Speltsalade met groene asperges, avocado, radijsjes & limoendressing

Speltsalade met asperges, avocado, radijsjes & limoen

Eigenlijk wilde ik deze blog beginnen met de vraag of jullie ook zo blij worden van de steeds langer wordende avonden en het zonnetje dat steeds meer aanvoelt als zomer? Dit schreef ik twee weken geleden toen het opeens zomer leek.

Inmiddels is er alweer sprake van vorst aan de grond en is de voorspelling dat het met Koningsdag gaat sneeuwen. Bizar hoe het weer zo veranderbaar is. 

Ondanks dat april doet wat hij wil, merk ik bij mezelf dat ik veel meer energie heb en meer zin om de dag te beginnen. Terwijl ik in de winterperiode niet moet denken aan koude salades als avondeten, zijn ze in de lente en zomer niet weg te denken uit het weekmenu.

Wel vind ik het lekker als er in een salade iets van een graansoort of vulling zit. Alleen maar groene blaadjes sla en groenten zijn voor mij niet voldoende. Ik probeer dan ook te variëren met het soort graan, tarwe of zaad. Favorieten zijn bij mij bulgur, wilde rijst, quinoa, boekweit en spelt. Eigenlijk kun je de salade opvullen met alles wat je wilt.

Eens in de zoveel tijd maak ik recepten voor Dille & Kamille. Deze maand is de julienne snijder het “keukenhulpje van de maand” bij Dille & Kamille. Om de julienne snijder in de spotlight te zetten, vroegen zij mij of ik een groene lentesalade wilde maken.

Hiervoor ging ik voor groene asperges, radijsjes, bleekselderij en avocado. Natuurlijk mogen iets van pitjes en kaas niet ontbreken. Ik ging voor zonnebloempitten en Parmezaanse kaas, maar je zou er ook goed pompoenpitten, geroosterde amandelen of geitenkaas doorheen kunnen doen.

Vandaag dan ook deze groene lenteachtige speltsalade.

Speltsalade met asperges, avocado, radijsjes & limoenSpeltsalade met asperges, avocado, radijsjes & limoen

Voor het julienne snijden van de bleekselderij gebruikte ik het keukenhulpje van de maand van Dille & Kamille.

Groene lentesalade met spelt, asperges, avocado, radijsjes & limoen

Ingrediënten voor twee personen

100 gram spelt
100 gram aspergetips
een halve komkommer, in plakjes
50 gram waterkers
50 gram spinazie
1/2 bosje radijsjes
1 rijpe avocado
2 stengels bleekselderij
1 bosui
1/2 bosje peterselie
1/2 bosje munt, de blaadjes
50 gram zonnebloempitten
broccolicress of tuinkers

voor de dressing
2 tl mosterd
1 tl honing
1 el olijfolie
sap van 1/2 limoen
snuf zeezout
versgemalen peper

Bereidingswijze

Kook de spelt volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat afkoelen in een grote saladekom.

Snijd ondertussen de komkommer en radijsjes in dunne plakken. Snijd de bleekselderij met de juliennesnijder. Snijd de bosui in ringetjes. Hak de peterselie en munt grof. Snijd de avocado in plakjes.

Verhit een grill pan op het vuur en bak de asperges kort even tot ze bruine grill strepen hebben.

Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan tot ze bruin kleuren.

Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar en schep dit door de spelt. Doe alle groenten, de geroosterde zonnebloempitten, waterkers en spinazieblaadjes.

Verdeel de salade over de borden. Leg de avocado erop. Schaaf de parmezaan erover heen. Knip de broccolicress erover. Breng op smaak met peper en zout.

Speltsalade met asperges, avocado, radijsjes & limoen

Disclaimer: dit artikel is geschreven in samenwerking met Dille & Kamille