Zelfgemaakte ravioli met ricotta, citroen & salie

Zelfgemaakte ravioli met ricotta

De afgelopen week was het even stiller op de blog. Druk met allerlei leuke freelance opdrachten, schiet het koken er soms wat bij in. Natuurlijk kook ik nog wel, maar met de wintertijd en de kou wordt het eerder een kom soep. Of iets anders uit een kom om op de bank onder een dekentje te eten. De blog stond dus even op een wat lager pitje, maar vandaag maak ik daar weer tijd voor.

Dit keer een recept speciaal voor als je iets meer tijd hebt: zelfgemaakte ravioli. Zelf pasta maken. Dat had ik nog nooit gedaan. Wel eens als kind samen met mijn moeder, maar meer ook niet. Thuis hadden we een pastamachine en regelmatig maakte mijn moeder zelf pasta. Dan hing het huis vol met lappen pastadeeg die uit de machine gerold kwamen. Later maakten we daar dan ravioli van of tagliatelle of gewoon spaghetti.

Er gaat niets boven zelfgemaakte pasta, maar eigenlijk had ik het nooit eerder zelf gemaakt. Het leek me zoveel gedoe, vooral zonder pastamachine.

Zelf maken hoort echt bij Dille & Kamille. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben er bij Dille & Kamille een zelf-maak-hulp-middel voor. Zo ook voor zelfgemaakte ravioli.

Aangezien ik thuis geen pastamachine heb, was ik vooraf even huiverig, máár zelf pasta maken zonder pastamachine kan. Het is mogelijk en niet eens zo veel werk. Het is iets harder rollen, maar dat valt reuze mee. En met de handige pasta uitstekers voor ravioli heb je je pasta zo gemaakt.

En hier vind je het recept bij Dille & Kamille.

Zelf ravioli maken met ricotta en citroen

Zelfgemaakte ravioli met ricotta, citroen en salie

Ingrediënten voor 4 personen
400 gram meel van durumtarwe (te koop bij Dille & Kamille)
4 eieren
1 el olijfolie
grof zeezout
beetje water

voor de vulling
250 gram ricotta
150 gram geraspte Parmezaanse kaas
rasp van 1 citroen
paar blaadjes salie, fijngesneden
versgemalen peper en zeezout

voor de walnoten rucolapesto
Twee handjes rucola + extra om te serveren
50 gram walnoten + extra om te serveren
50 gram Parmezaanse kaas
1 kleine knoflookteen
Scheut olijfolie
Zeezout en peper

Ravioli maken
Stort het meel op het aanrecht. Maak in het midden een kuil en breek de eieren hierin. Klop de eieren met een vork los en neem tijdens het kloppen steeds een beetje meel van de rand mee. Blijf kloppen tot het ei en het mengsel stroperig worden.

Meng de rest van het meel verder met de hand. Voeg de olijfolie en het zeezout toe. Kneed het deeg stevig tot het een soepel en egaal deeg wordt. Druk er met een duim in. Als het deeg terug veert is het goed. Het moet een elastisch en stevig deeg worden. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Is het deeg te nat? Voeg nog wat meel toe. Als het juist droog is kun je wat water toevoegen.

Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.

Haal het deeg uit de koelkast en snijd in vier gelijke delen. Bestuif een werkblad met bloem. Rol elk stuk deeg uit tot een dunne lap van ongeveer 3 mm dik met een deegroller of gebruik een pastamachine.

Vouw elke deeglap dubbel en snijd hem door bij de vouwrand zodat je twee gelijke stukken krijgt. Leg op de ene helft hoopjes vulling en leg de andere deeghelft erover heen. Druk de ravioli uit met een raviolistamper of snijd vierkanten uit met een scherp mes en druk de randen dicht met een vork.

Zet een pan met ruim water op en breng aan de kook. Schep de ravioli voorzichtig in het water zodat ze niet kapot gaan. Kook de ravioli ongeveer in 6 minuten gaar. Proef er eentje om zeker te zijn dat de pasta gaar is.

Maak terwijl de ravioli kookt de walnoot rucolapesto door alle ingrediënten in de keukenmachine te mengen.

Serveer de pasta met de pesto en rucola. Bestrooi met extra walnoten en Parmezaanse kaas.