Spicy Christmas chai latte


Can you make it feel like home, if I tell you you’re mine – Lana Del Rey

Eigenlijk ben ik een enorme koukleum. Toch hebben de winter en december zo hun charme. Specerijen, huiselijke geuren, sudderende gerechten op het vuur, knus binnen zitten en heel veel drankjes waardoor je het weer warm krijgt. De laatste tijd bijvoorbeeld, ben ik helemaal into thee met een scheutje melk en honing. En dan vooral thee met appeltaartsmaak of speculaas of karamel. ’s Ochtends heb ik vaak weinig tijd en vergeet ik vaak mijn thee op te drinken, maar met een scheutje melk erdoor is het gelijk drinkbaar. Vroeger vond ik warme melk echt heel vies, laat staan door de thee.

Volgens mij is mijn smaak aan het veranderen, want dingen die ik voorheen echt niet lustte, vind ik opeens heel lekker. Zo ook chai latte. Door de specerijen heeft dit warme drankje iets heel kerstigs. Lekker dus voor kerstochtend of avond. 


Dit recept is voor een klein potje masala. Zodat je een voorraadje hebt en het vaker kan drinken. 
voor een potje masala (chai mix)
2 tl kruidnagels
2 tl zwarte peperkorrels
2 tl kardemonpeulen
2 kaneelstokjes of 2 tl kaneel
2 tl gemberpoeder
1 steranijs
2 tl nootmuskaat
merg van 1 vanillestokje

Verhit een droge koekenpan op het vuur en rooster de kruidnagels, peperkorrels, kaneelstokjes, kardemonpeulen en steranijs tot het begint te geuren. Meng dit samen met het gemberpoeder, nootmuskaat en de vanillemerg (en eventueel gemalen kaneel) fijn in de keukenmachine. Bewaar de masala in een goed afgesloten jampotje. Hier kun je dus heel wat chai lattes van drinken. 

voor één mok chai latte
2 kopjes melk
1/2 kopje water
1 el losse zwarte thee of een zakje zwarte thee
1 tl masala (de chai mix die je hierboven dus hebt gemaakt)
honing

Doe één kopje melk, het water, een lepel losse zwarte thee en een theelepel masala in een pan en breng aan de kook. Roer af en toe. Voeg als het bijna kookt de honing toe en haal de pan van het vuur. Giet het mengsel door een fijne zeef in een glas. Als je van die filterzakjes hebt voor losse thee kun hier de masala samen met de zwarte thee in doen. Dan hoef je niet te zeven. 

Schuim het andere kopje melk op tot een mooi melkschuim en giet dit erbij in het glas. Bestrooi met een beetje gemalen kaneel en drink met nog wat honing naar smaak.