Recept van Bilder & De Clercq: Knolselderij en linzen met hazelnoot en munt


Laatst schreef ik al over Bilder & De Clercq in Amsterdam: een winkel die is ingericht naar recept. 

Natuurlijk hebben we de winkel niet verlaten zonder een papieren tas vol met mooie ingrediënten. Het was best lastig kiezen, aangezien alle producten bij Bilder & De Clercq verleidelijk uitgestald liggen met een grote foto van het bijbehorende recept. 

Na een paar rondjes te hebben gelopen, is het uiteindelijk een veganrecept geworden met knolselderij en linzen. Ik had nog nooit iets met knolselderij gemaakt. Knolselderijen zien er altijd een beetje gek en onaantrekkelijk uit. Daarom juist leuk om dit recept te proberen.

Dus hier het recept voor knolselderij en linzen met hazelnoot en munt (prijs gerecht 3€ per persoon).

Alle ingrediënten, mooi verpakt in zakjes en potjes, krijg je samen met de receptkaart mee in een papieren tas. 


Dit zijn de ingrediënten
1 zakje Puy linzen

1 kleine knolselderij

1 bakje geroosterde hazelnoten

2 takjes tijm

1 laurierblad

1 bosje munt
Op de receptkaart staat ook wat je al in je voorraadkast moet hebben staan, namelijk 4 el olijfolie, 1,5 el rode wijnazijn en peper en zout. Daarnaast vermelden ze ook meteen welke keukengerei je nodig hebt, handig dus. Zo kom je thuis niet voor verrassingen te staan, omdat je bijvoorbeeld opeens een staafmixer nodig hebt. Voor dit recept is het simpel: een koksmes, snijplank, twee pannen, vergiet, mengkom en een dunschiller.

Vervolgens wordt duidelijk uitgelegd hoe je het recept bereidt
Doe de linzen (net onder water), laurierblad en tijm in een kleine pan. Breng aan de kook met het deksel op de pan. Zet dan het vuur laag en laat 15-20 minuten zachtjes koken tot de linzen al dente zijn. Giet daarna af.

Breng in de tussentijd, in een aparte pan, ongeveer 1 liter water met zout aan de kook.

Schil de knolselderij met een dunschiller. Snijd in plakjes en vervolgens in 1 cm ‘friet’. Kook de knolderderij in 8-12 minuten in gezouten water beetgaar. Giet daarna af.

Meng de warme linzen met 2 el olijfolie, de rode wijn azijn, peper en zout in een grote kom. Voeg de knolselderij toe en meng alles door elkaar. Proef of alles op smaak is.

Hak de munt en de hazelnoten fijn. Meng de helft van de munt en de helft van de hazelnoten door het linzenmengsel. Houd de rest achter voor de garnering. 
Verdeel over 2 borden. Doe de rest van de olijfolie er overheen en garneer met munt en hazelnoten.

Tip: hazelnootolie is een lekker alternatief voor de olijfolie.

Tot slot staat er nog een wijnsuggestie op de receptkaart: de zoete en frisse tonen van de linzen en knolselderij sluiten mooi aan op de zachte smaak van een zuid-afdrikaanse Stellar Merlot, die zowel biologisch als fairtrade is zonder toevoeging van sulfiet (deze wijn kun je ook kopen bij Bilder)

Smakelijk eten! Lekker met goed brood.