Zelfgemaakte limoenlimonade met tijm, komkommer & agave

Limoenlimonade zelf maken

Momenteel zit ik in in de ontkenningsfase. De ontkenning van het eind van de zomer, het einde van lange zomeravonden, de kortende dagen en de winterjas.

Het begin van de herfst lijkt in aantocht, maar ik wil nog even niks weten van de regen, de buien, de winterjas uit de kast halen en comfort food.

Nee. Ik zit na de tropische warmte in Barcelona nog in de zomersferen en wil een glas ijskoude zelfgemaakte limonade. Dus toen gister de zon scheen ben ik gelijk op de fiets gestapt om limoenen te halen en een zak ijsblokjes.

Het recept voor deze limoenlimonade komt van een Mexicaans restaurantje waar we op onze laatste dag in Barcelona hebben gegeten. De limonade is gemaakt zonder suiker en gezoet met agavesiroop. Ook komt er geen pan aan te pas. Je maakt de limonade rechtstreeks in het glas of een kan.

Op onze laatste avond gingen we uiteten bij Cantina Machito. Normaal gesproken zou ik nooit Mexicaans gaan uiteten – niet omdat ik Mexicaans niet lekker vind, maar omdat ik geen goede Mexicaanse restaurants in de buurt ken. In Barcelona zou ik al helemaal niet zo snel een Mexicaan binnenstappen, maar de rode en roze houten tafels op het terras en bakken guacamole zagen er té verleidelijk uit.

Op de kaart stonden naast oneindig veel soorten tequilla, ook allerlei huisgemaakte limonades, genaamd limonadas caseras. Zo ook deze limonade met limoen, tijm, komkommer en agavesiroop.

Aan het meisje dat ons bediende heb ik het recept gevraagd – evenals van de horchata – zodat ik het thuis na kon maken, ook al zou het regenen.

Van het thuisfront had ik namelijk al menig bericht ontvangen over de regen in Nederland. Terwijl wij op het strand lagen, viel het hier met bakken uit de hemel. “Het weer hier is PET”, zei mijn vader nog.

Pet – in deze context dan – is zo’n woord waar ik nooit de betekenis van heb onthouden. Ik heb het hem wel eens gevraagd, wat ‘pet’t nou eigenlijk betekent en of het mogelijk iets Limburgs is. Pet is geen Limburgs. Het is een bestaand woord.

Pet, in deze zin van het woord, betekent flut, nietswaardig, knudde of naatje.

Vandaag is het weer niet pet. Tenminste. De zon schijnt en gister was het ook behoorlijk warm.

Zal vandaag de laatste mooie dag zijn?

Doe mij nog maar zo’n glas zelfgemaakte limoenlimonade. Gewoon nog even doen alsof het zomer is. Nu het nog kan.

Meer zin in citroenlimonade? Kijk dan eens naar dit recept voor de perfecte homemade citroenlimonade.

Limoenlimonade zelf maken

Snelle zelfgemaakte limoenlimonade met tijm & komkommer

voor één groot glas (voor een kan limonade verviervoudig je de hoeveelheden)

sap van 2 limoenen (ongeveer 25 ml)
1 el agavesiroop of honing
paar schijfjes komkommer
paar takjes verse tijm
veel ijsblokjes
prikwater
een leuk rietje

Doe het limoensap met de agavesiroop in een glas. Roer goed door elkaar met een lepel.

Doe de schijfjes komkommer en takjes tijm in het glas. Vul het glas met ijsblokjes. Schenk het glas vol met koud prikwater.

Drink met een rietje en geniet van de laatste zonnestralen.

Limoenlimonade zelf maken