Pittige pompoensoep met gember, curry en kokosmelk

Pompoensoep met curry en kokosmelk

Orange is the new black!

Dat de herfst is begonnen, hebben we geweten. Drie keer van je fiets waaien omdat je met je maxi poncho extra veel wind vangt. Dan blijkt desbetreffende poncho ook nog eens niet waterdicht te zijn. En rijdt er ook nog een vrachtwagen langs, extra hard, door een extra diepe plas. Dit soort barre tijden schreeuwen om een grote pan soep. Omdat de herfst niet alleen ellendig is, maar de blaadjes ook mooi verkleuren en de straten geel, rood en oranje zien, wordt het een herfstsoep. En wat smaakt nou meer naar herfst dan pompoen?

Daarom vandaag dit pompoensoep recept. De pompoensoep is met gember, curry en kokosmelk. Lekker pittig, maar ook romig. Het is een van mijn favoriete soepen.

Pompoensoep met curry en kokosmelk
Pompoensoep met gember, curry & kokosmelk

Ingrediënten voor één grote pan pompoensoep
1 grote ui
1 knoflookteen
1 kleine groene peper
1 flinke flespompoen of ronde pompoen (of pompoenblokjes uit de vriezer)
stukje gember
1 stengel citroengras
600 ml groentenbouillon
400 ml kokosmelk
3 el gele curry
olijfolie
voor erbij: amandelschaafsel, pittige cress (kiemen) of anders rucola, lepel kwark of voor een Oosterse variant een lepel lobbige yoghurt, koriander en limoensap

De soep kan ook prima zonder de groene peper, gember en citroengras, maar deze ingrediënten maken hem wel extra lekker. 

Pompoensoep maken
Pompoen schil ik nooit. Dit vind ik veel werk en bovendien gevaarlijk. Je wilt nadat je van je fiets bent gewaaid niet ook nog een vinger eraf, dus ik snijd hem gewoon in blokjes. Als je minder tijd hebt, kun je ook pompoen in blokjes uit de diepvries nemen. Snipper de ui en snijd de knoflook, peper en gember in stukjes.

Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook hierin. Voeg dan de pompoen, de peper, gember en de stengel citroengras toe. Bak alles even kort mee. Breng op smaak met peper en zout. Giet vervolgens de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat op laag vuur ongeveer 20 minuten pruttelen tot de pompoen gaar is. Haal dan de citroengras eruit en pureer de soep met de staafmixer of in de blender.

Voeg dan de kokosmelk en curry toe. Warm nog even op, maar breng niet aan de kook want dan kan de kokosmelk gaan schiften.

Serveer met geroosterd amandelschaafsel, een lepel kwark en pittige cress of voor een Oosterse variant met een lepel lobbige yoghurt, limoensap en koriander.

Pompoensoep met gember, curry en kokosmelk