The Epic (Detox) Burger #6. Zalmburger met sesam, zeekraal & avocado

Zalmburgers met sesam, zeekraal & avocado | Yellow lemon tree

Ondanks de detox, gaat het Epic Burger Project gewoon door natuurlijk. 28 dagen zonder gluten, koemelk, vlees, suiker, cafeïne en alcohol zijn nog wel te overzien. Maar 28 dagen zonder burgers wordt een ander verhaal. Dat zou ik toch niet aan kunnen.

Inmiddels is het alweer tijd voor Epic Burger nummer 6. Burgers zijn zó makkelijk om zelf te maken. Kijk voor bewijs hier bij mijn andere epic burgers. Met groenten zijn natuurlijk oneindig veel burgers te bedenken, maar dit keer had ik zin in een burger van vis. Uiteindelijk werd het een recept voor een zelfgemaakte zalmburger. 

In de laatste week voor mijn detox had ik zin in burgers, dus ging ik naar een van mijn favoriete burgertenten in Utrecht: Meneer Smakers. Hier at ik een heerlijke zalmburger. Geïnspireerd op de Ome Jimmie – een burger van wilde Schotse zalm met kappertjes, bosui, Japanse wakame en dille komkommersaus – maakte ik deze zalmburger met sesam, zeekraal en avocado. Met daaroverheen de dille komkommersaus.

Helaas mag de burger nu even niet op een broodje – dat is en blijft toch het lekkerst. Boterhammen van de supermarkt mis ik niet, maar een lekker versgebakken brood van de het Vlaamsch Broodhuys of de Bakkerswinkel mis ik wel. Vooral bij soep met kaas of dus dikke zelf gesneden plakken als hamburgerbroodje.

Een gezond alternatief voor een hamburgerbroodje zijn grote slabladeren. Eigenlijk dus een broodje van sla. Eerder deed ik dit al bij deze fusion garnalenburgers (die trouwens ook goed detox proof te maken zijn).

Natuurlijk lijkt een slablad totaal niet op een crunchy, robuust hamburgerbroodje, maar toch smaakt het erg goed bij deze zalmburgers.

Geen zin in vis, maar in brownies, dadelballetjes en super chunky granola naar geheim recept? Kom dan vanmiddag langs op de NeighbourFood Market. Samen met Marlous sta ik vandaag van 11.00 tot 18.00 uur op deze markt aan de Herengracht 320 in Amsterdam. Marlous met leuke spulletjes en ik met zelfgemaakt lekkers.

Kom je langs?

Zalmburgers met sesam, zeekraal & avocado op een broodje van sla


recept voor 2-3 zalmburgers
300 gram verse wilde zalm
2 bosuitjes
1 ei
1 knoflookteen
5 el havermoutvlokken of boekweitvlokken
paar takjes verse bieslook
paar takjes verse dille
3 el geroosterd sesamzaad
versgemalen Himalaya zout of zee zout
versgemalen peper

voor het serveren
grote slabladeren, zoals bietenblad, kropsla of kool
kiemen
1 avocado
zeekraal
limoen in partjes
takjes dille en bieslook

dille komkommersaus
100 ml geitenyoghurt
1/3 komkommer geraspt of in dunne plakjes
paar takjes dille
grof gemalen peper en zout

Bereidingswijze zalmburgers
Doe de zalm in stukken in de keukenmachine of snijd fijn tot zalmgehakt. Doe de bosui, knoflook, sesamzaadjes, havermout, bieslook, dille en het ei erbij en laat de keukenmachine draaien. Je kunt het ook in een kom met de hand mengen. Als het mengsel te nat is, voeg dan nog wat havermout toe. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Vorm mooie burgers van het zalmgehakt.

Rasp de komkommer en meng dit samen met de geitenyoghurt en dille. Breng op smaak met peper en zout.

Verhit wat olijfolie in de koekenpan. Bak de burgers aan beide kanten tot ze goudbruin zijn in ongeveer 10 minuten op matig vuur.

Serveer de burgers op een groot slablad, zoals bietenblad of kool. Leg er plakjes avocado op, de zeekraal, wat kiemen en de komkommer dillesaus. Garneer met wat takjes dille, bieslook en partjes limoen.

Aangezien aardappels uit schil wel mogen tijdens de detox, kun je er lekker gezonde frieten bij eten zoals zoete aardappelfrietwortelfriet of ovengebakken crunchy knoflookfrieten.

Zalmburgers zelf maken met sesam, zeekraal & avocado | Yellow lemon tree