Red Velvet cupcakes voor Valentijn

Recept voor Valentijnsdag: red velvet cupcakes met roomkaasfrosting

Over een kleine week is het Valentijnsdag! Vier jij het? Zoals ik al eerder vertelde houd ik van dingen vieren, dus ja, ik doe er lekker aan mee. Ook vind ik het altijd leuk om aan de hand van een feestdag of thema wat te koken of te bakken, dus dit keer een recept voor Valentijnsdag: Red Velvet cupcakes. Lekker met een dikke toef roomkaasfrosting. En hartjes on top, yes!

Red Velvet cupcakes stonden al heel, heel, heel lang op mijn bak bucketlist. Heb jij wel eens iets “red velvets” gemaakt? Ik dus niet.

Ik vind Red Velvet cakes, taarten en cupcakes er altijd super mooi uit zien. Vooral als je er een hap van neemt, zie je de knalrode kleur goed.

Zoet en koffie zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Altijd als ik iets zoets eet, zoals een koekje, reep of stuk taart, zet ik daar een kopje koffie bij.

Voor deze cupcakes ging ik op zoek naar een matching Nespresso koffie. Nespresso heeft net twee nieuwe limited edition koffies in het assortiment, namelijk de café Istanbul en de caffè Venezia. Beide koffies zijn geïnspireerd op de allereerste koffiehuizen in Istanbul en Venetië.

De Caffè Venezia bestaat uit een blend van Indiase Arabica en koffie uit het Ethiopische Harrar. Het leuke is dat je deze koffie zowel als espresso als lungo kan drinken. Handig voor als je niet kunt kiezen.

Deze Red Velvet cupcakes zijn lekker smeuïg, zacht en super lekker. De cupcakes passen goed bij de bloemachtige en fruitige smaken van de Caffè Venezia.

Met deze Red Velvet cupcake kan je dus je vriend, vriendin of iemand anders heel goed verrassen. De hartjessprinkels, rozenblaadjes en chocolaatjes maken het geheel helemaal af.

Recept voor Valentijnsdag: red velvet cupcakes met roomkaasfrosting Recept voor Valentijnsdag: red velvet cupcakes met roomkaasfrosting Recept voor Valentijnsdag: red velvet cupcakes met roomkaasfrosting Recept voor Valentijnsdag: red velvet cupcakes met roomkaasfrosting

Hoe maak je red velvet?

Om de cupcakes mooi rood te laten kleuren, oftewel voor de “red velvet”, gebruik je rode bietenpoeder of kleurstofpoeder. Ik kon de rode bietenpoeder niet zo snel in de buurt vinden, dus ik heb rode kleurstofpoeder van de toko gebruikt. Rode bietenkleurstof kun je vaak bij een natuurwinkel kopen. Je kunt eventueel ook vloeibare rode kleurstof gebruiken. Als je vloerbaar kleurstof gebruikt, meng je dit niet door de bloem maar met de karnemelk.

Recept voor Valentijnsdag: red velvet cupcakes met roomkaasfrosting

Red Velvet cupcakes

Ingrediënten voor 12 cupcakes
2 eieren
125 gram (kokos)suiker
1 tl vanille extract
snuf zout
75 gram roomboter
125 ml karnemelk
125 gram speltbloem
1 el cacao
1 tl azijn
1 tl baking soda
2 tl bietenpoeder of rode kleurstofpoeder

Frosting
200 gram roomkaas (niet de light variant)
250 gram Griekse yoghurt 10% vet
1-2 zakje(s) vanillesuiker

Toppings (als je de frosting wilt versieren)
decoratiesprinkels als topping, zoals hartjes, glitters of goudenbolletjes
kokosrasp

Nodig
12 cupcake papiertjes
muffinbakblik
spuitzak + stervormig spuitmondje

Red velvet cupcakes maken

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Klop de eieren, kokossuiker, het vanille extract en een snuf zout tot het luchtig is. Voeg de zachte roomboter toe en mix tot een glad geheel. Voeg nu de karnemelk toe en mix met de garde tot een glad geheel.

Zeef de bloem en de cacao boven een kom. Meng het bietenpoeder/kleurstofpoeder er doorheen (de rode kleur ga je pas zien als het poeder nat wordt). Let wel op je met de kleurstof! Ik heb handschoentjes gebruikt.

Voeg de bloem nu beetje bij beetje toe. Roer telkens met de garde. Je zult zien dat het beslag nu een mooie red velvet kleur krijgt.

Meng de azijn en baking soda in een kommetje (het gaat schuimen). Voeg dit toe aan het cupcake beslag en meng nog een laatste keer goed door elkaar.

Verdeel 12 papieren vormpjes over het muffinbakblik. Verdeel het cupcakebeslag over de vormpjes. Ik heb het beslag eerst in een schenkkom gegoten, zodat je makkelijker kunt vullen. Vul een vormpje ongeveer tot 2/3 vol.

Schep het muffinbakblik in de oven. Bak de cupcakes in ongeveer 20-25 minuten gaar. Prik met een satéprikker (als deze er schoon uitkomt zijn de cupcakes gaar).

Laat de cupcakes helemaal afkoelen.

Frosting maken
Meng de roomkaas, Griekse yoghurt en vanillesuiker door elkaar. Voeg eventueel nog wat extra (vanille)suiker toe als je van zoet houdt.

Doe de roomkaasfronsting in een spuitzak met stervormig spuitmondje. Spuit een toefje frosting op elke cupcake (maar pas als ze echt helemaal afgekoeld zijn!).

Besprinkel met sprinkels en kokosrasp.

Bewaar de cupcakes in de koelkast.

Recept voor Valentijnsdag: red velvet cupcakes met roomkaasfrosting Recept voor Valentijnsdag: red velvet cupcakes met roomkaasfrosting Recept voor Valentijnsdag: red velvet cupcakes met roomkaasfrosting

Disclaimer: dit artikel is geschreven in samenwerking met Nespresso