Epic burger project #5.1 Fusionburger van garnalen met avocado & mango (in een broodje van sla)

Afgelopen donderdag verschenen de eerste Twitterberichten over de Paas Foodybox. Dat hij immens was, vol zat met mooie producten, dat mensen blij waren dat ze geen vegetariër zijn en dat de doos in een plas water stond.

Desbetreffende dag was ik de hele dag niet thuis. Vurig hoopte ik dat een van mijn huisgenoten thuis zou zijn, om de box in ontvangst te nemen. In de groepsapp vroeg ik nog of er een grote doos was bezorgd, maar het antwoord was een teleurstellende ‘nee’.

Later die avond kwam ik thuis. Geen doos. Wel een oranje-wit-papiertje op de deurmat. Dat kon maar één ding betekenen: de doos was bij de buren bezorgd. Normaal ben ik niet zo van het laat aanbellen, maar er brandde nog licht en dit was wel een soort van noodgeval. Gelukkig waren de buren nog wakker en met het excuus dat zij anders morgen een plas water in de gang zouden hebben, konden ze rustig gaan slapen.

En ja hoor. De doos was immens. Goed gevuld. Met verse Hollandse Noordzee garnalen, met een mooi stukje varkensentrecote, met een potje biologische mosterd, met specerijen en met de enige echte Kesbeke tafelzuur. Dat alles bedekt met een kilo ijsblokjes. Genoeg om een jaar lang mojito’s mee te maken.

Na het zien van de foodybox vroeg ik de paashaas nog om een Derde Paasdag, maar tevergeefs. Desalniettemin hebben we met de familie heerlijk Pasig gegeten. Gister hield ik nog een soort van Derde Paasdag, met een burger.

How come? Vroeg Robert Kroon van de foodybox nog toen ik zei dat ik begonnen was aan de tweede burger. In alle boxen zat immers maar één The Burger (een ietwat MacDonalds-look-a-like burger die met een paar minuten te bereiden is in de magnetron).

Hoe dat dus kon, meerdere burgers? Nou, met mijn Epic Burger Project heb ik geleerd dat je echt van alles een burger kunt maken. Dus ook van varkensentrecote. En van garnalen. Beide burgers waren even episch, maar vandaag – in het kader van iets gezonder en lichter eten na de Pasen – eerst het recept voor de garnalenburger (het recept voor de burgers van varkensentrecote, houden jullie tegoed).

Garnalen zijn dus ook héél burgermatic!

De Hollandse garnalen komen van het Nederlands Visbureau en zijn duurzaam gevangen in onze eigen Noordzee. Het Nederlands Visbureau vist volgens de seizoenen. De Noordzee garnaal is van alle seizoenen thuis, want het hele jaar door is het voor deze garnaal het seizoen.

Ik had nooit eerder een burger gemaakt van garnalen op, maar wow, dat moet je echt eens proberen (als je van garnalen houdt tenminste). Bij de garnalenburger moet je niet denken aan een garnalenkroket, verre van. De burger heeft nog structuur en smaakt garnalig en lekker fris met de avocado en mango. M’n tafelgenoot T. bleef maar herhalen hoe lekker hij het vond.

Uiteindelijk is de burger een soort fusionburger geworden: Hollandse garnalen van eigen Noordzeebodem met tropische mango en avocado. Dit alles in een broodje gemaakt van kropsla.

Door het burgerbroodje te vervangen door grote blaadjes sla, is de burger ook nog eens licht en gezond. Dat ga ik vaker doen (zo kan ik ook weer meer burgers produceren voor mijn project zonder me al te schuldig te voelen). Als je wat meer honger hebt, kun je de burger ook eten in een volkorenwrap. Of natuurlijk gewoon lekker op een broodje.

Garnalenburgers in een broodje van krop sla met avocado en mango
voor 4 garnalenburgers
250 gram verse gepelde Noordzee garnalen
1 rode ui
2 lente uitjes
1 teentje knoflook
2 eieren
75 gram panko (Japans broodkruim)
2 tl sojasaus
handje verse peterselie
1 avocado
1 beetje onrijpe mango
1/2 komkommer
salade met groot blad, zoals kropsla

eventueel voor erover
wat limoensap
alfalfa
postelein of andere pittige sla
zelfgemaakte mayonaise (om het toch nog ongezond te maken)

Zo maak je de garnalenburgers
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Hak de ui, lente uitjes en knoflook fijn. Ik gebruik hiervoor de keukenmachine, maar je kan het ook fijn snipperen. Doe de garnalen en peterselie erbij en pulseer een paar keer tot de garnalen fijngehakt zijn en er een soort garnalengehakt ontstaat. Zonder keukenmachine kun je alles fijn hakken.

Doe het garnalenmengsel in een kom. Klop de eieren los en doe erbij. Voeg de panko en sojasaus toe en roer door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Kijk of het mengsel niet te plakkerig is (voeg dan nog wat broodkruimels toe) of juist niet plak (doe er dan nog wat olijfolie bij).

Vorm vier burgers van het mengsel.

Verhit olijfolie in een pan. Bak de garnalenburgers een paar minuten aan beide kanten op hoog vuur bruin. Leg de burgers daarna nog 10 minuten in een voorverwarmde oven.

Snijd ondertussen de mango, avocado en komkommer in plakjes. Haal voor elke burger 2-3 grote bladeren sla los en was deze.

Maak een broodje van de blaadjes sla, garnalenburger, plakjes mango, avocado en komkommer. Doe er wat postelein en alfalfa over en wat mayonaise om het iets minder gezond te maken.

Smakelijk!

Heb je grotere trek? Maak er dan zoete aardappelfriet of deze crunchy ovengebakken knoflookfrieten bij.