Recept van de maand: hartige cake met feta olijven en met rucola & pijnboompitten

 

De lente is nu echt begonnen. De vogeltjes fluiten ’s ochtends eerder. Als je op staat met een zonnetje krijg ik altijd spontaan zin om te picknicken, in het park te eten, te barbequen (op het balkon weliswaar, maar toch) en lange zomeravonden door te brengen met vrienden en goed eten.

Mei is vaak de maand waarin deze eerste zomerse dagen eraan komen. Dit recept komt uit Homemade Zomer van Yvette van Boven en is dan ook ideaal voor de maand mei. Hartige cake past perfect bij een late middagbrunch in het park of doet het goed bij een etentje in de tuin waarbij iedereen wat mee neemt. Het is zo gemaakt en je kan er eigenlijk alles in doen wat je lekker vindt.

De ene cake is met rucola en pijnboompitten en de ander met feta en olijven. Beide heel anders. De eerste kruimelig en kruidig en de ander zompig.

Eet een plakje of twee bij de soep, eet het als hoofdgerecht met een groene salade of zo als gerecht op een tafel vol met quiches, hartige taarten en salades. Ook heel lekker aan het eind van de dag met een koel glas witte wijn.

Rucolacake met pijnboompitten
Naar het hartige cake recept van Yvette van Boven
voor 8-10 plakken hartige cake

Dit heb je nodig
75 gram rucola (maar je kan ook peterselie, spinazie of brandneteltoppen nemen)
175 gram zelfrijzend bakmeel
3 eieren
2 el zure room
4 el olijfolie
1 flinke el mosterd
zout en peper uit de molen
50 gram pijnboompitten

Zo maak je de cake
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Hak de rucola fijn.
Doe het bakmeel in een kom. Voeg de eieren, zure room, olie, mosterd, zout en peper toe. Klopt het beslag met een handmixer 1 minuut op de hoogste snelheid (kan ook met de hand met een garde).
Spatel de rucola en de pijnboompitten voorzichtig door het beslag. Giet het beslag in een goed ingevette cakevorm en bak het 40 minuten in de oven of tot een prikker er mooi droog uitkomt.
Laat de cake 5 minuten staan voor je hem uit de vorm haalt. Serveer warm of op kamertemperatuur. Lekker bij soep of salade.

 

Hartige cake met feta en olijven
Naar het hartige cake recept van Yvette van Boven
voor 8-10 plakken

Dit heb je nodig voor één cake
225 gram zelfrijzend bakmeel
100 ml olijfolie
100 ml witte wijn
150 gram feta in blokjes
250 gram gemengde olijven, zonder pit uitgelekt
3 eieren
100 gram Parmezaanse kaas
zwarte peper uit de molen

Zo maak je de cake
Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alles goed en snel tot een glad beslag. Giet het in een goed ingevette cakevorm van 1 liter inhoud. Bak de cake in 45 minuten gaar. Serveer bij soep of salade of als borrelhap met een glas gekoelde witte wijn.

Voor de vulling kun je kiezen wat je lekker vindt. Neem eens geroosterde paprika’s in plaats van olijven of blauwe kaas of geitenkaas in plaats van feta of doe er fijngehakte pepertjes in.