Romige risotto met crunchy chorizo & chili’s

Risotto met pittige chorizo, bosui & peterselie

Op dagen zoals vandaag, dat de zon heeft besloten achter de wolken te blijven en de regen en wind de overhand hebben, heb ik behoefte aan comfort food. Een flinke pan risotto is en blijft mijn ultieme troosteten. Er is een tijd geweest dat ik het wekelijks at, misschien zelfs wel twee keer per week, dus ik heb al behoorlijk veel risottocombinaties uitgeprobeerd. Nog steeds kan ik risotto wel elke week eten.

Dit recept is een van mijn favorieten. Met knapperig gebakken chorizo en een beetje pittigheid door de chili’s en bosui. Wat is jouw favoriete comfort food?

Risotto met pittige chorizo, bosui & peterselie

Romige risotto met crunchy chorizo & chili’s

Ingrediënten voor 4 personen
1 gele ui, gesnipperd
1 knoflookteen, gesnipperd
50 gram roomboter
olijfolie
400 gram arborio rijst
125 ml droge witte wijn
1,5 liter groentebouillon
1 chorizo worst
4 stengels bosui
4 kleine gedroogde chili’s met zaadjes
150 gram geraspte Parmezaanse kaas
versgemalen zout & peper

Risotto maken
Laat de gedroogde chili’s (met zaadjes, maar als je dat te pittig vindt zonder) weken in warm water. Laat een kwartiertje staan en haal ze dan eruit. Snijd ze in dunne reepjes en zet apart.

Snijd de chorizo in mooie kleine blokjes. Bak ze in ongeveer 5 minuten op hoog vuur in een koekenpan knapperig en bruin. Schep ze uit het bakvet en laat uitlekken op keukenpapier. Snijd de bosui in dunne ringetjes.

Breng de bouillon aan de kook in een kleine pan. Houd warm op laag vuur.

Verwarm de olijfolie en de helft van de boter in een pan met dikke bodem. Fruit de ui en knoflook op laag vuur. Voor het beste resultaat neem je de tijd en bak je de ui heel zacht, zonder dat hij verkleurt. Doe de rijst erbij en schep om tot hij glazig gaat zien. Doe dan de wijn erbij en roer tot de wijn helemaal is opgenomen. Voeg nu met een soeplepel een lepel bouillon toe. Blijf steeds roeren en voeg pas weer een nieuwe lepel toe als de vorige lepel bouillon helemaal is opgenomen. Roer regelmatig met een houten lepel door de pan, zodat de rijst de bouillon goed kan opnemen. Haal de pan van het vuur als de rijst ‘al dente’ is, maar nog wel een bite heeft (na ongeveer 20-30 minuten).

Roer de chorizo, bosui, chili’s, parmezaanse kaas en de rest van de boter erdoor. Laat even staan. Schep de risotto in diepe borden en garneer met wat bosui, parmezaan en eventueel wat rucola voor erbij. Eet op voor de televisie op de bank.

Risotto met pittige chorizo, bosui & peterselie