes pruttelen.

Schep de rabarber compote in een glazen potje.

Eet de rabarbercompote bij de muffins. Ook lekker bij spareribs of door de Griekse yoghurt met daaroverheen pistache of hazelnoten.

Heb jij nog rabarberinspiratie? Laat deze dan achter in een comment of email en wie weet gaan we op 24 mei samen naar de finale tijdens de Dutch Rhubarb Week. 

rabarbermuffins