Juice, all the cool kids do

Healthy juice recipes | Yellow lemon tree

Juicen – zelf gezonde groente- en fruitsapjes maken – is mijn nieuwe verslaving. Sinds ik een juicer heb, juice ik wat af. Voorheen vond ik het altijd maar een overbodige luxe (hier kun je teruglezen hoe ik tijdens mijn juicerloze bestaan heel cool juicete zónder juicer). Als ik argumenten ging bedenken waarom een juicer aanschaffen overbodig is, dan dacht ik altijd aan de enorme klus van het schoonmaken. Waarom zou je een juicer aanschaffen? Dacht ik toen. Dat is alleen maar veel schoonmaakgedoe. Toch?  Ook dit is geen tegenargument meer. Sinds ik mijn juicer heb ben ik om.

Om en verliefd. Op mijn juice apparaat en op de snelheid waarmee hij van alles wat je kunt bedenken sapjes perst.

Vanaf dag één dat mijn juicer was gearriveerd wist ik het: deze juicer will change my life.

Ik bedoel maar. Ik denk dat ik niet meer zonder kan.

Tegenwoordig begint mijn ochtend standaard met een zelfgemaakt sapje. Zelf sap maken is leuk. Het is een soort uitdaging telkens weer nieuwe combinaties te bedenken. Je wordt er heel creatief van. Wist je dat je zelfs van bloemkool sap kunt maken? En dat het nog best te drinken is, mits je er heel veel zoet fruit zoals ananas en meloen bij doet.

Dat alles juicebaar is, sta ik telkens weer versteld van. Op het begin gooide ik met half dichtgeknepen ogen van angst een halve appel met klokhuis of limoen met schil in de juicer. Dat kan toch nooit goed gaan? Maar ik houd van grenzen verleggen en wilde kijken hoe ver mijn juicer kon gaan.

Ratseflats. Hij maakt iets meer geluid, maar met niet al te veel moeite perst hij zo al het sap uit limoenen met schil (wel even doormidden), appels met klokhuis en al, halve komkommers en zelfs bloemkool, rabarber of broccoli.

Ook komt deze juicer goed uit, want binnenkort (het startmoment ben ik aan het uitstellen) wil ik een detoxweek houden. Gewoon om te kijken hoe dat is en vooral of ik het kan. Een soort van persoonlijke uitdaging. Elke ochtend begin ik dan met een groen sapje. Trouwens, als je detox ervaring hebt? Ik kan nog wel wat tips gebruiken.

Healthy juice recipes | Yellow lemon tree

De Juicer
Samen met zes andere bloggers ben ik voor dit jaar ambassadeur van Cuisinart. Klinkt best cool zo’n ambassadeursschap en het houdt in dat ik eens in de zoveel tijd een keukenapparaat mag uitproberen en reviewen, zoals deze juicer. Ze hebben ook wafelijzers. En blenders die soep kunnen koken. Hoe cool (en ook wel eng) is dat? Een blender die je groenten snijdt, kookt met bouillon en de hele handel pureert tot soep. Er komt geen pan aan te pas. Dit vind ik wel een beetje té geavanceerd klinken, dus ik denk dat ik het bij de ouderwetse manier van soep koken houd.

Het wafelijzer staat dan weer wel hoog op mijn probeerlijstje.

Om mijn nieuwe keukengadget te testen, hield ik afgelopen weekend een juice party. Allerlei verschillende recepten voor sapjes probeerden we als ontbijt. Uiteindelijk selecteerden we vijf favoriete sapjes.

De plussen en minnen van de Cuisinart Juicer CJE500E op een rijtje
+ de XL-opening: de groenten en fruit kunnen in grote stukken de juicer in
+ krachtigheid: echt alles is juicebaar, no problemo voor deze juicer
+ mooi strak design
+ de juicer is heel compact: hij past zelfs in een studentenkamer
+ stevig en robuust van RVS materiaal
+ gemakkelijk uit elkaar te halen en schoon te maken (met handig borsteltje)
+ alle losse onderdelen kunnen in de vaatwasser (dan is het schoonmaken helemaal easy)
+ juicen mét schil en klokhuis: ideaal voor als je ’s ochtends minder tijd hebt
+ in de koelkast is het sap ongeveer twee dagen goed, dus je kunt erop los juicen en dit in (kleine) flessen doen en meenemen
+ van het pulp kun je muffins of burgers maken (misschien iets voor mijn volgende epic burger?)
– hij is niet geluidsloos (juicen in een kamer waar nog iemand ligt te slapen is niet aan te bevelen, of juist wel als diegene moet opstaan)
– de juicer is alles behalve slow: nadeel hiervan is dat een deel van de gezonde stoffen in de groenten en fruit verloren gaan
– als je eenmaal een juicer hebt, kun je niet meer zonder (zelf sap maken is heel verslavend)

Een juicerloos bestaan kan ik mij niet meer voorstellen (hopelijk gebeurt dit niet met het wafelijzer). Sap maken zonder sapcentrifuge vereist net wat meer handelingen en hulpstukken, maar het kan natuurlijk wel. Lees hiervoor dit artikel waarin ik uitleg hoe je zonder juicer kunt juicen (old-skool met behulp van een vergiet).

Ik had het niet verwacht, maar ik kan een juicer echt aanraden. Met andere juicers heb ik geen ervaring, maar deze is heel fijn. Maak jij ook graag zelf sap? Ik zag dat je nu 25 € retour krijgt op het aankoopbedrag van deze Cuisinart Juicer!

Nu is het tijd om te juicen, dus juice it up!

Healthy juice recipes | Yellow lemon tree

Van links naar rechts: Pretox Juice, the Classic, the Cleanser, Detox Juice: the Green Monster & de niet zo apetijtelijk uitziende maar wel heel gezonde Cooler

Favoriet zijn the Cleanser met wortel en gember en de Pretox Juice met bieten. The Green Monster is – ondanks zijn groene kleur – heel lekker fris. The Cooler ziet er het minst aantrekkelijk uit, maar als je het sap drinkt heb je het idee heel gezond bezig te zijn.

Als je de sapjes wat meer vullend wilt maken, kun je er wat yoghurt doorheen roeren, een lepel havermout en lijnzaad.

Heb je geen juicer? Geen probleem. Ga dan voor de old-skool manier met een blender of keukenmachine om alles fijn te hakken en vergiet (dan moet je natuurlijk wel even de sinaasappels en limoen pellen en de pitten en klokhuizen van de appels verwijderen).

Hier mijn favoriete recepten om zelf sapjes te persen met of zonder juicer.

The Pretox Juice
voor één glas
1 grote of 2 kleine bieten (ik gebruik meestal rauwe, maar kan ook met gekookte bieten), in parten
2 grote appels, in vieren
1/2 limoen, gepeld (en pitten verwijderd als je geen juicer hebt)
2 cm verse gember

Een sapje van bieten dronk ik voor het eerst in Antwerpen. Tegen alle verwachtingen in is bietensap echt heel lekker, zeker met de pittige gember. Houd je niet van gember? Laat die er dan uit of gebruik wat minder, want het is wel goed voor je.

Doe alles in de juicer en juice. Of pureer alles fijn in de blender of met de keukenmachine samen met 125 ml water. Druk door een zeef en drink gelijk op.

The Classic
voor één glas
6 grote aardbeien, kroontjes verwijderd
handje frambozen (vers of bevroren)
1 sinaasappel
1/2 limoen, gepeld (en pitten verwijderd als je geen juicer hebt)
1 el honing
3 el magere kwark of yoghurt

Doe alles in de blender of pureer met de staafmixer tot een gladde smoothie. Serveer als ontbijt met een lepel havermoutvlokken, granola of noten en wat lijnzaad.

Detox juice: the Green Monster
voor één glas
3 handjes verse bladspinazie
1 grote appel, in vieren
2 cm verse gember
1/2 limoen, gepeld (en pitten verwijderd als je geen juicer hebt)
2 takjes verse munt

Dit groene monster is heel gezond en ideaal om de dag goed mee te beginnen. Het sap is lekker pittig door de limoen en de gember.

Doe alles in de juicer. Of pureer alles fijn met 125 ml water in de blender of keukenmachine. Haal door een zeef en drink op.

The Cleanser
voor één glas
2 grote wortelen, in grove stukken
1 sinaasappel, gepeld (en pitten verwijderd als je geen juicer hebt)
1 grote appel, in vieren
2 cm gemberwortel naar smaak
1/2 limoen, gepeld (en pitten verwijderd als je geen juicer hebt)

The Cleanser komt uit London. In London dronk ik sowieso voor het eerst een sapje waar ook groenten in zaten. Tot mijn verbazing heel erg lekker.

Snijd de wortel in grove stukken, snijd de schil grof van de sinaasappel af (met schil kan ook, maar dan wordt het sap bitterder) en snijd de appel in vieren. Doe alle ingrediënten in de juicer of sapcentrifuge. Zonder juicer pureer je alle ingrediënten in de blender met 125 ml water, haal dit door een zeef en drink op.

The Cooler
voor 1 glas
1/3 komkommer
1 limoen
1 grote appel
3 takjes verse munt

The Cooler is heel verfrissend. Doe er nog wat ijsblokjes bij en je hebt een koel zomerdrankje.

Snijd de komkommer in de lengte doormidden, halveer de limoen en snijd de appel in vieren. Doe alles in de juicer en juice erop los. Geen juicer? Hak alles fijn en pureer ze in een blender met 125 ml water. Schenk door een fijne zeef.

Wat is jouw favoriete juice?

Healthy juice recipes | Yellow lemon tree