Donut party

Deze kan van mijn bucket-list. Ik houd van lijstjes maken en zelf donuts maken stond al lange tijd op mijn try-before-you-die receptenlijst. Ook houd ik van afstrepen. Doe jij dat ook? Dat als je van iets een nieuwe lijst maakt je er stiekem al iets op zet dat je al bereikt hebt? Misschien houd ik mezelf voor de gek, maar het werkt heel motiverend. Dan heb ik het idee dat ik al goed bezig ben.

Deze kan ik dus ook afstrepen. Zo van: zelf donuts maken. En niet zomaar donuts. Nee, perfect luchtige donuts. Daar mag dus een dikke streep door.

Al heel lang wilde ik eens donuts zelf bakken. Op Pinterest heb ik een try-before-you-die receptenlijst (klik hier om de recepten te zien) met recepten die ik ooit in mijn leven wil maken. Het zijn vooral episch zoete recepten, zoals no bake cheesecakes,  een ice cream buffet houden, dulche de leche en immens massive chocoladetaarten. Ook donuts stonden op dat lijstje.

Toen een week geleden een spontane donut party ontstond was ik dolblij. Donuts bakken leek me best lastig, dus fijn om deze uitdaging met mede foodbloggers aan te gaan. Samen met Door haalde taxichauffeur Diede ons op in Utrecht en toerden we richting het verre Klarenbeek bij Myrthe thuis.

Myrthe houdt van bakken en streeft altijd naar perfectie. Heb je haar levensproject op zoek naar de perfecte Zeeuwse bolus al gezien? Laatst had ze weer zo’n zoektocht naar perfectie. Dit keer was het beste recept voor donuts aan de beurt.

Myrthe hield eerst een one man show met donuts, maar de donuts van haar eerste donutpoging waren niet helemaal zoals donuts horen te zijn.  Dus mochten we mee op haar donutavontuur op zoek naar het beste donutrecept. Met twee Kitchen Aids in de aanslag gingen we van start. Myrthe had de recepten uitgezocht om te testen. Om het donutfeest dit keer wel tot een succes te maken, had Myrthe vooraf een uitgebreide research gedaan en alle do’s en donut’s op een rijtje gezet.

We testen verschillende recepten voor zowel het deeg als glazuur en ook de bakmethode onderwierpen we aan een test: frituurvet of olie. Ook bekeken we nog een filmpje van een Amerikaanse vrouw die op een saaie manier vertelde over hoe je de perfecte donut maakt. Ondanks dat alleen haar handen in beeld kwamen, leek ze toch verstand van zaken te hebben. Dit kon niet meer misgaan.

En dat ging het ook niet. Eigenlijk verliep alles soepel en op rolletjes.

Het uiteindelijke resultaat zie je hierboven. Een lichtgewicht, luchtige, niet van het vet druipende donut mét een wit middenrandje (zoals het hoort). De structuur is luchtig en de smaak zoals hij hoort.

De do’s & donut’s voor het maken van een perfect luchtige donut:
– Een keukenmachine met deeghaken is een must
– Voor een echt luchtige donut gebruik je shortening (Crisco; zie foto hieronder) in plaats van boter of plantaardige olie. Shortening is te koop bij taartwinkels of de Jumbo.
– Gebruik een donutuitsteker (zie foto) of twee losse uitsteekringen met een diameter van ongeveer 7 cm en 3 cm
– De rijzing van de donuts is belangrijk: laat het deeg niet té ver rijzen, dan worden de donuts slap en komen ze zwaarder uit de pan.
– Druk met een vinger in de donut: als het deeg langzaam weer omhoog komt is de donut goed. Te snel omhoog betekent dat de donut nog niet genoeg gerezen is en als de afdruk blijft staan is het deeg te ver gerezen.
– De befaamde witte middenrand krijg je doordat de donut luchtig is en blijft drijven in de pan
– Bewaar de donut holes, frituur ze en rol deze door kaneelsuiker
– Bak de donuts in frituurvet en niet in plantaardige olie, zo worden de donuts gelijkmatiger gebakken en minder vet
– Eet de donuts de zelfde dag nog op, dan zijn ze het lekkerst en luchtigst. De volgende dag kan nog prima, maar twee dagen later worden ze hard en taai.

In totaal bakten we ontelbaar veel donuts. Zo veel dat we ze niet eens geteld hebben (en dat ik van mijn detoxweek maar een detoxjaar moet maken). Het was een behoorlijk zware bevalling om ze allemaal op te eten, maar het is gelukt en ze waren goed! Als ontbijt, als lunch, tussendoor of als late night snack.

Dus donut-up-your-life en maak zelf donuts!

Zelf de perfecte donut maken
ongeveer 25 stuks
voor het deeg
425 gram tarwebloem + ongeveer 50 gram extra
10 gram gist (ongeveer 1,5 zakje)
55 ml warm water voor de gist + 225 ml water voor het deeg
65 gram fijne kristalsuiker + 1 tl extra
50 gram plantaardig vet, Crisco is heel goed (te koop bij bakwinkels of de Jumbo)
1 ei, losgeklopt
flinke snuf zout
1 tl vanille extract
snuf nootmuskaat

om in te bakken
3 blokken frituurvet
1 grote wok of braadpan met deksel

glazuur
350 gram poedersuiker
1 el maïzena
1 el vanille suiker

kaneelsuiker om de donuts mee te bestrooien
100 gram fijne kristalsuiker
1 el gemalen kaneel

keukenbenodigdheden
een mixer of keukenmachine met deeghaken
een donutuitsteker of twee ronde uitstekers van 7 cm en 3 cm doorsnede

Zo maak je zelf donuts
Verwarm de oven voor op 50 graden (voor het rijzen van het deeg).

Meng de gist samen met het water en een theelepel suiker. Laat dit 5 minuten staan tot er bellen ontstaan en het begint te schuimen.

Doe 225 ml warm water in een grote kom (van de mixer). Voeg het deeg en het ei toe. Doe het gistmengsel erbij en mix met de deeghaken op de laagste stand tot er een samenhangend deeg ontstaat. Laat de deeghaken het werk doen en mix nog zeker 5 minuten. Voeg de extra bloem toe, zodat het deeg niet meer aan de zijkant van de kom blijft plakken. Het deeg mag nog wel aan de bodem plakken, maar de zijkanten van de deegbal moeten loslaten.

Dek de kom af met een natte theedoek en zet in de oven om te rijzen. Het deeg moet verdubbelen in grootte (dit duurt ongeveer 30 minuten).

Maak ondertussen het glazuur. Meng alle ingrediënten voor het glazuur tot je een dun papje krijgt. Meng de suiker en kaneel door elkaar en zet eventueel versiersel klaar.

Verwarm ook alvast het frituurvet tot ongeveer 185 graden. Doe dit in een grote braadpan of wok met deksel.

Haal het gerezen deeg uit de oven en druk met je vingers de lucht er uit. Bestrooi een werkvlak met bloem en rol de helft van het deeg uit tot ongeveer 1 cm dik.

Steek de donuts uit met de uitstekers. Bebloem een plank en leg hier de uitgestoken donuts en de donut holes (de rondjes in het midden) op. Dek de uitgestoken donuts af met folie en laat nog ongeveer 10 minuten rusten, zodat ze nog wat rijzen. Als je er met een vinger in drukt, moet het deeg langzaam terug veren. Gaat het deeg snel om hoog? Wacht dan nog even. Blijft de vingerafdruk staan? Dan is het deeg te ver en kun je het het best opnieuw uitrollen.

Is het vet op temperatuur?

Bak de donuts met z’n drieën tegelijk 1 minuut per kant. Dek de pan gelijk af met een deksel. Keer de donuts na een minuut om en bak nog ongeveer 1 minuut aan de andere kant. Laat de donuts uitlekken in een schaal met keukenpapier. Als de donuts luchtig zijn, krijg je een mooi wit randje.

Laat de donuts afkoelen. Haal de donuts door het glazuur en bestrooi gelijk met kaneelsuiker, glitters of andere versiersels.

Maak nu de tweede lading donuts van de andere helft van het deeg op dezelfde manier als hierboven.

Nu heb je heel veel donuts en kun je een donut party houden! Eet ze dezelfde dag nog op, dan zijn ze het lekkerst. Anders kun je ze één dag bewaren in een afgesloten trommel.