Ben je op zoek naar een recept voor zelfgemaakte falafel? Zoek dan niet verder. Dit falafel recept is heel makkelijk om zelf te maken. De falafel bak je in de koekenpan en is zo klaar. Lekker met broodjes pita, in een wrap of door een salade.
In mijn vorige blogpost schreef ik al dat ik weer helemaal in een homemade fase zit. Zo maakte ik de afgelopen tijd van alles zelf, waaronder deze falafels. Zelf falafel maken is echt helemaal niet moeilijk. Je hebt wel, zoals met veel huisgemaakte dingen, een keukenmachine nodig. Verder bestaat de basis eigenlijk vooral uit kikkererwten en wat kruiden.
Het recept komt van dit falafelrecept van Annie Pannie. Zoals Andrea op haar blog al schrijft, kan dit falafel recept eigenlijk niet mislukken, mits je je aan een paar tips houdt. De allerbelangrijkste is dat je het falafelmengsel al pulserend mengt en dus niet fijn maalt met de keukenmachine. Dus niet je keukenmachine aanzetten en laten draaien, maar met de pulseer knop korte stoten geven tot het mengsel gaat samenhangen (maar nog wel best grof is). Dat is echt een hele belangrijke, anders wordt het te fijn gemalen en is de structuur niet goed of valt het uit elkaar.
Verder kun je de falafels op twee manieren bakken. Voor een wat gezondere variant, bak je ze in een klein laagje olijfolie (dat is wat ik heb gedaan). Voor een meer traditionele falafel, verhit je een flinke laag zonnebloemolie in de pan (laag van ongeveer 2 cm) en bak je de falafel daarin. De falafels worden dan rondom helemaal krokant gebakken.
Je kunt de falafel nog iets platter drukken, zodat het meer kleine burgertjes worden of zoals op de foto wat dikker houden. Net wat je lekker vindt. Maak de falafels helemaal af met dit recept voor zelfgemaakte hummus.
Falafel recept
Ingrediënten voor 2 personen (ongeveer 10 falafelballetjes)
- 1 pot kikkererwten (uitlekgewicht 220 gram)
- 3 teentjes knoflook
- bosje peterselie, grof gehakt
- 1 kleine ui, grof gesnipperd
- 2 tl gemalen komijn
- 1,5 tl gemalen korianderzaad
- 1 tl zout
- 1 tl pul biber of 1/2 tl cayennepeper
- 1 tl bakpoeder
- 1 el citroensap
- 2 el (glutenvrij) bloem
- olijfolie of zonnebloemolie om in te bakken
Falafel zelf maken
- Giet de kikkererwten af in een vergiet, spoel om met water en laat goed uitlekken. Dep eventueel droog met wat keukenpapier.
- Doe de kikkererwten samen met alle ingrediënten in de keukenmachine. Gebruik de pulseerstand (let op: dit is echt belangrijk!) en mix met korte pulsen totdat je een samenhangend geheel krijgt. Stop dan direct! Het is belangrijk dat er nog grove stukjes door het falafelmengsel zitten, dus maal het niet helemaal fijn.
- Vorm stevige balletjes (grootte van een pingpongbal) van het falafelmengsel en druk ze iets plat (tot een soort klein, dik burgertje). Je kunt van het mengsel ongeveer 10 falafelballetjes vormen.
- Verhit een koekenpan met een laagje olijfolie op hoog vuur. Je kunt ze ook wat meer “frituren” door een flinke laag van 2 cm olie in de pan te verhitten. Test dan van te voren even of de olie op de juiste temperatuur is, door een stukje brood erin te doen. Als deze bruisend mooi goudbruin wordt, is de olie op de goede temperatuur.
- Leg de falafels in de hete olie en bak ze aan één kant bruin. Keer ze dan voorzichtig om met een tang. Haal de falafels uit de pan als beide kanten goudbruin en knapperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bij mij pasten alle falafels in één keer in de pan, past dit niet, bak ze dan in porties.
Serveer de falafels met pita’s, komkommer en tomaat, deze zelfgemaakte hummus en een sausje van yoghurt, knoflook, peterselie en munt.
Heb je falafel over? Eet het de dag erna door je salade. Je kunt ze twee dagen in de koelkast bewaren.
Dit recept komt zó van te pas! Heb recent een pot kikkererwten gekocht maar nog geen flauw idee wat ik ermee moest doen.
Bedankt voor je recept, vorige week gemaakt en erg lekker!
De smaak is goed maar ze vallen helemaal uit elkaar. Wat doe ik verkeerd?