Foodblogswap: volkoren speltbrood met zaden en pitten

Vandaag op de valreep mijn recept voor de foodblogswap. Het is een echt zondags recept geworden, namelijk zelfgebakken brood. En niet zomaar brood. Nee een recept voor zelfgemaakt speltbrood. Ook nog eens volkoren en vol met zaden en pitten, dus heel gezond.

Deze foodblogswap mocht ik een recept uitzoeken uit de kookstudio 4pure van Andrea. Het was weer lastig kiezen, want op Andrea haar blog staan veel lekkere recepten die ook nog eens simpel en eenvoudig zijn. Eerst wilde ik gaan voor de witte fudge, maar aangezien de fudge die ik maakte voor de vorige foodblogswap zo verslavend was, heb ik dat uit zelfbescherming maar niet gedaan. Als ik ook nog verslaafd raak aan witte chocoladefudge, dan komt het denk ik niet meer goed (heb je die fudge nog niet gemaakt, dan echt heel snel doen!).

Het werd dus een recept voor zelfgebakken speltbrood.

Er gaat niets boven zelfgebakken brood. De geur alleen al van vers brood in de oven. Het doet mij denken aan thuiskomen. Huiselijk. Warmte. Van net gebakken brood kan ik zo acht plakken eten.

Zelf brood bakken is vaak best een opgave, vooral vanwege het kneden en de rijstijd, maar het is het waard. Je zou het deeg ook kunnen kneden met de deeghaken van de keukenmachine, maar ik had zin in een work out en heb het met de hand gekneed. Best even zwaar werk, maar het is een soort van handenarbeid dat loont. Na het kneden ben je trots dat jij het brood ambachtelijk bereid hebt. 

Het speltbrood is het lekkerst als het vers uit de oven komt. Aangezien er geen houdbaarheidsmiddelen in zitten, is het brood de dag erna al wat oud. Wel doet het brood het de volgende dag goed als tosti om mee uit te brakken na Koningsnacht. Dus eet het brood dezelfde dag nog helemaal op of rooster het de dagen erna.

Heb je de tijd? Maak dan eens dit speltbrood. Natuurlijk kun je het speltmeel en speltbloem ook vervangen door tarwebloem of volkorenmeel.

Volkoren speltbrood met vijf zaden en pitten 
250 ml lauwwarm water
1 ei
250 gram volkoren speltmeel
250 gram speltbloem
7 gram droge gist (1 zakje)
2 el zonnebloemolie
3 el honing
9 gram zout
verschillende soorten zaden en pitten, zoals pompoenpitten, zonnebloempitten, maanzaad, sesamzaad, lijnzaad (ik nam van alle soorten 3 el)
melk om te bestrijken

kneedtijd: 10 minuten
rijzen: 1,5 uur + 15 minuten extra rusten + nog eens 1 uur rijzen

Recept voor volkoren speltbrood
Doe 50 ml lauwwarm water met de gist en een halve lepel honing in een kom. Meng goed door en laat 5 minuten staan. Het is de bedoeling dat er bellen ontstaan. Gebeurt dit niet, dan moet je een nieuw pakje gebruiken.

Doe het speltmeel en speltbloem in een kom met het zout en alle zaden en pitten en meng door elkaar. Kluts het ei en doe dit samen met de olie, honing en water erdoor. Roer goed door elkaar met een houten lepel. Doe dan het gistmengsel erbij.

Nu begint het leuke werk: het kneden (met de hand, maar kan ook met de mixer met deeghaken). Bestrooi een werkblad royaal met speltbloem. Leg het deeg erop en kneed het deeg tot je een soepel en elastisch deeg hebt. Het is best zwaar werk en duurt zeker 10 minuten. Als het plakkerig blijft, voeg dan nog wat speltbloem toe. Vorm het deeg tot een deegbal.

Bestrijk een kom met olie en leg de deegbal hierin. Draai om zodat alle kanten bedekt zijn met een laagje olie. Dek de kom af met een vochtige theedoek en zet weg op een warme plek.

Laat het deeg 1,5 uur rijzen of tot het deeg in volume verdubbeld is. Haal het deeg uit de kom. Druk de lucht eruit en vorm er een bal van. Laat het deeg nu nog 15 minuten rusten op het werkblad.

Druk het deeg uit tot een rechthoek zo breed als het bakblik. Vouw het deeg dubbel en druk de naad goed aan. Vet het bakblik in en bestuif met wat bloem. Leg het deeg in het bakblik en bestrooi met nog wat zaden en pitten. Leg de vochtige handdoek er weer over. Laat nog één uur rijzen op een warme plek tot het deeg het blik uit rijst.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Haal de theedoek van het deeg en bestrijk de bovenkant van het deeg met wat melk. Zet het brood 35-40 minuten in de oven. Haal het brood uit de oven en laat 10 minuten staan voordat je het uit de vorm haalt.

Laat het speltbrood nog wat verder afkoelen op een rooster, maar net gebakken brood is natuurlijk vers uit de oven het lekkerst (wel wat lastiger te snijden). Snijd het brood in dikke plakken met een klont roomboter en kaas.