Detox proof: quinoa bowl

Een tijdje geleden kondigde ik al aan dat ik ga starten met een detox. Over de duur en startdatum ben ik nog niet helemaal uit, maar dat hij eraan zit te komen is duidelijk.

Wat ook duidelijk is, is dat een detox nooit, maar dan ook echt nooit uit komt. Mijn leerpunt wat dat betreft wordt plannen. 

Dan heb je weer een feestje, etentje of is het toevallig de Dutch Rhubarb Week.

Om de rabarber uit de vergetelheid te halen, organiseerde Mister Kitchen afgelopen zaterdag de Rhubarb Blog Challenge. Ik mocht meedoen met wel twee rabarberrecepten. In de categorie hoofdgerecht was mijn rabarber bieten tarte tatin genomineerd en in de categorie zoet mijn befaamde en volgens mij mijn meest gemaakte recept ooit: aardbeien rabarberbrood. Het hele gebeuren gaf een soort masterchef gevoel en ik was blij dat je niet koelbloedig naar huis gestuurd kon worden.

Ondanks dat de helft van de hoofdgerechten-concurrentie niet aanwezig was, was ik toch wel trots toen mijn tarte tatin 1st werd. De prijs was een super funky gesigneerd mes van PureKomachi (je weet wel die gekleurde messen). De knalroze kleur doet anders vermoeden, maar het mes is écht vlijmscherp. Volgens mij heb ik nog nooit zo’n scherp mes gehad. 

Mijn rabarber snijd ik volgende keer dus in stijl. 

Ik was dus blij dat ik nog niet begonnen was met mijn detox, anders had ik alle andere recepten niet kunnen proeven. Dat was zonde geweest, want eigenlijk was echt alles lekker. Terwijl alle recepten rabarber gemeen hadden, had elk gerecht een unieke smaak. Vooral de hartige cake met rabarber, smeuïge brie, buikspek, witte chocolade en rozemarijn van Floorabella had ik niet willen missen (en daarom nam ik drie dikke plakken nu het nog even mag met een dikke plak brie erop). 

Foto door Simone van den Berg van Simones Kitchen

Terug naar mijn uitstelgedrag. 

Detoxen komt dus eigenlijk nooit uit. Of ja, misschien in januari net nadat je jezelf hebt volgegeten met oliebollen en nog vol met goede voornemens zit. Alhoewel je in januari ook niet zit te wachten op salades, groene sapjes en water met citroen. Dan wil je comfort food, stoofvlees, chai lattes, volle rode wijn en soep met brood.

Wat dat betreft is de zomerperiode nog zo slecht niet voor een detox. Met mooi weer eet ik toch al vaak salades, veel groenten en fruit en heb ik vaak wat minder trek. Wel lastig zijn de eindeloze barbecues, picknicken in het park, van de eerste zomeravonden genieten met een glas koele rosé en kaas en ijsjes. 

Zo alles op een rijtje wordt dat nog best lastig.

Wat ik ook lastig vind, is de duur van de detox. Na hoeveel dagen detox merk je effect? Na een week? Twee weken? Of moet je echt een maand aan de slag voor je er wat aan hebt? Dat zijn zo van die vragen waar iedereen ook weer andere antwoorden op heeft. Sowieso is het nog maar de vraag wat het gaat doen. Het wordt dus een kwestie van gewoon doen en meemaken. 

Afgelopen week nog zat ik met vriendinnen in het park. Kleedje, stokbrood, kaas, wijn. Iedereen had iets mee genomen. We hadden het over detoxen en dat dit soort dingen dan niet meer mogen. Alhoewel, gedeeltelijk natuurlijk. De wijn valt af, maar geitenkaas mag nog wel. Ook met salades kun je alle kanten uit.

Gister bij de allereerste Neighbour Food Market in Utrecht – het was echt een succes, dus hopelijk voor herhaling vatbaar – at ik nog een heerlijke salade met linzen, courgette linten, uien uit het zuur, flink wat zelfgemaakte hummus, noten en eetbare bloemen, een glutenvrije amandel bloemkool quiche en als toetje een suikervrije bieten chocolade brownie. Dat alles geheel detox proof. Zo verkeerd is het dus ook weer niet en eigenlijk is er heel veel mogelijk. 

De afgelopen dagen ben ik daarom bezig geweest met inlezen, recepten uit proberen en inspiratie opdoen. Wat overblijft valt allemaal best mee, ben ik achter. 

Neem nou deze quinoabowl. Die is echt ge-wel-dig. En nog detox proof ook. Tijdens de detox worden het sowieso veel kommen met onderin iets van quinoa, zilvervliesrijst of gierst en daaroverheen alles wat je lekker vindt. Ik heb mijn sushi bowl ook al detox proof weten te maken. 

Op Pinterest kwam ik deze heerlijke pindasaus tegen. Nu mag je gedurende de detox geen pinda’s, maar wel alle andere noten. De pinda’s ruilde ik in voor amandelen en sesamzaad. Zo werd het een smeuïge quinoabowl met paddenstoelen en een saus van gember, noten en sesam. De quinoabowl maak je af met mais, bosui, koriander en wat kiemen. Echt zo lekker!

Binnenkort meer over de detox en alle voorbereidingen. Een lijst met wat je wel en niet mag eten tijdens de detox, hoe ik dit ga aanpakken en een leuke giveaway zodat je met me mee kan detoxen (samen is toch altijd fijner dan alleen). En er komt nog een lekker – niet zo gezond – recept aan voor de foodblogswap deze week. 

Hier de printbare versie van het recept voor quinoabowl. De quinoa kun je ook vervangen voor rijst of bulgur en in plaats van paddenstoelen kun je ook gewone champignons of andere groenten nemen.

Recept quinoa bowl met paddenstoelen
voor 2 personen
[PrintFriendly]
150 gram gemengde quinoa (rood, zwart of wit)
2 grote portobello’s
200 gram gemengde paddenstoelen
1 sjalot

voor de spicy gember notensaus
3 el romige notenboter (zoals cashewboter, amandelboter of pindakaas, maar dan is hij niet detox-proof)
1 el tahini
1 tl sesamolie
1 el gemberslices
1 cm verse gember geschild en in stukjes
2 knoflooktenen, in stukjes
2 el rijstazijn (of witte wijnazijn)
2 tl rijstsiroop
1 tl cayennepeper
grofgemalen zwarte peper

voor erover
mais
kiemen of taugé
handje grofgehakte amandelen
geroosterde sesamzaadjes
1 bosui in ringetjes
paar takjes verse koriander

Breng een pan met water aan de kook en kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Snipper het sjalotje. Snijd de portobello’s en paddenstoelen in stukken. Verhit olie in een koekenpan en bak de sjalot even aan. Voeg de paddenstoelen toe en bak een paar minuten mee tot ze zacht zijn. Breng op smaak met peper en zout.

Maak ondertussen de saus. Verwarm een pan met wat olie op middelmatig vuur. Voeg alle ingrediënten voor de saus toe en roer zodat de notenboter smelt en alles goed mengt. Verlaag het vuur en laat nog een paar minuten pruttelen op laag vuur.

Doe de saus bij de paddenstoelen. Schep de quinoa hierbij en roer zodat alles goed gemengd is.

Schep in diepe kommen en serveer met de bosui, mais, geroosterde sesamzaadjes, amandelen, kiemen en blaadjes koriander. Ook heerlijk de volgende dag als left over lunch.