Rijstvel summer spring rolls

Rijstvel loempia's springrolls | Yellow lemon tree

Rijstvel spring rolls, oftewel, rijstvel loempia’s. Ik at ze voor het eerst tijdens mijn detox. Tegenover mijn eigen kraampje op de Neighbourfood Market stond Cheryl met haar familierecept voor Vietnamese rijstvel loempia’s. Naast de standaard ingrediënten zoals saladeblad, wortel, komkommer en glasnoedels, kon je kiezen uit baconshrimps, egss of fish (makreel).

Spring rolls komen uit Vietnam en zijn gemaakt van rijstvellen, ook wel rijstpapier genoemd. Deze rijstvellen week je in water en vul je daarna met alles wat je lekker vindt.

Ik kon de verleiding niet weerstaan en probeerde twee spring rolls. Cheryl haar favoriet was een roll met bacon en fish, aangezien ik tijdens mijn detox geen vlees at koos ik voor shrimps en fish. Echt, wat ongelofelijk lekker! Met een vanzelfsprekende behendigheid liet Cheryl gelijk zien hoe je de rijstvel loempia’s rolt, zodat ik ze thuis ook kon maken. Het rollen zag er eigenlijk heel makkelijk uit, dus meteen nam ik mij voor om deze springrolls na mijn detox nog eens te maken.

Vorige week ging ik voor het eerst zelf aan de slag. In de online kookwinkel 12cook.com mocht ik iets voor in de keuken uitzoeken. Een Kitchen Aid stond op nummer 1 van mijn verlanglijst, maar deze heb ik inmiddels kunnen afstrepen. Iets wat ook al heel lang op mijn lijstje staat – naast nog honderdduizend andere dingen – is een écht goed en scherp mes waarmee je groenten kunt snijden.

De webshop stond vol met mooie messen en uiteindelijk koos ik voor dit BK Santokumes. Alleen de naam al klinkt scherp. Wat een verschil met de messen die in mijn keukenlade liggen. Het mes is gemaakt van heel veel lagen edelstaal waardoor het ontzettend hard en vlijmscherp is. Dat maakt dit mes echt perfect voor het mooi snijden van groenten zoals in de Aziatische keuken.

Om mijn nieuwe mes uit te proberen leek het me toepasselijk om eens zelf spring rolls te maken en zo ging ik aan de slag.

Het rollen van de loempia’s is toch iets lastiger dan ik dacht, maar oefening baart kunst én zo heb je weer een goede reden om ze vaker te maken.

Na wat instructiefilmpjes te hebben bekeken op internet, ging de tweede keer al een stuk beter. De truc is dat je de vellen goed weekt zodat ze zacht worden. Ook moet je de groenten niet te veel in het midden leggen, maar aan de bovenkant van het rijstvel. Vervolgens vouw je eerst de rand over de vulling en daarna de zijkanten naar binnen. Daarna rol je verder. Kijk voor handige stap-voor-stap foto’s bij Iris.

Ondanks dat het rollen wat oefening vergt, zijn rijstvel spring rolls echt leuk om zelf te maken. Met elke roll word je behendiger. Tenminste, bij mij werden de rolletjes steeds mooier en strakker. Daarnaast kun je ze met alles vullen wat je lekker vindt. Komkommer, slabladeren, wortel, garnalen, zalm, makreel, kip, avocado, glasnoedels, bacon, rode kool, mango, tofu, kiemen of surimi sticks.

Strooi er wat rode pepers over, dip ze in de sojasaus en daarna in de geroosterde nootjes en koriander.

Eet de rijstvel spring rolls als lichte maaltijd op een warme dag. Spring rolls die je over hebt zijn de volgende dag heerlijk als lunch.

Wat is jouw favoriete vulling?

Rijstvel loempia's springrolls | Yellow lemon tree Rijstvel loempia's springrolls | Yellow lemon tree

Dit recept is natuurlijk ook makkelijk vegan te maken, vul de rijstvel loempia’s dan alleen met groenten. Rijstvellen zijn te koop bij de Aziatische toko.

Recept zelf rijstvel spring rolls maken

Ingrediënten voor ongeveer 15 spring rolls

15 rijstvellen (rice paper, verkrijgbaar bij de Toko).
slabladeren van botersla
groenten naar keuze, zoals komkommer, wortel, rode kool
1 avocado
2 gerookte makreelfilets (of andere vis naar keuze)
150 gram garnalen
kruiden naar keuze, zoals koriander of munt

voor erover
geroosterde cashewnoten of pinda’s, in stukjes
sojasaus
pepers in dunne ringen
korianderblaadjes
tuinkers

Zo maak je de rijstvel loempia’s

Snijd alle groenten in mooie dunne reepjes.

Zet alle ingrediënten voor de vulling – de gesneden groenten, vis en kruiden – klaar.

Vouw nu de springrolls. Zet een diep bord met warm water klaar en een grote snijplank. Week één rijstvel in het water tot het zacht en doorzichtig wordt. Haal het rijstvel eruit en leg op een snijplank. Wacht niet te lang, want dan gaat het rijstvel plakken.

Leg de vulling op het rijstvel. Maak verschillende combinaties, dus een paar met wortel, komkommer en garnalen of met makreel, avocado en komkommer of met alle ingrediënten. Wissel dit af. Leg de vulling aan het begin van het vel en houd een rand over zodat je die over de vulling heen kunt vouwen.

Vouw de rand over de vulling. Vouw vervolgens de zijkanten naar binnen. Rol het rijstvel nu verder op.

Snijd de rijstvel loempia’s schuin doormidden en leg op een bord.

Rooster ondertussen de noten en hak deze in kleine stukjes. Snijd de pepers in dunne ringen.

Serveer de rijstvel loempia’s met sojasaus, geroosterde noten en rode pepers. Strooi er wat tuinkers en verse koriander over.

Rijstvel loempia's springrolls | Yellow lemon tree