Rode wijn risotto met paddenstoelen, porcini & Parmezaanse kaas

Deze rode wijn risotto met paddenstoelen en porcini ziet er misschien niet zo appetijtelijk uit, maar hij smaakt geweldig! Echt.

Het geheim van risotto zit hem in geduld hebben en liefdevol blijven roeren. Nu ben ik van nature niet zo geduldig aangelegd, maar voor risotto breng ik maar al te graag wat extra geduld op. Het is eventjes in de keuken staan, maar dan heb je ook wat.

Mijn blog staat vol met risottorecepten. Eigenlijk maak ik risotto altijd met witte wijn, maar in het kader van tijd voor wat risottovariatie eens een keer een risotto met rode wijn. De combinatie met het eekhoorntjesbrood en verse paddenstoelen maakt dit recept heerlijk voor koude, donkere dagen.

Dus, allen, maak eens risotto met rode wijn!

Rode wijn risotto met porcini & Parmezaanse kaas

Ingrediënten voor 4 personen

30 gram porcini/gedroogd eekhoorntjesbrood of anders gedroogde paddenstoelen (te koop bij de Toko, maar ze hebben het ook bij de supermarkt)
200 gram gemengde paddenstoelen (bijvoorbeeld shiitake of oesterzwammen)
2 sjalotjes
1 ui
paar takjes kruiden, zoals salie, rozemarijn of oregano
500 gram arborio risotto rijst
1,5 liter bouillon (kip of groente)
1 glas stevige rode wijn
flinke klont roomboter
stuk Parmezaanse kaas
Bereidingswijze
Doe de porcini in een kom en laat 10 minuten wellen in heet water. Breng ondertussen de bouillon aan de kook. Scheur de paddenstoelen in grove stukken. Verhit olijfolie en wat roomboter in een pan met dikke bodem. Bak hierin eerst de paddenstoelen tot ze zacht zijn. Haal uit de pan en houd apart.

Snipper de sjalotjes en snijd de knoflook fijn. Verhit als het nodig is nog wat olijfolie en boter in de pan en fruit hierin de sjalot samen met de knoflook en kruiden. Voor het beste resultaat neem je de tijd en bak je de ui heel zacht, zonder deze te verkleuren. Doe de risotto rijst erbij en schep deze om totdat hij glazig gaat zien. Doe dan de wijn erbij en roer tot de wijn helemaal is opgenomen.

Doe de porcini erbij samen met het weekvocht. Roer tot het weekvocht is opgenomen. Voeg nu met een soeplepel de bouillon toe. Blijf steeds roeren en voeg pas weer een nieuwe lepel toe als alle bouillon helemaal is opgenomen. Doe als de rijst bijna gaar is de achtergehouden paddenstoelen erbij. Haal de pan van het vuur als de rijst zacht is maar nog wel een bite heeft. Roer de geraspte Parmezaanse kaas en de roomboter door de risotto. Laat even staan zodat hij lekker smeuïg wordt.

Serveer met rucola, Parmezaanse kaas en drink er de rode wijn bij.