Raw lavendel brownies (die je bijna helemaal in je eentje op mag eten)

Raw lavendel brownies | Yellow lemon tree

Vooraf wil ik iedereen waarschuwen. Dit is namelijk zo’n recept waarvan ik bijna spijt heb dat ik het ontdekt hebt. Het is té lekker, té makkelijk, té verslavend. Gewoon té alles. Een ding zijn deze rauwe cacao brownies met lavendel niet en dat is té ongezond.

Kijk je moet ze niet allemaal in je eentje op eten, maar wel bijna allemaal. De brownies zijn gemaakt met rauwe cacao en helemaal vegan, detox proof en vooral dus te lekker voor woorden. Deze raw brownies hoeven dus ook niet in de oven en zijn daarom gevaarlijk snel klaar.

Aan de ene kant wil ik iedereen dus waarschuwen er niet aan te beginnen. Aan de andere kant: maak dit! Echt, want het is zo lekker.

Brownies die geen brownies zijn maar toch naar brownies smaken en misschien nog wel lekkerder zijn dan ‘echte’ brownies.

Misschien komt het deels door mijn detox dat ik alles wat enigszins naar chocolade smaakt nog honderd keer lekkerder vind dan normaal, maar ik denk ook dat je zonder detox verslaafd raakt aan deze brownies.

Deze rauwe brownies zijn gemaakt van allemaal goede dingen. Pecannoten, zachte medjoul dadels, rauwe cacao poeder, geraspte kokos en wat honing en grof Himalaya zout. Er komt geen boter of olie aan te pas en toch smaken ze geweldig. Natuurlijk bevatten ze wel behoorlijk wat calorieën, máár je kunt gerust een tweede stukje nemen.

Of een derde.

Of gewoon bijna de hele bak.

Ik moest mijzelf echt bedwingen niet wéér naar de koelkast te lopen.

Dit geweldige recept voor rauwe brownies kwam ik tegen bij de Rawtarian. Een raw brownie recipe dat smaakt naar real brownies, stond eronder vermeld. Dat kun je natuurlijk niet negeren. Ik heb het recept wat aangepast en er lavendel aan toegevoegd.

Bij mij in de straat staat de lavendel namelijk volop in bloei. Toen ik er al een paar keer was langsgefietst vorige week bedacht ik me dat ik daar wel wat mee wilde doen. En dan geen geurzakje voor op de wc, nee door een recept. Nadat ik de ingrediënten voor deze brownies had ingeslagen, kwam ik weer langs het lavendelbosje.

Zouden brownies met lavendel lekker smaken?

Er was maar één manier om daarachter te komen en dat is het gewoon proberen. Lavendel behoort tot de eetbare bloemen. In de meeste recepten wordt gedroogde lavendel gebruikt, maar ik had geen tijd meer om de lavendel te laten drogen. Ik heb voorzichtig een “rauw” bloemetje geproefd en het smaakte lekker. Toen nog een bloemetje in combinatie met wat browniebeslag en ook dat smaakte erg goed.

Misschien dat ik Tony’s eens een email stuur voor een nieuwe limited edition.

Uiteindelijk heb ik de bloemetjes van vijf takjes lavendel erdoor gedaan en het resultaat was heerlijk. Lavendel heeft best een sterke smaak, dus als je dit wat gewaagd vindt, kun je ook minder bloemetjes nemen. Ik gebruikte dus ‘verse’ bloemetjes.

Raw lavendel brownies | Yellow lemon tree

Welke lavendelsoorten zijn eetbaar?

Naar aanleiding van reacties hieronder op het recept dat lavendel uit de tuin giftig is, heb ik gelijk contact opgenomen met Kwekerij Bastin. Nu ik bezig ben met ontgiften, wil ik natuurlijk niet iets eten dat giftig is. Zelf had ik al wel gegoogled of alle soorten eetbaar zijn, maar voor de zekerheid heb ik het toch even aan de specialist gevraagd.

Bastin is gespecialiseerd in lavendel (ze verkopen eindeloos veel soorten lavendel). Op mijn vraag antwoordde Linda: “Zal ik maar van wal steken?”. En daar kwam het uitgebreide en onderbouwde antwoord op mijn vraag of lavendel eetbaar dan wel giftig is en welke soorten je kunt eten.

De meest voorkomende lavendel is de Lavandula Angustifolia met binnen deze soort nog veel verschillende namen. Dit is de lavendel die je het meest in tuinen ziet. Van de Angustifolia is de medicinale werking bewezen en deze wordt volop gebruikt om te consumeren.

Een tweede veelvoorkomende lavendel is de Lavandula X Intermedia. Op het moment is de medicinale werking van deze plant nog in onderzoek, maar waarschijnlijk heeft ook deze plant een medicinale werking en is dus eetbaar. Vooralsnog is wel duidelijk dat ook deze lavendel niet giftig is.

Tot slot noemde Linda nog de Lavandula Stoechas. Deze lavendel heeft een soort van vlinderachtige bloemetjes en ziet er totaal anders uit dan de ‘gewone’ lavendel. Ook van deze lavendel is de medicinale werking nog in onderzoek, maar als je deze lavendel eet is er ook niks aan de hand.

Kortom: lavendel uit de tuin kun je gerust eten.

Het verhaal dat lavendel giftig is komt mogelijk doordat de planten in tuincentra bespoten zijn. Op deze planten (zelfs op kruiden zoals peterselie die je in tuincentra kunt kopen) staat dan aangegeven dat de planten niet eetbaar zijn. Reden hiervoor is dat de planten bespoten worden. Deze planten worden dus afgeraden om te eten.

Linda gaf als eettip nog dat verse lavendel het lekkerst is en de meeste smaak geeft. Wil je deze brownies in de winter maken? Dan zul je van de zomer een bosje moeten drogen.

Kom langs bij mijn kraampje op de Neighbour Food Market – editie Elle Festival 

Oja, psssst! Wil je deze rauwe brownies proeven? Euuuhhh ja, dat wil je.

Aanstaande zaterdag 28 juni sta ik op de Neighbour Food Market editie van het Elle Festival in Amsterdam. Op de Neighbour Food Market komen good-food verkopers, zoals bio-boeren, bakkers, slagers, kaasmakers, barista’s en plaatselijke restaurants, samen om hun producten te verkopen. Normaal gesproken vind je de markt maandelijks op het Westergasterrein, maar dit keer vindt de NFM plaats als onderdeel van het Elle Festival.

Naast deze raw brownies kun je zaterdag ook mijn quinoa repen en dadelballetjes proberen en een zakje ongelooflijk crunchy granola kopen voor thuis als ontbijt. Alles detox proof natuurlijk, want ik moet natuurlijk wel proeven wat ik verkoop.

Wat: Neighbour Food Market tijdens het Elle Festival
Waar: Herengracht 320 in Amsterdam
Wanneer: Zaterdag 28 juni van 11.00 – 18.00 uur
Entree: geen! Dus je kunt gewoon binnen lopen.

Wie weet tot zaterdag bij mijn kraampje op de Neighbour Food Market in de Jordaan!

En als je niet zo lang kunt wachten, maak ze dan lekker zelf.

Raw lavendel brownies | Yellow lemon tree

Raw lavendel brownies met dadels, pecannoten & kokos

voor ongeveer 12 brownies
250 gram medjoul dadels of andere zachte dadels, zonder pit
200 gram pecannoten (walnoten kan ook)
50 gram rauwe cacao
50 gram gemalen kokos + wat extra om de brownies mee te bestrooien
3 el honing of agavesiroop
1/2 tl grofgemalen Himalaya zout (grote korrels erdoor is echt lekker)
2 el water
5 takjes lavendel, de bloemetjes + extra om de brownies mee te versieren

Bereidingswijze rauwe cacao brownies met lavendel
Doe de pecannoten in de keukenmachine en maal fijn. Voeg nu de ontpitte dadels toe en maal tot het een gemengd geheel is.

Voeg nu de rauwe cacao, gemalen kokos, honing of agavesiroop en het Himalaya zout toe en laat draaien. Doe 2 lepels water erbij zodat het geheel iets smeuïger wordt. Doe op het laatste moment de lavendelbloemetjes erbij en meng nog even goed door.

Bekleed een brownievorm met bakpapier. Schep het browniemengsel in de vorm en druk goed aan met een spatel. Strijk de bovenkant glad terwijl je alles aan drukt. Zet minimaal een uurtje of twee in de koelkast zodat de brownies steviger worden. Je kunt ze ook gelijk opeten als je jezelf niet kunt beheersen.

Bestrooi met wat lavendelbloemetjes en geraspte kokos. Lekker met kamille lavendelthee.

Je kunt de rauwe brownies in een afgesloten trommel vijf dagen in de koelkast bewaren (als ze het zo lang volhouden tenminste).

Raw lavendel brownies | Yellow lemon tree