Noorwegen: Regio Stavanger

Stavanger

De afgelopen weken stonden in het teken van Scandinavië. Zo bezocht ik de regio Stavanger in Noorwegen, ging ik op stedentrip naar Kopenhagen (klik hier voor alle hotspots) en treinden we nog een dagje naar Malmö in Zweden. Alleen Finland heb ik nog niet kunnen afstrepen.

En morgen ga ik voor een week naar Barcelona, verre van Scandinavisch, maar toch ook wel heel fijn ondanks dat ik er al zo’n zes keer ben geweest (mocht je trouwens nog Barcelona must visit tips hebben, dan mogen ze onderaan in de comments!).

Het tripje naar Stavanger was een culinaire persreis georganiseerd door Visit Norway. Samen met vijf andere foodbloggers verbleven we drie dagen in Stavanger. Ondanks dat we er maar kort waren, hebben we ontzettend veel gedaan en beleefd. Natuurlijk stond de trip in het teken van eten en was dit ook wel een van de hoofdactiviteiten (maar dat kan ook niet anders als je met foodbloggers op reis gaat). Ik heb nog nooit zoveel kaviaar in mijn leven op en ook nog nooit een twaalf gangenmenu.

Máár, onze trip had ook een sportieve en culturele kant met een ware beklimming naar de Preikestolen én een bezoek aan boerderijen in de reigo. Gelukkig hebben we al die ontelbare gangenmenu’s ook weer verbrand tijdens onze hike. Al met al was het een geweldige ervaring en ben ik verliefd geworden op Noorwegen.

Eerder kon je al mijn reisdagboek lezenmaar vandaag een meer uitgebreide post over wat er zoal te doen is in de stad en regio Stavanger.

De volgende zomer is nog even vooruit, maar Stavanger kan ik zeker aanraden. Ik ga sowieso nog eens terug, want ik wil nog véél meer zien van Noorwegen.

StavangerStavanger

De stad Stavanger

Stavanger is een ontzettend levendige en veelzijdige stad. Vooral in de zomer zijn er veel festivals, concerten en andere culturele happenings. Leuk is om door het oude centrum te lopen. Je ziet het ene na het andere schattig gekleurde huisje vol met bloemen waar je maar al te graag zelf zou willen wonen. Ook vind je daar het Norwegian Canning Museum. Hier kun je wat van de Noorse vis-in-blik geschiedenis op doen en sprotjes proeven.

Daarnaast heeft Stavanger een leuk centrum met gezellige straatjes met nog meer gekleurde huizen, terrasjes, grote winkelketens en kleine boetiekjes. Natuurlijk kun je er ook geweldig goed interieurshoppen want het stikt er van winkeltjes met Scandinavisch design.

Stavanger is een bijzondere stad die altijd lijkt te bruisen. Het is echt een ideale stad voor een citytrip, maar dan net wat anders. Je hebt er de gezelligheid van een stad, cultuur, heel veel vis, geweldig mooie natuur, witte stranden met hoge rotsen en je kunt op avontuur naar de Fjorden.

Stavanger is goed bereikbaar met het vliegtuig. In 1 uur en 25 minuten vlieg je vanaf Amsterdam naar Stavanger.

In mijn reisverslag kun je lezen over de leuke plekken waar we gegeten hebben in Stavanger. En zoek je een leuk hotel in Stavanger? Dan kan ik het Comfort Hotel Square waar wij sliepen echt aanraden. Nog geen 2 minuten lopen en je bent in zowel het nieuwe als oude centrum en de haven.

Het Gladmat Festival

Zoals ik al noemde vinden er in de zomermaanden veel festivals plaats in Stavanger. Een jaarlijks terugkerend foodfestival in de haven is het Gladmat Festival. Verspreid over de kade vind je ontelbaar veel food kraampjes, restaurants en lokale producenten.

Het Gladmat Festival is het grootste Scandinavische foodfestival. Het vier dagen durende festival trekt jaarlijks meer dan 250.000 bezoekers, dus het is een grote happening.

Op het festival kun je van alles eten en proeven. Van Noorse traditionele gerechten met verse vis tot burgers, Spaanse churros, Indiaas naanbrood en gezonde groene smoothies. Er staat zelfs een Dutch Cheeseman, alhoewel je natuurlijk Noorse kaas moet proeven van Jarslberg. Tijdens het festival zijn ook allerlei leuke cursussen en foodshows te volgen, zoals een Noorse grill cursus, een seafood course, tasting courses en chocoladeworkshops voor kinderen.

Wat ik erg bijzonder vond aan het festival – en überhaupt aan het eten in Noorwegen – is dat bijna alles lokaal geproduceerd wordt. Veel van wat je ziet is bereid met pure producten door mensen uit de omgeving. De tomaten voor de burgers komen van de tomatenfarm verderop en het rundvlees en schapenkaas worden geleverd door een boerderij uit de regio.

Natuurlijk kun je in Noorwegen ook de lekkerste vis eten. Ga in de haven ook echt even langs bij de vismarkt Fisketorget voor de allerbeste verse vis.

Ben je volgende zomer in de buurt van Stavanger? Het festival vindt meestal plaats rond de derde en laatste week van juli.

Preikestolen

Hiken naar de Preikestolen

Ga je naar Stavanger? Dan mag je de Preikestolen echt niet missen. De soms behoorlijk pittige en steile beklimming van ruim 2 uur is het adembenemende uitzicht over de Fjorden meer dan waard. Wát een uitzicht. Ik heb al behoorlijk wat mooie uitzichten gezien – in Honkong en vanaf the Great Ocean Road en de Blue Mountains in Australië, maar dit was de allermooiste.

Als je eenmaal bovenaan de top staat dan denk je niet meer aan die dikke 2 uur die je over stenen en rotsen omhoog hebt geklauterd, dan wil je alleen nog maar om je heen kijken. Echt onbeschrijflijk mooi en zo adembenemend. Het voelt ook als een enorme overwinning als je daar bovenaan de top staat, met 604 meter afgrond onder je, uitkijkend over alleen maar torenhoge Fjorden, mystieke wolken en knalblauw water.

Ondanks mijn hoogtevrees wilde ik toch even over het randje kijken. Het was behoorlijk eng – ik ben er dan ook op mijn hurken heen gekropen – maar het voelt echt waanzinnig om daar aan de rand te zitten en uit te kijken over de Preikestolen.

Kijk hier voor reistips en meer informatie over hiken naar de Preikestolen.

Preikestolen

De regio Stavanger: the country side

Niet alleen Stavanger zelf, maar ook de omgeving is mooi. Meer dan vroeger kan ik tegenwoordig echt genieten van natuur, juist ook omdat ik dat midden in het centrum van Utrecht niet om me heen heb.

De rust, de uitzichten, de uitgestrekte weilanden met een paar huisjes, de witte stranden met rotsen, de stilte. Die puurheid heb je hier niet en dat maakt het extra speciaal om in de regio Stavanger rond te rijden. Zelfs de lucht lijkt frisser.

Als ik op dat soort plekken kom en de mensen zie die er wonen bedenk ik me altijd hoe heerlijk het moet zijn om zoveel natuur en ruimte om je heen te hebben. Ik blijf een echt stadsmens, maar ik zou best een een paar weken in een huisje op het Noorse platteland willen doorbrengen.

In de regio Stavanger bezochten wij de schapenfarm Hodne Gârd in Rennesøy en brachten we een bezoek aan de tomatenfarm Hanasand Gârd & Kjokken (farm en keuken) waar je ook kunt lunchen.

Regio Stavanger Norway

Schapenfarm: Hodne Gârd in Rennesøy

Ongeveer 20 minuten rijden van Stavanger ligt de schapenfarm Hodne Gârd in Rennesøy. Meneer Guttorm en zijn vrouw Bente runnen hier al 20 jaar met veel passie hun boerderij met wilde schapen en Angus runderen. We kregen een rondleiding door de stallen en op het land. Binnen staan de wat sneue gevallen die extra aandacht en verzorging nodig hebben. Buiten lopen de koeien en schapen vrij rond. Als er geen sneeuw ligt, dan geven ze de wilde schapen geen eten, dat regelen ze zelf. Ik zou best zo’n wild schaap willen zijn, want ze hebben een waanzinnig uitzicht over de omgeving.

Ook hier gaat de productie van melk, kaas en vlees naar de restaurants in Stavanger. Guttorm en Bente gebruiken alles van de schapen. Van de wol maken ze mooie schapenkleden die ook te koop zijn.

Om niet mijn hele enthousiaste collectie dierenfoto’s te plaatsen, hier twee foto’s van Angus runderen en de schapen op het platteland. De wilde schapen zagen we helaas alleen in de verte lopen grazen.

Schapenfarm

Hanasand Gârd & Kjokken (farm en keuken) in Rennesøy

Onze tweede en laatste stop was de tomatenfarm. Stig Jacob en zijn vrouw Monica runnen samen met hun vijf kinderen een enorme farm genaamd Hanasand Gârd & Kjokken waar ze tomaten verbouwen, maar ook komkommers, chili pepers, kersen, paprika’s en frambozen.

Op de farm zijn de tomaten het belangrijkst. Stig en Monica verbouwen 22 soorten tomaten in allerlei vormen, kleuren en maten. Ze hebben kleine zoete cherry tomaatjes, groene en gestreepte wilde tomaten en ook de enorme coeur de boef. Leuk om te weten is dat deze tomaten op het Gladmat Festival worden geleverd voor op de hamburgers. Jacob vertelde dat zijn tomaten erg populair zijn en de mensen uit Noorwegen liever zijn tomaten eten dan die uit Spanje.

Monica maakt van alles wat ze verbouwen de lekkerste producten en delicatessen, zoals chutney van tomaat en appel, groene tomatenjam, frambozenjam en -azijn en hun befaamde jam met chilipepers. Alles is te koop in de winkel op de boerderij. Dus neem een zak handgeplukte tomaten mee, zoals de “aardbeien tomaat” of de tomaat genaamd “sweet Jacob”.

Ook erg leuk: je kunt er ook lunchen! Wat ooit een varkensstal was is sinds vorig jaar omgebouwd tot een lunchplek en winkel. Op de toonbank staat allerlei huisgemaakt lekkers. Als je er toch bent, schuif dan aan voor de lunch. Neem dan de huisgemaakte tomatensoep met zelfgebakken brood en roomboter.

De lunchroom is geopend van 10 tot 15 uur. Kijk hier voor meer informatie over de farm en het adres.

Tomatenfarm

Noorwegen, wat ben je mooi.

Ik ben verliefd!

Zoals ik al zei ben ik sinds mijn bezoek aan Stavanger helemaal om en wil ik nog veel meer van Noorwegen zien. Misschien dat ik over een paar jaar wel met een camperbusje richting Scandinavië vertrek. Een paar weken toeren door de natuur en kamperen waar je wilt (want ja, in Noorwegen mag je wild kamperen, zolang je maar ver genoeg van een reguliere camping af staat). Het lijkt me geweldig om in de natuur te slapen, te wandelen, vis te eten en te genieten van de mooie omgeving.

Ben jij wel eens in Noorwegen geweest of staat Noorwegen ook op jouw to-visit-list?

 

De reis naar Stavanger en regio werd georganiseerd door Visit Norway, de Regio Stavanger en Cherry LAB.