Herfst sticky spareribs met cola, kaneel & pepers

Sticky spareribs met cola

Met ingang van ieder seizoen mag ik in samenwerking met online delicatessenwinkel culishop.com mooie producten weggeven die passen bij de tijd van het jaar. Nu leek het er met de nazomerse dagen niet op, maar toch is het officieel herfst.

Met de herfst in aantocht heb ik daarom weer een leuke winactie voor de sparerib-liefhebbers onder ons: spareribs van het Limburgse Essex varken! Spareribs zijn het perfecte slow food en vind ik daarom goed bij de herfst passen.

Eens in de zoveel tijd heb ik zin in spareribs. Het liefst uren gegaard in de oven, zodat het vlees mals wordt en uit elkaar valt. Als ik vlees koop, probeer ik een bewuste keuze te maken en te kiezen voor een stuk vlees waarvan ik de herkomst weet. Zo ook met deze spareribs.

Dit zijn dus niet zomaar spareribs, maar spareribs van het Essex varken uit Limburg. Wat me zo aanspreekt aan culishop.com is dat je het verhaal achter elk product kunt terug lezen. Waar het dier vandaan komt, waarom voor de boerderij is gekozen en wat de geschiedenis van het dier is.

Houd jij van koken met mooie, eerlijke producten en van spareribs? Stuur dan hieronder jouw favoriete recept in en maak kans op je eigen portie spareribs!

Het verhaal van het Essex varken uit Limburg

Het Essex varken wordt ook wel de Rolls Royce onder de varkens genoemd. De varkens zijn zwart met wit en zien er een beetje uit als een lapjesvarken. Oorspronkelijk komen Essex varkens uit Engeland, maar deze varkens worden gehouden bij de familie Coolen in de Limburgse buitenweide.

Overdag grazen de varkens buiten en ’s avonds kunnen ze in verwarmde hokken op stro liggen, met een raampje. De familie Coolen houdt de varkens uitsluitend op kleine schaal, zodat ze de zorg krijgen die ze verdienen. De varkens lopen buiten en eten alleen natuurlijk voedsel: modder en stro. Zoals het hoort.

Hier kun je een leuk filmpje over de Limburgse Essex varkens bij Flavours of the Farm bekijken.

Voor een extra herfstig effect marineerde ik de spareribs met onder andere de cinnamon apple syrup van Stonewall Kitchen. Ik ben echt dol op de producten van Stonewall Kitchen. Deze siroop is niet alleen lekker over de pannenkoeken, maar past ook perfect bij de spareribs. Door de appel en kaneel heeft het iets herfstigs.

Wil jij ook met spareribs aan de slag? Stuur hieronder dan jouw favoriete recept op.

Winnen: Essex spareribs en een tweede delicatesse naar keuze van culishop.com!
  1. Bedenk een recept met spareribs.
  2. Kies hier een tweede ingrediënt uit de delicatessen van culishop.com dat je nodig hebt voor je recept. Dit mag alles zijn, maar zorg er wel voor dat de gekozen delicatesse onderdeel is van jouw recept.
  3. Stuur je recept in via onderstaand formulier (een foto erbij hoeft niet).
  4. Samen met culishop.com wordt het winnende recept gekozen.
  5. De winnaar krijgt de Essex spareribs uit Limburg en het tweede ingrediënt van culishop.com thuisgestuurd, zodat hij of zij zelf thuis aan de slag kan met het ingezonden recept. Het winnende recept krijgt daarnaast een eervolle vermelding op de voorpagina van culishop.com.
De spelregels
  • Meedoen kan tot en met zondag 5 oktober.
  • Zowel lezers uit Nederlands als België kunnen mee doen.
  • Alle ingezonden recepten worden verzameld in de database van culishop.com, dus wie weet vind je jouw recept later terug op de site.
  • Winter is coming, dus als je niet gewonnen hebt, kun je nog meedoen voor het winterproduct.
Receptformulier (een recept insturen kan tot en met zondag 5 oktober)
[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Sticky spareribs met cola

Benieuwd wat ik maakte met de spareribs en de Stonewall Kitchen cinnamon apple syrup? Lees dan verder voor mijn herfstige recept.

Mijn moeder marineert al jaren haar spareribs in cola. Toen ze dit de eerste keer deed vond ik het maar gek, maar door de cola krijg je een heerlijk zoetige karamelachtige smaak én het maakt het vlees super mals. Mijn moeder maakt haar spareribs vaak als we met de hele familie eten. Een hele braadslee vol. Lekker met frieten en maïskolven.

Deze spareribs zijn deels geïnspireerd op mijn moeders recept. Het uiteindelijke resultaat zijn super malse spareribs en door de cola, ketchup, pepers en kaneel zoet en pittig tegelijk.

Sticky slow spareribs met cola, kaneel, chilipepers en sesamzaad

 

Ingrediënten voor 2-4 personen (afhankelijk van hoeveel spareribs je eet)
ruim 1 kg scharrel Essex spareribs
zeezout en versgemalen peper
1 blikje cola (330 ml)
200 ml ketchup
paar druppels tabasco
6 el Stonewall Kitchen cinnamon apple syrup (kan ook ahornsiroop of honing)
2 tl zelfbedachte five spices (kaneel, anijszaad, korianderzaad, kruidnagel en komijnzaad)
1 tl cayennepeper
1 gedroogd chili pepertje of 1 tl gemalen chilipeper

Voor erbij
1 groene of rode chilipeper, in ringetjes
geroosterde sesamzaadjes
ovenfrieten, gepofte aardappel, maïs of stokbrood met kruidenboter

Spareribs bereiden
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Leg de spareribs in een braadslee en strooi er zeezout en peper over.

Doe 200 ml cola, de ketchup, siroop, specerijen, het gedroogde chilipepertje en de tabasco in een pannetje. Roer door en breng aan de kook. Laat 10-15 minuten zachtjes pruttelen zodat je een dikke marinade krijgt.

Giet de marinade over de spareribs in de braadslee. Als je de tijd hebt, kun je de spareribs één dag van te voren marineren en een nachtje in de koelkast laten staan.

Schenk de rest van de cola in de braadslee. Zet de braadslee in het midden van de oven. Verlaag de oventemperatuur na 30 minuten tot 150 graden. Braad de spareribs nu nog ongeveer 1,5 uur. Bedruip het vlees regelmatig met het kookvocht. Houd ondertussen in de gaten of het vlees niet droog komt te staan, voeg dan eventueel nog wat cola of water doe. Als het vlees te snel bruin wordt, dek het dan af met aluminiumfolie.

Haal het vlees uit de oven als het gaar en lekker plakkerig is. Snijd de spareribs in stukken en serveer op een grote plank op tafel. Bestrooi de spareribs met sesamzaadjes, chilipeper en grof zeezout.

Eet de spareribs met frieten, gepofte aardappel, maïs of stokbrood met kruidenboter en een stapel servetten.