Suikervrij aardbeien rabarberbrood (met spelt- en havermoutmeel)

rabarber aardbeien havermout speltbrood

Precies een week geleden was het officieel aan: de eerste rabarber van eigen bodem. Al eerder maakte ik recepten met rabarber, maar die stengels kwamen uit de kas.

Misschien hadden meer mensen de rabarberjacht geopend, want afgelopen woensdag was rabarber opeens lastig te krijgen. Toen ik enigszins teleurgesteld voor de derde keer op een leeg schap stuitte en met mijn laatste restje hoop de groenteboer vroeg of hij toevallig nog rabarber had, begon hij bijna te stralen.

“Je hebt geluk, want ik heb ze nét binnen! Een hele lading.”

Als mensen een zin beginnen met je hebt geluk, voel ik me vaak gelijk iets gelukkiger. Dat jij nou nét diegene bent die daar op het juiste moment staat en van iets unieks gaat profiteren. Als een soort van uitverkorene. Juiste plek, juiste tijd, juiste moment. Meant to be.

Nou dat gevoel had ik dus toen de groenteman zei dat ik geluk had.

En of ik geluk had. Trots kwam de groenteman terug van achter met een enorme krat rabarber. Hij had niet overdreven met z’n lading. Rabarber waar de aarde nog aan zat. De stengels waren zelfs nog koud (zoals je bij brood dat net uit de oven zou zeggen dat het nog warm is). Recht uit de koude Hollandse grond, aldus de groenteman.

Ook vertelde hij dat de rabarber nu nog maar 2 € per kilo kost en niet 8 €, zoals met de rabarber uit de kas. Dit was dus de enige echte.

Geluk. Ik had geluk dat ik niet eerst naar zijn winkel was gefietst, maar al twee andere winkels geprobeerd had, zodat ik precies op dat tijdstip, precies net na de levering van de rabarber binnenstapte en een mooi kilo kon kopen. En dat voor 2 euro. Soms is geluk te koop. En dan blijkt het niet eens zo duur te zijn.

Van dit suikervrije aardbeien rabarberbrood gemaakt van havermoutmeel en spelt word je ook heel gelukkig kan ik je vertellen. Ok, ok, ok. Het is niet écht suikervrij, want er zit wel agavesiroop in en natuurlijk fruitsuikers, maar er zitten dus alleen maar natuurlijke suikers in. Daar word je blij van. En gelukkig. Vooral ‘s ochtends een dikke plak bij het ontbijt. De aardbeien komen dan wel uit de Hollandse kas, maar dat is ze vergeven.

Aardbeien rabarberbrood moet je echt eens maken. Door het meel gemaakt van havermout en speltmeel zit je ook lang vol. Het is mijn nieuwe favoriete variatie op bananenbrood en het past ook goed bij het Paasontbijt als tegenhanger van deze hot cross muffins (wel met suiker). En klik ook eens op mijn nieuwe Paasbutton rechts in het menu voor nog meer Paasinspiratie en Paasrecepten. 

rhubarb

Kijk ze eens mooi shinen in het schap. Mooi roze is niet lelijk. En zeker niet rabarberroze.

Aardbeien rabarberbrood met havermout, spelt en pecannoten
Geïnspireerd op het recept van Naturally Ella
voor één aardbeien rabarberbrood
50 gram havermoutvlokken om tot havermoutmeel te malen
125 gram volkoren speltmeel
1 tl baking soda
1 tl bakpoeder
2 volle tl kaneel
1 tl gemberpoeder (djahé)
50 gram grof gehakte pecannoten (of andere noten)
300 gram rabarber (ongeveer 3 stengels)
150 gram aardbeien
30 ml agavesiroop of honing
2 eieren
75 ml zonnebloemolie
havervlokken of speltvlokken voor bovenop

Het fruit kun je natuurlijk ook vervangen door ander zacht fruit zoals banaan en mango, zolang je rond de 400-500 gram neemt. Dus leef je uit.

Zo maak je het rabarberbrood
Verwarm de oven op 180 graden.

Snijd de rabarber en aardbeien in stukken. Houd een halve stengel rabarber en een paar aardbeien apart en snijd in hapklare stukken (die moeten straks door het brood).

Doe de rabarber samen met de aardbeien en de agavesiroop in een pan (er hoeft geen water bij). Breng aan de kook en laat zachtjes koken tot de rabarber uit elkaar is gevallen. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Haal van het vuur en laat wat afkoelen. Roer even door met een spatel.

Vet een cakeblik royaal in met zonnebloemolie of bekleed met bakpapier.

Doe de havermoutvlokken in een keukenmachine en maal tot havermoutmeel (er mag nog best wat structuur inzitten, maar je kan het ook helemaal fijn malen zoals meel). Doe het havermoutmeel in een kom samen met het speltmeel, de specerijen, de baking soda en de pecannoten.

Meng in een andere kom de rabarber aardbeienpuree, olie en eieren. Meng het natte mengsel door het droge mengsel. Doe de achtergehouden rabarber- en aardbeistukjes erbij. Roer door elkaar tot alles goed gemengd is.

Doe het beslag in de ingevette cakevorm. Verdeel een klein handje havervlokken erover.

Zet het rabarber aardbeienbrood in de oven en bak in ongeveer 55-60 minuten gaar. Prik met een prikker. Als deze er schoon uitkomt is het brood goed.

Snijd in dikke plakken en eet als ontbijt of lekker tussendoor met een glaasje rabarbersiroop met prikwater.

rabcake5x

61 Comments

 • Beantwoorden april 16, 2014

  Simone

  O die ziet er wel heel goed uit Maura!! Ik heb alleen nog de sure rabarber uit de Kas Kunnen vinden. Nou is het ook nog eens zo dat we hier geen groenteboer in de buurt hebben ( echt… Niemand wilde blijkbaar naar de groenteboer hier!) en dus afhankelijk zijn van de supermarkten. Ik heb ook nog speltmeel liggen…. Mmmm…

  • Beantwoorden april 16, 2014

   Maura - YLT

   Ja deze was echt lekker! Serieus? Oh jeetje, waar woon je dan haha. Zonde is dat. Misschien moet je er zelf een beginnen, gat in de markt ;) maar bij de supermarkt zijn ze ook al wat goedkoper zag ik.

 • Beantwoorden april 16, 2014

  Sanne

  Mmm, wat een goed idee om rabarber in brood te verwerken! Mijn rabarber in de tuin is bijna groot genoeg, dus dan kan ik aan de slag!

  • Beantwoorden april 16, 2014

   Maura - YLT

   Ja dacht je kan er vast brood van maken en door de aardbeien wordt het toch zoet genoeg. Lijkt me ook lekker met banaan en rabarber :)

   En héél leuk dat het in je tuin groeit, dat wil ik ook! En dan is het helemaal net uit de grond.

 • Beantwoorden april 16, 2014

  Suzanne

  Het ziet er prachtig uit! Ik ben erg benieuwd, dit ga ik onthouden.

 • Heerlijk Maura, deze ga ik onthouden. Moet eerlijk toegeven dat ik nog nooit met rabarber gekookt hebt…..

  • Beantwoorden april 16, 2014

   Maura - YLT

   Echt niet? Ooooh Cécile, dan wordt het de hoogste tijd ;) naar de winkel rennen, want rabarber is echt lekker.

 • Beantwoorden april 16, 2014

  Chantal

  De moet lekker smaken! Ik sta binnenkort met dit recept in de keuken ;)

 • Beantwoorden april 16, 2014

  Lies

  Klinkt goed, Maura! Ik houd wel van rabarber, maar wacht altijd tot ‘ie betaalbaar is. Daarom goed om te horen dat jij de enige echte nu hebt gespot ;)

  • Beantwoorden april 16, 2014

   Maura - YLT

   Hah ja in de supermarkten was hij nog flink aan de prijs, maar nu dus the one and only haha ;)

 • Dit was zeker meant to be, ik voel het. Wat een leuk recept, helemaal niet goed voor mij want dit wíl ik maken! Eigenlijk veel te druk met voorbereidingen voor een ladiesnight volgende week, maar als ik nog wat tijd vind dit weekend, is dit toch wel een mooie om mee aan de slag te gaan. (Niet tegen Suus vertellen hoor, het allereerste recept wat ik zou proberen in m’n nieuwe woning is die geweldige gezonde cheesecake). En als ik ’em maak, gaat ie mee naar de paasbrunch van zondag, eens kijken of ik die familie van mij ook eens aan gezonde recepten kan krijgen. Ter verduidelijking: tijdens het klussen had ik lekkere yoghurtjes klaarstaan met home made granola, het 1e wat mijn broertje zei: allemaal leuk en aardig hoor, maar als ik ga klussen wil ik gewoon een kroket;)

  • Beantwoorden april 16, 2014

   Maura - YLT

   Hahahah aaah, om dat laatste moest ik echt lachen. Typisch een mannen iets denk. Alhoewel die van mij helemaal om is en laatst toen hij aan mijn granola zat zelfs stuurde “dit is echt de lekkerste granola” haha. Dus het kan wel, gewoon exposure ;) (mijne vind het ook geen probleem om veggie Epic Burgers te proberen)

   Haha ik zal niks tegen Suus zeggen. Of, nog beter, maak het allebei! Gewoon tegelijk. Past ook allebei goed bij de paasbrunch :).

   Leuk van die ladiesnight, heel veel succes daarmee! Zo leuk dat je al die dingen doet. Enne daarna lekker heel veel koken in je nieuwe keuken :)

  • Beantwoorden april 16, 2014

   Suus

   Dan BELOVEN ze je om het te gaan maken maar nee hoor nee hoor ze gaan weer voor Yellow Lemon Tree hahaa je vindt haar blog gewoon mooier. Kind je weet niet wat je mist met die cheesecake. Haha ik ga dit recept ook van de week maken, zo lekker en alle twee gezond. Wat wil je nog meer.

   Liefs Suus die ook best aardige recepten op haar blog heeft staan ;)

   • Beantwoorden april 16, 2014

    Maura - YLT

    Aaaaaaah Suus toch! Nou, een troost, ik ga zo aan een quinoa lunch met aardbeien. Die cheesecake van jou wil ik sowieso ook maken.

    OH nu heb ik een goed idee. Misschien kan Daniëlle een dag het allebei maken voor ons haha. Komen wij het opeten ;)

    En je blog is awesome, dat weet je ;)

    • Beantwoorden april 16, 2014

     Suus

     Jaaa dat is een goed idee. Heerlijk alleen aanschuiven in Enschede. Ik hoop dat de quinoa lekker was.
     Liefs Suus

     • Beantwoorden april 16, 2014

      Maura - YLT

      Jaaaa, doen we! Als Daniëlle het goed vindt tenminste. Enne de quinoa was HEEL lekker :)

 • Beantwoorden april 16, 2014

  Suus

  Oeh en nog een ps. Die badge met Pasen is te gek wat een goed idee! xx

  • Beantwoorden april 16, 2014

   Maura - YLT

   thanks! Vond ‘m zelf ook wel cool :) maak ook een badge!

  • Wíst wel dat Suus stiekem mee zou lezen! Maar ik houd me aan m’n belofte hoor Suus, die taart moet en zal ik maken. Eén troost: het gaat me echt niet meer lukken dit recept morgen te maken, dus beiden blijven op m’n to do list. Met nu ook nog die chocoladetulband. Eum Suus, heb je ook nog iets van een detox sapje voor ons om dit allemaal in balans te houden? Lijkt me dat we dan een prima lunch bij elkaar hebben zo voor ons 3en:)

 • Beantwoorden april 16, 2014

  Suus

  Euhm mijn 1e reactie is geloof ik weg, dus de ps hierboven moet onderaan eeeh ik ga zo koffie drinken.
  Maar voor de zekerheid: ik heb net rabarber gehaald bij de boer. Voordeel van het wonen op het platteland!

  Ik ga dit recept echt zooooo maken, heerlijk

  Liefs Suus

  • Beantwoorden april 16, 2014

   Maura - YLT

   Hahah aaah. Op dit soort momenten ben ik wel jaloers op jouw platteland leven, dat is dan wel weer ideaal. Lijkt me heerlijk ‘s ochtends wakker worden, even langs de boer en dan koffie.

   En echt ook een recept voor jou, dacht ik ga ook eens iets gezonder proberen.

 • Beantwoorden april 16, 2014

  nenacecilia

  Ik zag de rabarber foto op instagram en ik was erg benieuwd wat je ermee ging maken. Klinkt superlekker! Ik eet rabarber ook echt onwijs graag, zo lekker!

  • Beantwoorden april 16, 2014

   Maura - YLT

   Ah wat leuk, ja dit dus! Echt heerlijk en zeker als je van rabarber houdt

 • Beantwoorden april 16, 2014

  Mariska

  Dat ziet er goed uit zeg! Ik vind trouwens de rabarber op zichzelf er zo mooi uit zien, die kleur!

 • Beantwoorden april 16, 2014

  Juliette

  Wat ziet die er goed uit, ik heb zelf nog nooit met rabarber gebakken of gekookt, ik weet niet maar ik vind het eng, haha.

  • Beantwoorden april 16, 2014

   Maura - YLT

   Hahah oneee, rabarber is niet eng hoor, je kan er heeeeel veel mee maken. Maar snap wel een beetje dat je dat hebt als je die roze stengels ziet ;)

 • Beantwoorden april 16, 2014

  Written by Nick

  Oh wauw, ik heb eigenlijk nog nooit wat met rabarber gemaakt. Maar dit lijkt me een hele mooie en lekkere om mee te beginnen!

 • Beantwoorden april 16, 2014

  Floor

  Waaauw! Dit is echt een heeeel fijn recept! Mijn moeder heeft rabarber uit de moestuin en ik weet daar maar een paar receptjes mee, en ik eet ipv ‘gewone’ tarwe veel spelt en havermout: TOPRECEPT DIT! ;-) ben heel benieuwd!

 • Beantwoorden april 17, 2014

  Noor

  JIPPIE! Ikga m ook zo maken! Vraagje, hoe kun je dit brood het beste bewaren? Enn hoelang ongeveer?
  Daag

  • Beantwoorden april 17, 2014

   Maura - YLT

   Lekker! Heb je ‘m al gemaakt? Ik bewaar hem in aluminiumfolie gewoon buiten de koelkast. Ik heb er zelf 3 dagen van gegeten en toen wassie op!

 • […] dan anders… Maak bijvoorbeeld een quinoa broodcake met banaan & dadels. Of dit heerlijke aardbeien rabarberbrood (met spelt- en havermoutmeel) van Maura. Ow, en dit kerstbrood van amandelmeel kun je prima […]

 • Ja hoor, wéér een recept voor op het lijstje. Rabarber eet ik normaal alleen als de compote van oma is, maar er gaat variatie in komen. En wie weet trakteer ik oma nu eens op rabarber. Heerlijk!

 • Beantwoorden april 24, 2014

  Alexandra

  Sounds goooood! Is dit je inzending voor de Rhubarb Blog Challenge? Nee toch! Dan maak ik geen kans! :-)

  • Beantwoorden april 24, 2014

   Maura - YLT

   Aaaah, wat lief! Dit wordt inderdaad wel de inzending haha. Ik weet alleen niet welke categorie, want hij is meer ontbijt dan zoet, maar ja. Rabarberbrood kan altijd ;) enne jij maakt echt wel kans hoor met je rhubarbmiso!

 • Beantwoorden april 27, 2014

  Liz

  Rabarber is een van mijn favoriete lente dingen. En als het in het seizoen is, probeer ik er ook zoveel mogelijk mee te koken. Van de week nog door mijn havermoutpap, ook erg lekker! :-)

  Hoe grote cakeblik heb je nodig voor dit recept?

  • Beantwoorden april 27, 2014

   Maura - YLT

   Heerlijk he! Door havermout had ik laatst ook gedaan. Ook super lekker :)

   Ik gebruikte een 26 cm formaat cakeblik.

 • Beantwoorden april 28, 2014

  Loes

  Ik volg een vrij strikt voedingsschema, maar heb dit erin weten te passen (met wat veranderingen). En wauw, wat superlekker! Eerste keer ooit dat ik iets met rabarber heb gemaakt haha, maar dit recept hou ik erin :)

  • Beantwoorden april 29, 2014

   Maura - YLT

   Wow, wat goed zeg! Hoe heb je dat gedaan? Helemaal zonder suiker? Leuk dat het recept zo lekker was.

 • […] lekker, maar je kan nog zoveel meer met rabarber! Mijn hart maakte een sprongetje toen ik dit recept van Maura’s prachtige ‘Yellow Lemontree Blog’ tegenkwam. Als je […]

 • Beantwoorden mei 4, 2014

  Anna

  Alles behalve de speltmeel heb ik in huis.. iemand een idee waar ik dit mee kan vervangen? Heb wel nog amandelmeel liggen maar ik denk niet dat dat de lading helemaal dekt..

  • In principe met elk anders soort meel/bloem? Ik denk dat amandelmeel wel moet kunnen. Anders gewoon proberen? Ben benieuwd.

 • Beantwoorden mei 5, 2014

  Maud

  Ik ga mijn eerste rabarber oogst gebruiken voor dit brood, ik ben erg benieuwd. Het ziet er in ieder geval heerlijk uit.

 • Beantwoorden mei 8, 2014

  Sophie

  Ik heb dit recept nu twee keer uitgeprobeerd maar houd iedere keer een beetje rare, nattige binnenkant.
  Is dit normaal?

  • Hmm dat is gek! Is het brood dan wel gaar? De oventijd kan wel per oven verschillen. De stukjes aardbei en rabarber blijven wel nattig maar het brood moet verder wel droog zijn als je met een sateprikker prikt?

 • Beantwoorden juni 1, 2014

  Sanne

  Wat een goddelijk recept is dit:heb ‘m vorige week gemaakt (met een paar kleine aanpassingen naar smaak) en vind hem echt super lekker!! Ga ‘m binnenkort ook op mijn blog plaatsen (uiteraard met bronvermelding & link naar jouw blog en recept).

  • Beantwoorden juni 1, 2014

   Maura - YLT

   Aaaah wat leuk om te horen! Dit is ook echt het meest gemaakte recept van mijn blog geloof ik. Ben blij dat het gesmaakt heeft. Zelf is het ook een van mijn favorieten of afwisselen met banaan of mango. Leuk dat je hem gaat plaatsen :) laat je weten als het erop staat?

   • Beantwoorden juni 5, 2014

    Sanne

    Hij staat erop :) Met banaan kende ik inderdaad al en maak ik ook regelmatig maar ga met mango zeker ook een keer proberen!

 • Beantwoorden juni 2, 2014

  Mandy

  Dit klinkt overheerlijk! Ik ga het zeker een keer proberen.

 • Beantwoorden juni 13, 2014

  Elke

  Heel lekker, maar bij mij was het meer een bodding-achtig (vla-achtige consistentie) iets geworden dan echt brood . Ik heb hem bovendien een uur langer in de oven moeten laten want hij was nog echt rauw na een uurtje. Enig idee hoe dit zou kunnen komen? Ik moet bekennen dat ik een bak-leek ben alhoewel voor de rest wel een goede kok ;-) dus misschien een beginners foutje gemaakt???

  • Beantwoorden juni 16, 2014

   Maura - YLT

   Oh wat gek zeg dat het zo nat is gebleven… Een uur langer in de oven is ook echt wel veel. Had je misschien bevroren aardbeien dat er veel vocht vanaf kwam? Geen idee anders…of misschien de grootte van het cakeblik? Hij blijft wel iets nattig door die stukken rabarber en aarbei erdoor, maar het wordt wel echt vast broodachtig. Wel fijn dat het lekker smaakte ondanks alles :)

 • Beantwoorden december 22, 2014

  Vissers

  Dit ziet er heerlijk uit, ik ben helemaal fan van aardbeien en ga dit zeker proberen!

 • […] een verbeterslagje nodig. Tijd om het over een andere boeg te gooien. Op het blog van Maura kwam ik dit recept voor gezond rabarber aardbeien brood tegen. Volgens Maura een van de populairste recepten op haar blog. Ik had nog rabarber over van de […]

 • Beantwoorden mei 14, 2016

  Laura

  Nooit geweten dat je met aardbeien en rabarber een brood kunt bakken. Heb het geprobeerd en sinaasappel toegevoegd. Had geen speltmeel dus volkorenmeel, havermout en amandelmeel gebruikt. Het was een luchtig en smeuïg brood. Heb het zelfs in stukjes ingevroren en dat ging ook goed. Groetjes Laura

  • Beantwoorden mei 14, 2016

   Maura - YLT

   Hoi Laura, dankjewel voor je reactie! Wat handig dat je het invriezen hebt uitgeprobeerd, dan weet ik dat ook weer. En klinkt lekker met die sinaasappel! Groetjes, Maura

 • Beantwoorden juli 7, 2016

  Anke

  Heb het pompoenbrood nu in de oven staan en ga zo verder met dit brood, lijkt me heerlijk !!! Welk alternatief zou je het beste kunnen gebruiken voor zonnebloemolie ? Kokosolie of liever iets anders ?
  Xx

  • Beantwoorden juli 16, 2016

   Maura - YLT

   Hoi Anke, waren de broden gelukt? Ja je kan kokosolie of olijfolie nemen maar misschien had je dat al geprobeerd. Laat je weten of het lukt?

   • Beantwoorden juli 17, 2016

    Anke

    Gisteren deze gemaakt met kokosolie, helemaal goed ! Echt een ontzettend lekker recept, dank je wel ! Pompoenbrood was ook lekker, maar deze is zeker favoriet.

    Beide broden waren na de reguliere baktijd nog wel ietwat vochtig, heb ze nog even omgedraaid – op de kop – terug gezet in de over (10min) zonder de cakevorm.

    Xx Anke

    • Beantwoorden juli 22, 2016

     Maura - YLT

     Oh wat goed dat het gelukt is met kokosolie. Ja die rabarber is ook mijn favoriet.. Slim om ze even nog om te draaien! Nou dank voor je leuke reactie :)

Leave a Reply