Fluffy speltwafels & ik wil een wafelijzer

Het is zover, mijn detox zit erop! Ik weet natuurlijk nog niet hoe mijn eerste dag wordt, maar dat vertel ik morgen…

Wel weet ik dat ik gisteravond om 23.49 uur ontzettend veel zin had in chips en toen dacht nog 10 minuten. Toen werd het ook nog verlenging en was er nog meer tijd voor verleidingen.

Op Twitter moedigde iedereen aan dat ik er lekker van moest genieten en ik was bijna bezweken onder de groepsdruk, maar toch heb ik mezelf weten te bedwingen. Gelijk een bakje chips om 00.00 uur voelde toch een beetje drastisch.

Ik ben benieuwd hoe mijn eerste detoxloze dag verder verloopt…

Vandaag een recept om te ont-detoxen, dus niet gelijk heel heavy maar ook weer niet helemaal detox proof. Deze wafels zijn gemaakt van volkoren speltmeel en het recept is echt ontzettend makkelijk.

Wafels zijn voor mij een soort van luxe ontbijt. Een stapel wafels doet me denken aan Berlijn en London, aan ontbijten buiten de deur in een knus cafeetje met koffie en muziek en aan vakantie.

Een stapel wafels voelt een beetje als een vorstelijk ontbijt. Wafels maken is gewoon speciaal en daarom moet je dit dus eigenlijk minimaal één keer per maand doen.

Je hebt natuurlijk wel een wafelijzer nodig, dus die mocht ik lenen van Cuisinart. Als ambassadeur van Cuisinart mag ik producten uittesten, zo ook dit wafelijzer. Of nou ja, eigenlijk is dit een snackgrill met drie functies: sandwich, croque monsieur en wafels. Op de grill kun je verschillende platen leggen, waaronder dus ook wafelplaten om zelf wafels mee te maken. Handig is dat de platen makkelijk te verwisselen zijn en in de vaatwasser mogen. De andere twee functies heb ik niet uitgeprobeerd, omdat het mij om de wafels te doen was en ik tijdens mijn detox toch geen tosti’s mocht eten.

Ik heb de wafelfunctie dus flink uitgeprobeerd, want elk weekend bakte ik verschillende wafelrecepten. Het gevaar is wel dat je verslaafd raakt aan wafels, want helaas is het wafelijzer slechts voor tijdelijk gebruik. Voor het maken van wafels heb je nou eenmaal een wafelijzer nodig. Toen ik gister het wafelijzer terugstuurde moest ik wel even slikken, maar misschien is dit maar goed ook, anders zou ik elke week wafels eten.

Alhoewel, tijdens mijn detox heb ik ook behoorlijk wat wafels gegeten. Ik kan vast verklappen dat het detox proof wafelrecept in ons online kookboek komt, dus daar moeten jullie nog even op wachten (gemeen hè). Deze wafels zijn perfect om mee te de-detoxen. De wafels zijn niet glutenvrij, maar wel zuivelvrij en met een klein beetje natuurlijke suikers. Zo erg is het dus niet als je deze wafels elke week eet.

Nu wil ik een wafelijzer.

Eigenlijk kan ik geen redenen bedenken waarom ik géén wafelijzer zou willen. Alleen misschien dat zelf wafels maken te verleidelijk is en snel een gewoonte wordt, maar als je dan weer een detox proof variant maakt is het ook weer niet zo erg om elk weekend een stapel wafels te eten.

Deze komt dus op mijn verlanglijst.

Heb jij wel een wafelijzer? Maak dan vandaag deze volkoren speltwafels. Perfect voor de zondag en heerlijk met vers zomerfruit dat nu overal volop te krijgen is. En vergeet de ahornsiroop niet.

Spelt wafels

In het recept gebruik ik volkoren speltmeel, maar dit kun je vervangen door elk soort bloem of meel naar keuze, zoals tarwebloem of volkoren meel. De kokosolie kun je vervangen voor zachte roomboter en de amandelmelk voor melk naar keuze. Als je een zoetekauw bent kun je er wat extra honing aan toevoegen.

Het splitsen van de eieren en opkloppen van het eiwit is geen must, maar maakt deze wafels wel extra fluffy en luchtig dus zeker aan te raden.

Volkoren wafels van speltmeel met ahornsiroop en zomerfruit

voor 8 wafels
125 gram volkoren speltmeel
2 tl bakpoeder
snuf grofgemalen zeezout
1 tl kaneel
2 eieren, gesplitst
225 ml amandelmelk
30 gr gesmolten kokosolie (of roomboter) + wat extra om het wafelijzer mee in te vetten
1/2 tl vanille extract
2  el honing of andere siroop, zoals agave, rijst of ahorn

voor over de wafels
handje aardbeien
handje bosbessen
handje bramen
ahornsiroop naar smaak

extra nodig
een wafelijzer of snackgrill met wafelplaten
mixer om het eiwit mee stijf te kloppen

Zo maak je zelf wafels
Verwarm het wafelijzer op de heetste stand. Verwarm de oven voor op 100 graden om de wafels warm te houden.

Doe alle droge ingrediënten – het speltmeel, bakpoeder, kaneel en zeezout – in een grote kom en meng door elkaar.

Splits de eieren. Doe de eiwitten in een schone kom. Klop de eiwitten stijf met een mixer.

Doe het eigeel in een andere kom samen met de gesmolten kokosolie, amandelmelk, honing of ahornsiroop en het vanille extract. Meng goed door elkaar. Doe het mengsel bij de droge ingrediënten en mix tot alles goed gemengd is.

Spatel nu het stijfgeklopte eiwit er voorzichtig doorheen.

Verlaag het wafelijzer op de middelste temperatuur. Smeer het wafelijzer in met wat kokosolie. Schep het beslag op het hete wafelijzer. Maak het wafelijzer na een paar minuten open om te kijken of de wafels al goed zijn. Bak alle wafels tot het beslag op is. Leg de wafels die klaar zijn op een bord in de warme oven terwijl je de rest van de wafels bakt.

Snijd ondertussen de aardbeien door midden. Doe de aardbeien, bramen en bosbessen in een kom en voeg eventueel wat siroop naar smaak toe.

Haal de warme wafels uit de oven en stapel op elkaar op een bord. Serveer de speltwafels met het fruit, een lepel kwark en extra siroop.

Fijne zondag!

spelt-wafels-2q