The Healthy Breakfast Club & amaranth bowl met bosbessen en amandelen

Oh yeah! Naar deze dag heb ik de hele week uitgekeken. Normaal kijk ik nooit uit naar de zondag in het bijzonder, maar vandaag is het niet zomaar een zondag. Nee, het is de dag waarop Suus en ik ons nieuwe project lanceren: the Healthy Breakfast Club.

Zondag is natuurlijk een perfecte dag voor het ontbijt. Dus al helemaal voor onze nieuwe club.

Soms dacht ik erover om mijn blog om te gooien tot een ontbijtblog. Uitgebreid ontbijten is een van de dingen die ik het liefst doe. Überhaupt ontbijten doe ik graag. ’s Ochtends word ik altijd wakker met een enorme trek. Ongeacht de tijd. Ik begin mijn dag met een stevig ontbijt. Maar om nou al het avondeten te verbannen van mijn blog vind ik ook weer zonde.

Als ik echt moet kiezen tussen ontbijt of avondeten, dan zou ik het niet weten.

Aan de ene kant ben ik een ochtendmens. Ik houd ervan ’s ochtends op tijd op te staan, wetende dat het een mooie dag wordt of dat het juist lekker de hele dag gaat regenen. Muziek aan, pancakes bakken en lekker lui aan tafel met de krant, een kop goede koffie en thee.

Aan de andere kant ben ik ook een avondmens. Een avondmens die houdt van koken, uitgebreid dineren met vrienden en familie, uren na tafelen met kaas en goede wijn, brood en nog meer wijn.

Mijn blog omgooien tot ontbijtblog leek me daarom wat dramatisch en drastisch. Misschien iets te veel van het goede. Zodat ik het avondeten zou gaan missen.

Maar er bestaat een tussenweg: een nieuwe blog!

Aangezien ik wist dat Suus ook graag uitgebreid ontbijt en van koffie en havermout houdt, moesten wij wel een soort van meant-to-be-team kunnen vormen. En dat bleek. Suus reageerde gelijk dol enthousiast toen ik haar vroeg om samen the Healthy Breakfast Club op te richten. Door haar enthousiasme werd ik nog enthousiaster en zo gingen we een paar weken geleden aan de slag.

De geweldige Johann man-die-alles-kan-zelfs-pancakes-bakken bouwde in no time de site, terwijl wij nadachten over logo’s, recepten en tags.

Zo ontstond the Healthy Breakfast Club. En vandaag beginnen we officieel met bestaan.

Healthy tussen haakjes dan wel. In ieder geval komt the Healthy Breakfast Club vol te staan met onze favoriete ontbijtgerechten. Geweldige ontbijtjes in het kader van als je hier de dag mee begint, kan hij niet meer stuk. Gezond of niet, alle recepten maken je dag.

Dus houd je van pancakes? Word dan lid van onze club. Dat kan via Bloglovin, Facebook, Twitter, Instagram en Tumblr (voor de die hard ontbijters onder ons: alles volgen worden we ook heel blij van). Ook voor de niet-pancake-lovers hoor!

Dus doe mee met onze ontbijtmania, want wij brengen jou de lekkerste ontbijtjes (pop-up ontbijt op bed op aanvraag).

En om gelijk gezond te beginnen deze ochtend een amaranth bowl met blauwe bessen, amandelen en kwark.

Laatst was ik weer in zo’n bui. Dwalend langs de paden van de buitenlandse supermarkt viel mijn oog op amaranth. Ik had er nog nooit van gehoord, maar vond het er wel funky uitzien. Eens in de zoveel tijd neem ik iets mee waarvan ik geen flauw idee heb wat het is.

Na een kleine research kwam ik erachter dat amaranth familie is van de quinoa. Het kleine broertje zou je kunnen zeggen. Letterlijk vertaald betekent amaranth “onsterfelijk”. Nou een zaad met zo’n naam kan niet anders dan gezond zijn toch?

Amaranth is dus een zaad en geen graan en daarom glutenvrij. Amaranth kun je ook gebruiken als vervanger voor rijst, je kunt er brood van maken en je kunt het poffen.

Amaranth bosbessen bowl met amandelen en kwark 
Geïnspireerd op het recept van Naturally Ella
voor één persoon
50 gram amaranth (bij voorkeur een nacht geweekt, maar dit is niet persé nodig)
150 gram bosbessen
125 ml amandelmelk
1 el maple syrup of agavesiroop
1 tl kaneel
handje amandelen
paar lepels kwark voor erbij

De Engelse variant van dit amaranth ontbijt is ook te vinden op the Healthy Breakfast Club

Zo maak je de amaranth bowl
Laat de amaranth een nachtje weken. Dit is niet persé nodig, dus als je geen tijd hebt of spontaan zin heb in dit ontbijtje, dan kun je het ook ongeweekt maken.

Doe de amaranth in een fijne zeef en spoel af onder water. Doe de amaranth, het water en een snuf zout in een pan. Breng aan de kook en laat op laag vuur zachtjes 10 minuten doorkoken met het deksel op de pan. Giet de amaranth af, doe er kaneel bij en laat 10 minuten staan.

Breng ondertussen de blauwe bessen, siroop en melk in een pan aan de kook. Verlaag het vuur en laat 10 minuten zachtjes koken. Roer af en toe door.

Pak een kom. Schenk het bessenmengsel in een kom, schep hier wat kwark op en vervolgens de amaranth. Doe er wat extra bessen, noten die je lekker vindt, siroop en kaneel over.

Dit is echt zo’n ontbijtje waarmee je wel even vooruit kunt. Eet smakelijk!