Funky chocoladefudge

chocolade fudge

Nooit eerder heb ik zelf fudge gemaakt. Eigenlijk heb ik nooit geweten dat ik zo’n fudge persoon ben. Deze fudge is zo onweerstaanbaar lekker. Verslavend. Op het gevaarlijke af. Als je eenmaal begint, kun je bijna niet meer stoppen.

Zelf fudge maken is makkelijk en met dit recept voor fudge krijg je altijd de perfect smeuïge chocoladefudge. De chocoladefugde vulde ik met noten, kokos en kaneel.

Normaal gesproken heb ik het altijd zwaar als het op kiezen aankomt, zeker met de foodblogswap, maar op de blog Bijzonder Spaans van Didi kwam ik al snel uit bij dit recept voor fudge. Makkelijk, snel en niet normaal lekker.

Zoals je wellicht al geraden had staat Didi’s kookblog in het teken van, welja, Spanje en vol met hongerig makende recepten.

Spanje is een van mijn favoriete landen. De mensen, de taal en vooral het eten. Ik houd echt van Spanje. Vroeger wilde ik zelfs emigreren naar Barcelona of Valencia en dan elke dag genieten met vis en sangria aan het strand.

Spaans dus en fudge. Misschien denk je bij Spanje niet gelijk aan fudge, maar door mijn uitwisselingsweek naar Barcelona wist ik dat Spanjaarden enorm van zoet houden.

Het zondagsontbijt bestond bij mijn gastgezin uit een enorme kom gesmolten pure chocolade. En alsof dat nog niet genoeg was, daarbij cake om mee te dippen. Een soort churros idee, maar dan gelukkig zonder de gefrituurde deegstengels.

Het hele gezin werkte gretig twee kommen van de chocolademassa naar binnen. Ik weet nog goed hoe bezwaard ik mij voelde dat ik met moeite niet eens de helft weg kreeg. Gelukkig zijn Spanjaarden enorm gastvrij en was het broertje blij dat ik mijn kom niet op kreeg.

Chocolade als ontbijt is niet helemaal mijn ding, maar deze zoetigheid wel.

Onder het kopje zoete lekkernijen kwam ik het recept voor fudge tegen. Iets wat al héél lang op mijn lijstje stond. De keuze was dus snel gemaakt.  

Fudge de chocolate. Oftwel chocoladefudge.

Dit recept voor chocoladefudge is zo makkelijk dat het bijna geen recept meer te noemen is. Het leuke met fudge is dat je er werkelijk alles doorheen kunt mikken. Het originele recept is met een vulling van specerijen, zoals kaneel, gemberpoeder, roze peperkorrel uit de vijzel, sinaasappelrasp, gemalen kardemom, gemalen kruidnagel en hazelnoten.

Tijdens het lezen van het recept zat ik mijn laatste zuinig bewaarde stukje van de limited editon chocoladereep van Tony’s op te eten. Hoe lekker zouden Tony’s en fudge in één wel niet smaken? Door de fudge deed ik dus de ingrediënten van mijn favoriete Tony’s: grofgehakte amandelen, kokosschaafsel en kaneel. En het smaakte awesome.

Ondanks mijn toch wel vijf jaar Spaanse les op school spreek ik het nauwelijks meer. Als ik in Spanje ben, merk ik dat er nog wel ergens iets zit, maar veel is het niet. Daarom, speciaal voor deze blogpost, toch nog een zinnetje dat van heel ver komt (en een beetje van de vertaalmachine). Tengo hambre, espero que también. 

Maak dus deze fudge! Echt, hij is onweerstaanbaar lekker.

chocolade fudge

Chocoladefudge met amandelen, kokos en kaneel


Ingrediënten
voor ongeveer 24 grote brokken fudge of veel meer kleinere
350 g pure chocolade (minimaal 70% cacao)
1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
25 g roomboter
snuf zout
125 gram amandelen
25 gram kokosschaafsel
3 tl kaneel

Chocoladefudge maken
Hak de amandelen grof.

Doe de chocolade in blokjes, de gecondenseerde melk, de boter en een beetje zout in een pan. Verwarm op laag vuur zodat alles langzaam smelt en blijf constant roeren. Roer goed door met een houten lepel tot de chocolade gesmolten is en alles goed gemengd is.

Haal van het vuur en roer nu de gehakte amandelen, kokosschaafsel en kaneel erdoor. Het mengsel begint als het goed is al een beetje fudgy te worden. Stort het mengsel in een met bakpapier bekleed bakblik (ik gebruikte een cakeblik). Strijk glad met een spatel.

Laat minimaal 4 uur hard worden in de koelkast.

Snijd de fudge in stukken. Bewaar in een luchtdichte trommel in de koelkast of eet gelijk helemaal op, want de fudge is echt gevaarlijk onweerstaanbaar.

Bedenk een eigen vulling en maak fudge!

chocolade fudgechocolade fudge