Perfect smeuïg bananenbrood met blauwe bessen

Perfect smeuïg bananenbrood recept met blauwe bessen

Goedemorgen op deze koude 5 decemberochtend. Vieren jullie vandaag nog Sinterklaas of laten jullie het aan je voorbij gaan? Wij hebben eigenlijk geen plannen (op een chocoladeletter in de schoen van mijn vriend na). Hier is het namelijk meer team Kerst, dus ik kan niet wachten tot de Kerstboom er is (morgen komt ‘ie).

Normaal gesproken gaan we het weekend na Sinterklaas traditiegetrouw naar de Intratuin. Ik vind dit stiekem echt een heel leuk uitje, vooral met het miniatuur Kerstdorp. Ik heb echt een zwak voor alles wat met Kerst te maken heeft en moet mezelf ook altijd bedwingen bij de Kerstballen. Maar, dit jaar vervingen wij ons traditionele tripje naar het tuincentrum voor een Beter Boompje Kerstboom. Beter Boompje heeft samen met Lowlander Beer als kerstmissie om alle wegwerpkerstbomen te vervangen door adoptiebomen (die kunnen worden teruggeplant en hergebruikt). Op 6 en 12 december kun je zo’n boompje ophalen. Als je snel bent, lukt dat misschien nog voor morgenmiddag (geen spon, maar wel een leuk initiatief om te steunen).

Bij feestdagen en winterweer hoort wat mij betreft ook extra veel bakken. Een baksel waar ik altijd wel voor in ben (en dat nooit mislukt) is bananenbrood.  Op mijn blog staat al een aantal bananenbrood recepten, maar nog nooit werd het bananenbrood zo perfect smeuïg. De structuur van dit bananenbrood recept is echt precies goed met subtiele bananensmaak en extra lekker door de blauwe bessen en kruiden.

Perfect smeuïg bananenbrood recept met blauwe bessen

De inspiratie voor dit recept komt van de Nescafé ontbijttour. Een tijdje terug stond Nescafé namelijk ’s ochtends vroeg voor de deur met een koffieproeverij en super lekkere bijpassende ontbijthapjes, waaronder dit bananenbrood. Ik heb mij laten vertellen dat dit recept is geïnspireerd op het Oost Afrikaanse bananenbrood Nthochi uit Malawi. Zij serveerden ‘m bij hun nieuwe Farmers Origin koffie met bonen uit Afrika.

In hun recept deelden ze twee tips die ik nog niet kende. De eerste is om de bananen in de schil te kneuzen, dit is echt handig en scheelt prakwerk. De andere tip was om de blauwe bessen te mengen met bloem, zodat ze niet naar de bodem zakten. De eerste tip was echt heel handig, maar ik moet zeggen dat deze tweede tip semi-gelukt is. Zoals op de foto’s te zien zitten de bessen zowel in clusters bij elkaar als toch ook best een aantal op de bodem, maar dat maakt het brood er niet minder lekker om.

Maar, wat is nou het geheim om je bananenbrood zo perfect smeuïg te krijgen? De hoeveelheid “vochtige” ingrediënten in verhouding tot de droge ingrediënten, maar ook moet er voldoende “vet” inzitten. Er gaan 6 bananen en 4 eieren in en ook nog 200 ml (kokos)olie. Zorg er ook voor dat je bananen echt goed rijp zijn!

Om er een extra feestelijk tintje aan te geven vandaag, kan je de blauwe bessen vervangen door cranberry’s. Ook kun je er naast de kaneel wat extra koek- of speculaaskruiden bij doen.

Perfect smeuïg bananenbrood recept met blauwe bessen

Perfect smeuïg bananenbrood met blauwe bessen

Ingrediënten voor één bananenbrood (10 plakken)
6 rijpe bananen
4 eieren
300 gram bloem of meel (ik nam 200 gram speltmeel en 100 gram kokosmeel)
4 tl bakpoeder
2 tl kaneel
1 tl speculaaskruiden/gemberpoeder/koekkruiden
snuf zout
75 gram honing (of 100 gram suiker)
200 gram kokosolie (vloeibaar gemaakt)
125 gram blauwe bessen
optioneel: kokosrasp voor eroverheen

Recept bananenbrood maken

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Kneus met je handen de bananen in de schil. Haal ze uit de schil en doe ze in een mengkom. Prak de bananen met een vork tot een egale puree of pureer met de staafmixer of keukenmachine.
  3. Voeg de honing en kaneel toe en meng dit goed door. Voeg vervolgens de eieren toe en meng ook dit goed door.
  4. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en meng met het beslag.
  5. Voeg de kokosolie en een snuf zout toe en meng tot een glad beslag.
  6. Meng de blauwe bessen met een lepel bloem (dit zorgt ervoor dat de bessen niet allemaal naar de bodem zinken). Meng dit door het beslag.
  7. Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet hier het beslag in.
  8. Bestrooi het bananenbrood eventueel met kokosrasp.
  9. Bak het bananenbrood minimaal 45 minuten in de oven. Check met een sateprikker of het bananenbrood gaar is. Als deze schoon is, is de cake gaar. Als er nog beslag aan kleeft, verleng de baktijd dan telkens met 10 minuten. Doe er aluminiumfolie over mocht de bovenkant wat hard gaan.
  10. Haal uit de oven. Laat het even 10 minuten afkoelen in de vorm, haal dan uit de vorm. Laat op een rooster helemaal afkoelen voordat je het aansnijdt.

Lekker met een kopje koffie!

Perfect smeuïg bananenbrood recept met blauwe bessen