Recept van de maand: wintercompote

Winter is coming – George R.R. Martin

December is aangebroken. De winter komt eraan. Voor m’n gevoel hoort er al bijna sneeuw te liggen. Laatst op de fiets door de in kerstsfeer verlichte straten, bedacht ik mij dat de winter ook zo zijn charmes heeft. De koud. De donkere dagen. Lichtjes die aangaan. In de winter is het tijd voor comfort, voor goed eten en voor een kop warme thee naast de open haard. De inspiratie voor deze wintercompote komt van het recept van een van mijn favoriete Nederlandse foodblogs, FoodBandits. Door de gedroogde vruchten en kaneel echt een winters recept om je dag lekker warm mee te beginnen.

Voor een hele week wintercompote
75 gram gedroogde pruimen
75 gram gedroogde abrikozen
75 gram ongezwavelde abrikozen
100 gram rozijnen
400 ml groene thee (met citroen)
125 ml appelsap
1 kaneelstokje
3 kruidnagels

Zet de groene thee. Neem een schone weckpot. Doe alle ingrediënten in de weckpot en schenk er de thee en appelsap overheen. Voeg het kaneelstokje en de kruidnagels toe en laat afkoelen. Als de thee is afgekoeld, zet de pot één nacht in de koelkast.

Warm ’s ochtends een beetje op voor bij je warme havermout, maar koud ook erg lekker met kwark en zelfgemaakte granola. Of maak je wintercompote helemaal compleet met deze oatmeal bars van Suus.