Kookboekreview: Over Rook

Kookboek Over Rook

Toen ik gister mijn uitpuilende boekenkast aan het bekijken was, vond ik het weer de hoogste tijd voor een kookboekenreview. De laatste keer is alweer even geleden. Eerder schreef ik een review over deze kookboeken. Vandaag is het boek Over Rook van Meneer Wateetons aan de beurt. Over Rook is hét ultieme handboek voor warm en koud roken.

Naast het hebben van een moestuin, of eigenlijk überhaupt een tuin, is het hebben van een eigen rookoven ook iets wat op mijn verlanglijst staat. Dit lijkt nog even ver weg, máár, niet getreurd. Ook zonder tuin (en zelfs zonder rookoven) kun je thuis aan de slag met roken.

Normaal gesproken vind ik boeken met rookrecepten vaak wat saai. Alhoewel er veel informatie in dit boek staat, is het op een erg leuke manier neergezet. Het is helemaal niet vervelend om dit boek door te lezen.

Het boek begint met wat leuke rook quotes. Waar rook is, is vuur en het is geen man die niet roken kan zijn zulke klassiekers. Misschien is Over Rook ook wel echt een mannenboek, alhoewel ik ook genoeg vrouwen ken die van roken houden.

Kookboek Over Rook Kookboek Over Rook

Dit is zo’n kookboek dat je mee op vakantie zou kunnen nemen als leesboek. Het begint met informatie over de basis van warm roken, koud roken en zouten. Het begint met wat heb je nodig om te roken. Natuurlijk een rookoven, maar deze kun je ook zelf creëren van een pan op het fornuis, een kartonnen doos of plastic bak. Door het boek heen worden do it yourself tips gegeven voor het maken van een rookoven.

Vervolgens gaat het over warm roken, koud roken en pekelen en wordt een beschrijving over houtsoorten en smaken gegeven. Nadat je alle rookkennis hebt opgedaan kun je in principe alles roken. Het boek staat dus vol basiskennis waarmee je gelijk aan de slag kunt. Er staat zelfs een heel stappenplan voor roken beschreven, heel handig.

Fijn aan kookboeken vind ik altijd plaatjes kijken. Dat kan met dit boek wat minder, maar de foto’s die erin staan zien er wel ontzettend goed uit.

Kookboek Over RookOver RookKookboek Over Rook

Het boek eindigt met, hoe kan het ook anders, heerlijke rookrecepten. Natuurlijk vind je er de klassiekers zoals gerookte zalm, gelderse rookworst, gerookte kip en pulled pork. Maar ook staan er originele recepten in zoals quinoasalade met gerookte biet, gerookte martine, knakworsten met piccalilly, gerookte olijfolie en zelfs oesters uit de rookoven.

Aan het eind is er nog een toegift met onder andere een foutenanalyse. Wat moet je doen als je vlees te zout is, wat als je de temperatuur niet goed krijgt en als je worst gerimpeld is. Je zal het maar hebben…

Wil je ook aan de slag met een rookoven of zelf roken? Dan kan ik Over Rook echt aanraden.

Titel: Over Rook
Auteur: Meneer Wateetons
Prijs: 24,95 €
ISBN: 9461430973

BESTEL HIER

Kookboek Over Rook overrook0