Sushi bowl recept: sushi voor luie mensen

Recept sushi bowl: sushi bowl zelf maken

Ken je dat? Je hebt zin in sushi, maar geen zin om het zelf te rollen. Dan is dit serieus het meest makkelijke, luie, snelle en simpele oplossing ooit: sushi bowl zelf maken. Dit sushi bowl recept is super makkelijk en smaakt net als sushi.

Toen ik laatst aan het werk was kreeg ik een berichtje: “Ik weet wat we vanavond gaan eten: SUSHI BOWL!!!!!!”

Sushi bowl? Hoor ik mezelf vragen. Met zoveel uitroeptekens en hoofdletters moest het wel iets héél lekkers zijn.

“Google maar eens”, kreeg ik terug.

Google afbeeldingen staat vol met de mooiste sushi bowl creaties. Bijna kunstwerken. Om hongerig van te worden. Nou en of we sushi bowl zouden eten. Dit is het meest geniale idee in tijden.

Sushi in een bowl. In een kom dus. Niks moeilijk rollen met norivellen, nee gewoon alles in een kom. Sushirijst onderop en daarover heen je favoriete toppings. Vis, vlees, vega. Of ga voor vegan, net zoals de Groene Meisjes. Met een sushi bowl kun je alle kanten op.

Vroeger – voor het all you can eat tijdperk – maakte ik nog wel eens zelf sushi. Op naar de toko en thuis aan de slag met een enorme kom plakkerige rijst, norivellen en verse vis en groenten. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar bij mij werden de rolletjes nooit zo mooi als je zou willen. Altijd zat er te veel rijst in een rol, net zoals met tortillawraps, waardoor ze uit elkaar vielen. Tijdens het sushirollen kon ik mezelf ook nooit bedwingen om niet alvast wat stukken vis en groenten op te eten. Op het moment dat alle velletjes gerold waren, zat ik eigenlijk al vol haha.

Met alle all you can eat sushirestaurants, is het ook qua kosten nauwelijks nog de moeite om zelf sushi te maken. Sushi had ik daarom in geen tijden meer zelfgemaakt, tot de ontdekking van sushi in een bowl.

Ok, het lijkt in de verste verte op sushirolletjes, maar als je op je lepel (ja uit luiheid en uit een gebrek aan stokjes eet ik de sushi met een lepel) van alles wat doet, smaakt elke hap naar sushi. Toevoeging in 2020: inmiddels kan ik met stokjes eten, dus daar begin ik meestal mee, maar halverwege switch ik naar lepel haha. 

Sushi bowl maken is zo makkelijk dat het eigenlijk geen recept meer te noemen is, maar toch wilde ik het graag delen. Als je van sushi houdt – en net als ik vaak sushi cravings hebt – dan is dit dé oplossing.

Het is mijn nieuwe verslaving. De afgelopen twee weken at ik het – best wel ernstig – vier keer. Een keer zelfs twee dagen achter elkaar. Ook omdat je zo eindeloos kunt variëren met wat je erover heen doet. Eet of lust je geen vis? Een vega sushibowl met paddenstoelen, stukjes omelet, avocado, lente ui, wortel en tofu is ook heerlijk.

Standaard gaan er bij mij geroosterde sesamzaadjes, stukjes norivellen, ingelegde gember slices, wasabimayonaise en sojasaus over. En avocado, want avocado is altijd lekker. Owja, doe er voor de finishing touch ook wat panko over. Dat is Japans broodkruim en maakt het heerlijk crunchy.

Dit is dus bijna geen recept meer te noemen. Een kwestie van rijst koken en alles snijden. That’s it. Super snel je sushi op tafel. Voor het idee schrijf ik het toch even uit.

Eet voor wat extra luiheid lekker makkelijk met een lepel.

Wat zijn jouw favoriete toppings?

Recept sushi bowl: sushi bowl zelf maken

Sushi bowl maken

Het lekkerste is om sushirijst te nemen, maar als je dat niet in huis hebt, kun je ook gewone rijst nemen. Maak de rijst dan wel echt aan met rijstazijn en minin, voor die typische sushismaak. Neem 75-100 gram rijst per persoon (afhankelijk van hoe grote eter je bent). Met alle toppings erop vult het zeker.

Neem 150 gram verse, rauwe vis per persoon. Als je niet van rauw houdt, bak de vis dan eventjes. Als standaard groenten neem ik altijd edamame boontjes, komkommer en wortel, maar je kan dit afwisselen met radijsjes en rettich. Ook lekker trouwens: zeewiersalade eroverheen.

Maak de sushi bowl af met sesamzaad, panko (dat Japanse broodkruim) voor extra brunch én Japanse mayonaise (dat laatste mag wat mij betreft niet ontbreken). Bij de toko koop je wasabi sesamzaad (die groene), maar je kan ook gewoon geroosterd sesamzaad nemen. Ook koop je bij de toko kant-en-klare Japanse mayonaise, maar dit kan je ook heel simpel zelf maken.

Maak de kommen vooraf mooi op in de keuken of zet alle toppings op tafel, zodat iedereen zijn eigen sushibowl kan bouwen.

Sushi bowl recept met zalm en surimi

Ingrediënten voor 2 personen
150-200 gram sushirijst
2 el rijstazijn
2 tl mirin
1/2 tl suiker
snuf zout

toppings voor je sushi bowl (hier kan je uiteraard mee variëren)
300 gram rauwe zalm
4 surimisticks
1 avocado
50 gram edamame boontjes
1/3 komkommer
1/2 winterpeen
1 stengel bosui
1 el (wasabi) sesamzaad
2 el ingemaakte gember slices
1 norivel
2 el panko (Japans broodkruim) voor extra brunch

voor de Japanse mayonaise
2 el mayonaise
1/2 el sojasaus
1 tl wasabi

Sushi bowl maken

  1. Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat helemaal afkoelen.
  2. Verwarm de rijstazijn met wat suiker totdat de suiker is opgelost. Roer dit door de afgekoelde rijst. Doe de mirin erbij en breng op smaak met zout.
  3. Ontpit de avocado en snijd in mooie plakjes.
  4. Schaaf met een dunschiller linten van de komkommer en wortel of snijd in blokjes.
  5. Snijd de bosui in ringetjes.
  6. Snijd de rauwe zalm in blokjes (of snijd in plakjes en bak eventjes in de pan als je geen rauwe vis wilt).
  7. Snijd de surimi sticks in blokjes.
  8. Verdeel de rijst over twee grote kommen.
  9. Verdeel de vis en groenten over de rijst (of doe dit ieder voor zich aan tafel).
  10. Leg wat gemberslices op elke bowl.
  11. Bestrooi met sesamzaad en panko.
  12. Knip het norivel in stukjes en verdeel eroverheen.
  13. Serveer met de Japanse mayo.

Recept sushi bowl: sushi bowl zelf maken