Suikervrij aardbeien rabarberbrood (met spelt- en havermoutmeel)

rabarber aardbeien havermout speltbrood

Precies een week geleden was het officieel aan: de eerste rabarber van eigen bodem. Al eerder maakte ik recepten met rabarber, maar die stengels kwamen uit de kas.

Misschien hadden meer mensen de rabarberjacht geopend, want afgelopen woensdag was rabarber opeens lastig te krijgen. Toen ik enigszins teleurgesteld voor de derde keer op een leeg schap stuitte en met mijn laatste restje hoop de groenteboer vroeg of hij toevallig nog rabarber had, begon hij bijna te stralen.

“Je hebt geluk, want ik heb ze nét binnen! Een hele lading.”

Als mensen een zin beginnen met je hebt geluk, voel ik me vaak gelijk iets gelukkiger. Dat jij nou nét diegene bent die daar op het juiste moment staat en van iets unieks gaat profiteren. Als een soort van uitverkorene. Juiste plek, juiste tijd, juiste moment. Meant to be.

Nou dat gevoel had ik dus toen de groenteman zei dat ik geluk had.

En of ik geluk had. Trots kwam de groenteman terug van achter met een enorme krat rabarber. Hij had niet overdreven met z’n lading. Rabarber waar de aarde nog aan zat. De stengels waren zelfs nog koud (zoals je bij brood dat net uit de oven zou zeggen dat het nog warm is). Recht uit de koude Hollandse grond, aldus de groenteman.

Ook vertelde hij dat de rabarber nu nog maar 2 € per kilo kost en niet 8 €, zoals met de rabarber uit de kas. Dit was dus de enige echte.

Geluk. Ik had geluk dat ik niet eerst naar zijn winkel was gefietst, maar al twee andere winkels geprobeerd had, zodat ik precies op dat tijdstip, precies net na de levering van de rabarber binnenstapte en een mooi kilo kon kopen. En dat voor 2 euro. Soms is geluk te koop. En dan blijkt het niet eens zo duur te zijn.

Van dit suikervrije aardbeien rabarberbrood gemaakt van havermoutmeel en spelt word je ook heel gelukkig kan ik je vertellen. Ok, ok, ok. Het is niet écht suikervrij, want er zit wel agavesiroop in en natuurlijk fruitsuikers, maar er zitten dus alleen maar natuurlijke suikers in. Daar word je blij van. En gelukkig. Vooral ’s ochtends een dikke plak bij het ontbijt. De aardbeien komen dan wel uit de Hollandse kas, maar dat is ze vergeven.

Aardbeien rabarberbrood moet je echt eens maken. Door het meel gemaakt van havermout en speltmeel zit je ook lang vol. Het is mijn nieuwe favoriete variatie op bananenbrood en het past ook goed bij het Paasontbijt als tegenhanger van deze hot cross muffins (wel met suiker). En klik ook eens op mijn nieuwe Paasbutton rechts in het menu voor nog meer Paasinspiratie en Paasrecepten. 

rhubarb

Kijk ze eens mooi shinen in het schap. Mooi roze is niet lelijk. En zeker niet rabarberroze.

Aardbeien rabarberbrood met havermout, spelt en pecannoten
Geïnspireerd op het recept van Naturally Ella
voor één aardbeien rabarberbrood
50 gram havermoutvlokken om tot havermoutmeel te malen
125 gram volkoren speltmeel
1 tl baking soda
1 tl bakpoeder
2 volle tl kaneel
1 tl gemberpoeder (djahé)
50 gram grof gehakte pecannoten (of andere noten)
300 gram rabarber (ongeveer 3 stengels)
150 gram aardbeien
30 ml agavesiroop of honing
2 eieren
75 ml zonnebloemolie
havervlokken of speltvlokken voor bovenop

Het fruit kun je natuurlijk ook vervangen door ander zacht fruit zoals banaan en mango, zolang je rond de 400-500 gram neemt. Dus leef je uit.

Zo maak je het rabarberbrood
Verwarm de oven op 180 graden.

Snijd de rabarber en aardbeien in stukken. Houd een halve stengel rabarber en een paar aardbeien apart en snijd in hapklare stukken (die moeten straks door het brood).

Doe de rabarber samen met de aardbeien en de agavesiroop in een pan (er hoeft geen water bij). Breng aan de kook en laat zachtjes koken tot de rabarber uit elkaar is gevallen. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Haal van het vuur en laat wat afkoelen. Roer even door met een spatel.

Vet een cakeblik royaal in met zonnebloemolie of bekleed met bakpapier.

Doe de havermoutvlokken in een keukenmachine en maal tot havermoutmeel (er mag nog best wat structuur inzitten, maar je kan het ook helemaal fijn malen zoals meel). Doe het havermoutmeel in een kom samen met het speltmeel, de specerijen, de baking soda en de pecannoten.

Meng in een andere kom de rabarber aardbeienpuree, olie en eieren. Meng het natte mengsel door het droge mengsel. Doe de achtergehouden rabarber- en aardbeistukjes erbij. Roer door elkaar tot alles goed gemengd is.

Doe het beslag in de ingevette cakevorm. Verdeel een klein handje havervlokken erover.

Zet het rabarber aardbeienbrood in de oven en bak in ongeveer 55-60 minuten gaar. Prik met een prikker. Als deze er schoon uitkomt is het brood goed.

Snijd in dikke plakken en eet als ontbijt of lekker tussendoor met een glaasje rabarbersiroop met prikwater.

rabcake5x