Shakshuka: eieren in pittige tomatensaus

Shakshuka

Wie goed heeft opgelet weet dat dit recept voor shakshuka stiekem een repost is. Vandaag de herintrede van shakshuka – oftewel eieren in pittige tomatensaus – op de blog, want dit recept is zo geweldig. Het is mijn ultieme comfort food. Als je nog nooit shakshuka hebt gemaakt, dan wordt dat de hoogste tijd.

Vanuit goede voornemens om minder eten weg te gooien, meer te sparen en inventief om te gaan met kliekjes deed ik begin dit jaar een halfslachtige poging om een budget serie te beginnen. Het eerste gerecht van de serie was dit recept voor Shakshuka, oftewel eieren in pittige tomatensaus. Mijn voornemen was om elke maand een budgetrecept te posten.

Een voornemen ja, want daar – zoals met veel voornemens – bleef het dan ook bij.

Mijn budget blogserie is dus niet van de grond gekomen. Wel ben ik steeds bewuster met eten bezig. Zeker ook sinds mijn detox heb ik geleerd om niks weg te gooien. Zo maakte ik handig mijn restjes op en na mijn detox heb ik dit erin gehouden.

Dit is ook zo’n recept waarmee je oude restjes en voorraden kunt opmaken. Vorig weekend had ik een korte nacht en lange werkdag achter de boeg en zin in comfort food. Nou, kan ik je vertellen, shakshuka is echt hét ultieme comfort food. Niet alleen voor koude dagen, maar ook voor dagen als de zon schijnt.

Voor dit eerste recept ging ik eerst de keukenkastjes langs.

Oud brood. Een geopende verpakking wraps. Een half bosje koriander. Paprika’s die lagen te wachten tot ze gebruikt zouden worden. Ui en knoflook, maar dat heb ik altijd op voorraad. Een blik gepelde tomaten en eieren die de houdbaarheidsdatum naderden. Tot slot een heleboel specerijen.

Hoog tijd dus voor eieren in pittige tomatensaus.

Eieren in tomatensaus at ik vorige zomer voor het eerst tijdens het eetfeestje dat ik organiseerde ter ere van het nieuwe kookboek van Annabel Langbein. Ik moet bekennen dat ik eieren in tomatensaus wat goedkoop vind klinken, misschien zelfs een beetje sleezy. Ik moest denken aan Amerikaanse films die zich afspelen vlakbij de Mexicaanse grens, aan wegrestaurants en een verlaten cactus. Huevos rancheros, stond mij bij van een ver verleden Spaanse les.

Nog onbekend met eieren in tomatensaus? Dan ga je nog wat meemaken als je dit proeft. De eieren zijn langzaam gepocheerd in een pittige saus van tomaten met komijn, koriander en venkelzaad. Uiteindelijk wordt het een zoete, pittige, spicy eenpansmaaltijd dat je kan eten met kort gegrild oud brood, leftover pita’s, taco’s of platbrood.

Kortom: het is een geweldig en simpel recept en handig om restjes uit de koelkast of groenten die je nog hebt liggen mee op te maken. Het venkelzaad en korianderzaad zou je weg kunnen laten, maar geven het gerecht wel nog meer smaak (en je kan ze ook gebruiken voor de notendukkah). De notendukkah erbij is echt een match made in heaven. 

Als je geen tijd of zin hebt in de uitgebreide versie, kun je ook gaan voor de snelle variant. De saus hoeft niet persé 2 uur te pruttelen, maar dit maakt de saus wel echt véél lekkerder, nog smaakvoller en wat dikker. Als je echt geen tijd hebt of spontaan zin krijgt in het gerecht, kun je de saus ook 15 minuten laten pruttelen.

Meer dan 10 redenen waarom je shakshuka moet maken

1. De combinatie van gepocheerde eieren, tomaten en specerijen moet je ooit geproefd hebben
2. Het is héél makkelijk om te maken
3. Het beste aan dit alles: je maakt het gerecht in één pan
4. Dit scheelt afwas
5. Eieren in tomatensaus zijn perfect voor één, twee of heel veel personen
6. De dag erna smaakt het eigenlijk nog lekkerder
7. De leftovers kun je daarom prima eten als lunch
8. Of als ontbijt voor de diehards onder ons
9. Je kan restjes kaas die op moeten eroverheen kruimelen, zoals feta of geitenkaas
10. Of doe er worstjes doorheen
11. Het is het ideale recept om oud brood in te dippen en op te maken
12. Maak een hele voorraad tomatensaus (goed afgesloten kun je de saus wel een jaar kan bewaren, alhoewel het vast eerder op is)

Dus mensen: maak shakshuka! Ik gebruik het woord sensatie niet vaak, maar dit gerecht is echt sensationeel. Het is een van mijn lievelingsgerechten als ik alleen eet, maar ook een perfect gerecht als je voor meer mensen kookt.

Shakshuka

 

De tomatensaus (goed voor 2,5 liter ongeveer)

Geïnspireerd op het recept voor Marokkaanse eieren uit het kookboek Simple Pleasures van Annabel Langbein

4 rode peper met pitjes en al
150 gram verse gember, geschild en in blokjes
1 bol knoflook, gepeld
2 uien
2 rode paprika’s
100 ml olijfolie
3 el gemalen komijn
2 tl venkelzaad (optioneel, maar wel aanbevolen)
1 tl korianderzaad  (optioneel, maar wel aanbevolen)
4 blikken gepelde tomaten à 400 gram
400 ml tomatensap (of nog één extra blik gepelde tomaten)
100 ml rode wijnazijn
4 el bruine basterdsuiker of rietsuiker (vervang dit door honing voor een detoxproof variant)
schil van 1 citroen, geraspt (optioneel, maar wel aanbevolen)
de blaadjes van een half bosje koriander
2 tl chilivlokken of 1 gedroogde chilipeper
zwarte peper en zout

Hak de pepers, uien en paprika’s in grove stukken. Doe ze met de gember, knoflook en olie in de keukenmachine en maal tot een grove pasta.

Doe de pasta in een grote pan. Voeg de gemalen komijn, het koriander- en venkelzaad toe en laat het mengsel ongeveer een half uur terwijl je af en toe roert op laag vuur bakken tot alles zacht is. Het begint serieus nu al heerlijk te ruiken. Echt waar. Doe de gepelde tomaten, het tomatensap, de azijn, suiker, citroenschil,  verse koriander, chilivlokken, peper en zout, bij.

Laat de saus zonder deksel op laag vuur pruttelen. Roer regelmatig om te voorkomen dat de boel aankoekt. Na ongeveer 2 uur heeft de saus een mooie dikke consistentie. Aan het eind moet je steeds vaker roeren, omdat hij vanwege het dikker worden sneller kan aanbakken. Heb je weinig tijd? Laat de saus dan minimaal 15 minuten pruttelen.

De saus is in schone potten in de koelkast een paar weken houdbaar. Als je de hete saus in steriele potten doet, tot de rand vult met olijfolie en goed dichtdraait, kun je de potten wel een jaar bewaren.

Gepocheerde eieren in pittige tomatensaus met spinazie, yoghurt & koriander

voor 4 tot 6 personen
2,5 liter pittige tomatensaus die je hierboven hebt gemaakt
8 handen verse (wilde) spinazie
8-12 eieren (afhankelijk hoeveel eieren je per persoon wilt)

voor erover
lobbige yoghurt of kwark
notendukkah (zie hieronder het recept)
half bosje verse koriander

Warm de tomatensaus op in een grote pan tot deze begint te pruttelen. Roer de spinazie erdoor tot het geslonken is. Maak nu kleine kuiltjes in de saus om de eieren in te doen. Breek de eieren één voor één voorzichtig in de kuiltjes. Doe een deksel op de pan en laat pruttelen tot de eieren net gestold zijn (dit duurt ongeveer 7 minuten).

Schep er wat yoghurt over en bestrooi met notendukkah en koriander. Zet de grote pan op tafel en eet met brood, pita’s of platbrood (klik hier voor het recept voor zelfgemaakt platbrood).

Notendukkah

voor één flinke pot dukkah
150 gram blanke amandelen
75 gram hazelnoten
2 el komijnzaad
2 el korianderzaad
2 el venkelzaad
2 el sesamzaad
1 tl zoutvlokken

Dukkah is een mengsel van specerijen en noten. De smaak is geweldig: noten, warme kruiden en spicyness. Dukkah eet je met arabisch brood, zoals platbrood of Turks brood. Voor dukkah kun je allerlei soorten specerijen en kruiden gebruiken. De drie ingrediënten die ik meestal gebruik zijn noten, korianderzaad en komijnzaad. Verder kun je volop variëren. Het belangrijkste is eigenlijk dat de dukkah crunchy blijft, het mag geen poeder of notenpasta worden. Dan blijft er niks meer over van de smaaksensatie en crunchiness.

Warm de oven voor op 180 graden. Strooi de hazelnoten, amandelen, komijn, koriander, venkel en sesamzaad op een bakplaat. Rooster tot de noten en zaadjes goudbruin zijn en lekker beginnen te ruiken (na ongeveer 10-12 minuten). Laat afkoelen.

Doe alles in de keukenmachine. Zet de machine kort aan tot je grove kruimels hebt (als je te lang maalt, krijg je notenboter en dat is niet de bedoeling). In een goed afgesloten pot blijft de dukkah een paar weken goed.

Wat kun je verder nog doen met dukkah? Eet de dukkah met een Turksbrood, verse groenten en schaaltje lekkere olijfolie. Doop het brood of de groenten eerst in de olie en daarna in de dukkah.

Shakshuka

25 Comments

 • Beantwoorden september 16, 2014

  Madelon

  Shakshouka is heerlijk! Alleen zou ik deze versie niet durven voor te schotelen aan mijn man haha. In Egypte wordt shakshouka veel simpeler gemaakt. Het een smaakbom waarbij je alle ingrediënten proeft en dat hoeven er niet zoveel te zijn. Dit recept is erg Europees qua ingrediënten.

  • Beantwoorden september 16, 2014

   Maura - YLT

   Zó lekker hè! Haha ik kan me voorstellen dat het in Egypte totaal anders wordt bereid. Dat had ik ook met Thaise curry’s. De curry zoals ik hem maakte vond ik altijd heerlijk, tot ik de echte leerde maken tijdens een kookcursus in Thailand.
   Maar ik snap helemaal dat dit recept voor shakshuka “ver-Europeest” is. Het korianderzaad en venkelzaad enz zijn optioneel, maar ik vind dit de lekkerste versie. Helaas ben ik nog nooit in Egypte geweest om het daar te proeven, maar mocht dat er ooit van komen dan ga ik een nieuwe variant maken.

   Heb jij toevallig het recept uit Egypte? Daar ben ik nu wel erg benieuwd naar.

 • Ja ik wil dit ook alsmaar al proberen, maar het komt er nog steeds niet van ;).

  Ziet er wel erg lekker uit!

 • Beantwoorden september 16, 2014

  Hedwig

  Ah dit klinkt zo goed! En ziet er ook zo lekker uit. Ik heb het recept doen je het destijds plaatste ook opgeslagen met het voornemen ‘dit ga ik snel maken’, maar goed, zoals je zelf over voornemens schrijft.. het is er in ieder geval nog niet van gekomen haha, maar ik denk dat het nu niet meer zo lang gaat duren :)

  • Beantwoorden september 16, 2014

   Maura - YLT

   Haha ahh ja dat is alweer even geleden. Gelukkig herken je dat van voornemens. Hopelijk geeft dit een nieuwe “boost” ;)

 • Beantwoorden september 16, 2014

  Maartje

  Ik heb dit recept laatst gemaakt (met hier en daar wat kleine aanpassingen want had niet alles in huis.), maar man o man wat is die saus hemels! Zelfs zonder alle specerijen – geen citroen en verse koriander, maar had wel venkelzaad toegevoegd, dat doet t hem echt- was de saus zo vol van smaak.

  Ik gebruikte mijn halfbakken oude tomaten die beurs op in de keukenschaal lagen (had ik even ontveld) en daardoor was het echt een super “ik maak mijn restjes op” gerecht!

  • Beantwoorden september 16, 2014

   Maura - YLT

   Die saus hè! Ik had echt niet verwacht dat het ZO lekker zou zijn. Inderdaad ideaal om oude tomaten mee op te maken. Ik had hetzelfde met een verrimpelde paprika. Een perfect kliekjes gerecht :)

 • Beantwoorden september 16, 2014

  Hanneke

  Shakshuka <3!!!
  Het recept dat ik zelf gebruik is ook veel simpeler qua ingrediënten. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat deze niet de moeite van het proberen waard is. Het meeste heb ik wel in huis, nu nog even wat extra blikken tomaten halen. Wat poeh….dat zijn er best veel voor 4-6 personen.
  Ben benieuwd. Vanavond iig shakshuka eten. Dat scheelt weer een rondje door mijn kookboeken, etc. ;-).

  • Beantwoorden september 18, 2014

   Maura - YLT

   Haha ja je eet best veel tomatensaus met dit gerecht ;) maar ik maak altijd extra veel, zodat ik het de dag erna ook nog kan eten. Of de dag daarna en dan smaakt het eigenlijk nóg beter. Nou leuk! Hopelijk heeft het gesmaakt :)

 • Beantwoorden september 16, 2014

  nenacecilia

  In eerste instantie lijkt dit niet zo mijn ding.
  Mijn complimenten trouwens voor je foto’s. Ze worden echt knapper met het artikel!

  • Beantwoorden september 18, 2014

   Maura - YLT

   Ohhh dan moet je het echt proberen (ik vond eieren in tomatensaus ook niet zo lekker klinken). En dankje :)

 • Lekker dit! Ik maak zelf vaak gekruide lamsgehaktballetjes in tomatensaus, en breek er dan op het laatst ook een eitje door. Misschien ook maar eens zonder vlees proberen :)

  • Beantwoorden september 18, 2014

   Maura - YLT

   Oh wauw dat klinkt ook té lekker. Die ga ik dan weer onthouden voor de volgende keer.

 • Beantwoorden september 16, 2014

  Suus

  Jaaaaa heerlijk en gisteravond dus ook gegeten. En ik vind de 10 redenen zo leuk! Als je dat niet over de streep haalt. Mooie foto’s ook weer.

  Liefs Suus

  • Beantwoorden september 18, 2014

   Maura - YLT

   Aaah, toevallig! Wij zijn altijd zo 2 zielen 1 gedachte ;) dat blijkt maar weer. En die 10 redenen zijn er zelfs meer dan 10 (ik had alleen de woorden ‘meer dan’ vergeten te schrijven haha). Dankjewel! Liefs

 • Beantwoorden september 16, 2014

  Roxanne

  ik blijf mij altijd verbazen over de mogelijkheden met tomaten. Deze staat op mijn to do list in ieder geval

 • […] bevordelijk zijn voor de interne mens. Twee recepten die hoog op mijn nog-te-maken-lijstje staan: de shakshuka van Yellow Lemon Tree en de appelkoeken van havermout van […]

 • […] niet meer dan logisch om me zelf ook maar aan een detox te onderwerpen, en dan eindelijk eens de Shakshuka, gezonde chocolademousse, boekweitpannenkoeken met geitenkaas en paddenstoelen en vooral deze […]

 • Beantwoorden oktober 9, 2014

  Lizet

  Oké, eieren en warme tomaat (dus tomatensaus en tomatensoep) zijn niet echt mijn ding.. maar je hebt me overgehaald. Ik ga het een keertje proberen.

 • […] Shakshuka: eieren in pittige tomatensaus […]

Leave a Reply