Paasbrunch: hot cross muffins

hot cross muffins

Het is weer bijna Pasen. Bij Pasen denk ik aan een uitgebreide brunch met de hele familie. Vroeger was het ritueel eerst eieren schilderen, dan werden deze verstopt door mijn vader en gingen mijn zusje en ik de hele tuin af. Of het huis, als het regende. Maar volgens mij was het altijd droog, want ik heb eigenlijk alleen maar herinneringen aan buiten Paaseieren zoeken.

Tegenwoordig staat Pasen bij onze familie in het teken van lang tafelen. Vorig jaar kookte mijn moeder zelfs een acht-gangen-Paaslunch-menu en maakte ik deze lekkerste worteltaart ooit als toetje. Dit jaar staat ook weer zoiets op het programma.

Maar wat maak je met Pasen? Alhoewel rolcroissantjes (zo noem ik ze tenminste), een gekookt eitje en broodjes uit de oven best lekker zijn, houd ik er zelf wel van om flink uit te pakken met een tafel vol lekkers.

Samen met andere foodbloggers stelden we daarom een menu samen met lekkere Paasrecepten voor een laat ontbijt, uitgebreide brunch of lunch.

Vorig jaar deed ik ook al mee aan zoiets, maar dan met een Kerstmenu. Dit keer nam Cécile het initiatief en verzamelde acht foodbloggers om samen een Paasmenu met welgeteld acht lekkere brunch- of lunchgerechten op tafel te zetten. Het idee was om met zijn allen ook daadwerkelijk alles te proeven, maar plantechnisch werd het toch een avondje burgers eten bij Firma Pickles (ook niet erg, want jullie weten inmiddels wel dat ik van burgers houd).

Welke gerechten staan op het Paasmenu voor de Paasbrunch?
(klik op het gerecht om naar het recept te gaan)
Chocoladetaart met passievruchtcurd van Anne-Ruth
Zachtgekookte eieren met salsa verde van Cécile
Brioche egg in a hole van Ellen uit Amerika
Gepocheerd ei met gerookte zalm en Hollandaisesaus made by Ellen
Venkeltaartje met geitenkaas en karwijzaad van Hazel
Lentetaartjes met voorjaarsgroente van Marleen
Zwarte quinoa met pecannoten, ricotta en aardbeien van Suus
En, tot slot, hot cross muffins van mij.

Hot cross buns zijn traditionele broodjes met specerijen en krenten. Ik kwam ze voor het eerst tegen tijdens Pasen in Sydney twee jaar geleden. Ik had er nog nooit van gehoord, maar de geur van kruiden, kaneel en andere specerijen hing in elke supermarkt. Uiteindelijk kon ik de verleiding niet weerstaan en kocht tijdens onze laatste week een zak hot cross buns. Balen dat ik deze buns niet eerder heb ontdekt, want dan had ik de supermarkt leeggekocht.

Vorig jaar met Pasen maakte ik al eerder deze hot cross buns. Nu leek het mij leuk om er een muffinvariant van te maken. Zodoende werden het hot cross muffins. Hot cross buns zijn een soort veredelde krentenbollen en dan nog een beetje smeuïg en heel kruidig (kun je je niet iets bij voorstellen?). Nee? Dan moet je ze gewoon eens maken!

Na een halfslachtige poging om een gezondere versie te creëren met havermoutmeel en te weinig geduld met het afkoelen (met uitlopende glazuur tot gevolg en dus geen mooi kruis), ben ik toch maar gegaan voor de traditionele versie. Om het toch iets minder ongezond te maken heb ik de suiker uit het originele recept gehalveerd (en ze zijn zoet genoeg).

Oja, nog een leuk nieuwtje: aankomende woensdag ga ik starten met het geven van bakworkshops in Utrecht voor Fairminds. Deze workshop kon je winnen door te laten weten wat jij zou bakken met de Fairtrade producten uit de baking kit (hier kun je zien wat er ook alweer in zat). De winnaars zijn bekendgemaakt door Fairminds en ik kreeg al een aantal leuke reacties van mensen die de workshop gaan volgen. Ik heb er zin in! Wat we gaan bakken blijft nog even geheim, maar het wordt in ieder geval lekker.

Nu is het tijd om zelf te gaan bakken. Hot cross buns, maar dan in muffinvorm.

Hot cross muffins met krenten, rozijnen en cranberry’s
Recept aangepast van Taste (natuurlijk wel de Australische variant)
voor 12 hot cross muffins
375 gram zelfrijzend bakmeel
250 gram krenten, rozijnen en gedroogde cranberry’s (ik gebruikte 150 gram krenten, 100 gram cranberry’s en 50 gram gele rozijnen)
3 tl kaneel
1/2 tl nootmuskaat
1/2 tl five spices
rasp van 1 citroen
150 ml zonnebloemolie
250 ml karnemelk
2 eieren
100 gram  suiker, plus 2 el extra voor het glanslaagje

voor het hot cross
100 gram poedersuiker
1 tl citroensap
beetje warm water

muffins

Je kan papieren muffinvormpjes gebruiken, maar je kan ook heel makkelijk zelf muffinvormpjes maken van bakpapier als je bijvoorbeeld geen papieren vormjes blijkt te hebben. Het enige dat je nodig hebt is een muffinbakblik en een paar vellen bakpapier, een schaar en een glas.

Zo maak je zelf muffinvormpjes: knip een stuk bakpapier in vier vierkanten. Heb je een rol bakpapier en geen voorgefabriceerd vel? Knip dan vierkanten van ongeveer 20 cm bij 20 cm. Zoek een glas of flesje dat precies in het muffinbakblik past. Leg het bakpapier op een rondje en zet het glas in vorm. Vouw alle randjes omhoog langs het glas. Haal het glas eruit. De muffinvorm blijft niet gelijk zitten, maar als je er beslag in doet komt dit goed.

Zo maak je deze hot cross muffins
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Maak de muffinvormpjes klaar of vet een muffin bakblik in met plantaardige olie of boter.

Wel de gedroogde cranberry’s, krenten en rozijnen 10 minuten in heet water. Laat goed uitlekken in een vergiet.

Doe het zelfrijzend bakmeel en de specerijen in een mengkom. Meng in een andere kom de olie, karnemelk, eieren en suiker door elkaar. Voeg de droge ingrediënten toe en roer goed door elkaar. Schep de cranberry’s, krenten en rozijnen door het beslag.

Verdeel het mengsel over de vormpjes. Bak de muffins in 20-25 minuten mooi goudbruin. Laat helemaal afkoelen op een rooster (dit is belangrijk en ik weet uit eigen ervaring héél lastig, maar anders worden de kruisjes niet mooi).

hotcross2x

Doe ondertussen 2 el suiker met 2 el water in een kom en verwarm al roerend totdat de suiker is opgelost. Kwast het glazuur over de afgekoelde muffins.

Zijn de muffins afgekoeld? Maak dan de icing. Doe de poedersuiker in een kom. Voeg het citroensap toe. Doe er een heel klein beetje heet water bij en roer tot het een dikke icing wordt. Het moet echt dik worden, anders loopt het uit op de muffin. Gebruik een spuitzak of laat de icing van een lepel druppen (ik gebruikte hiervoor een druiplepel) en maak een kruis op elke muffin.

Tadaaa! Hot cross muffins. De muffins zijn het lekkerst dezelfde dag, maar afgesloten in een blik kun je ze twee dagen eten.

Eet smakelijk alvast met Pasen.

Heb jij nog leuke eetplannen met Pasen?