Suikervrije (glutenvrije) amandel perentaart

suikervrije perentaart

Afgelopen weekend was het family time. Met de hele familie in een huisje. Het huisje was eigenlijk meer een huis. Op het platteland. Skelters, schommels, trampolines, tafeltennistafels en spelletjes. Je kent het wel.  ’s Ochtends word je wakker van een haan die kraait. Verder alleen maar rust. Dat is wel even anders dan de geluiden van een ontwakende stad.

Net voordat ik met perentaart – geïnspireerd op het try before you die recept voor gezonde suikervrije en glutenvrije vegan perentaart van healthcoach Hanneke en al in de auto stapte richting het Verre Oosten bleek ik de meet the blogger masterclass te hebben gewonnen, ontving ik weer een Liebster Award en zou het ook nog eens 20 graden worden. Zoals je begrijpt, mijn weekend kon niet meer stuk.

Het is niet de mooiste taart die ik ooit heb gebakken, maar wel de meest gezonde taart. Het draperen van de peren vergt nog enige oefening voordat het kunst baart, maar de taart smaakte góéd. Ondanks dat de taart suikervrij is, deed de taart het goed naast alle slagroom-, advocaat-, karamel- en mokkataarten. Een enorme plus aan deze taart is dat je er best zorgeloos van kan genieten, want de taart is suikervrij en ook zonder tarwebloem (wel even wennen voor degenen die – net als ik – taarten met heel veel suiker gewend zijn). Voor een gezonde vegan taart variant kun je de roomboter vervangen door kokosolie en de melk door amandelmelk. 

Op mijn blog plaats ik vooral recepten, maar vandaag maak ik een kleine uitzondering. Toen ik afgelopen vrijdag voor de – welgeteld – tiende keer werd genomineerd voor de Liebster Award was dit een teken om er toch eens iets mee te doen. Ik voel me altijd erg vereerd met deze nominaties, maar wist nooit zo goed wat ik ermee aan moest. Toen besloot ik ze op te sparen. Nu zijn het er 10.

De Liebster Award is een soort van award voor kleine blogs (met minder dan 1000 volgers, dus ik mag nog eventjes), maar vooral een manier om aan de hand van 10 vragen wat meer te weten te komen over de persoon achter de blog. Aangezien 100 vragen beantwoorden me wat overdreven leek, heb ik van alle tien de nominaties één vraag gekozen om te beantwoorden. Om de blogpost niet alleen te vullen met vragen over mijzelf, ook het recept voor suikervrije perentaart, die overigens heel makkelijk glutenvrij en vegan te maken is.

Eerst tijd voor vragen. Of maak eerst de taart.

1. Wat is de mooiste reis die je ooit gemaakt hebt?Anne van Vierentwintig lentes

Na het behalen van mijn bachelor vertrok ik samen met een vriendinnetje voor twee maanden naar Australië. Na een weekje Hongkong, vlogen we door naar Melbourne in het zuiden van Australië. In Sydney huurden we een campervan en samen reisden we 2955 km af helemaal naar het Noordelijke Cairns. Ondanks dat ik alweer twee jaar terug ben, denk ik nog elke dag aan deze reis. Aan hoe vrij ik me voelde, hoe gelukkig ik daar was en aan hoe je daar zo niets hoefde. Met de dag keken we waar we zin in hadden, gingen we naar het strand, aten we ’s avonds kanga banga’s van de barbie in het park en dronken we goon. Sowieso ga ik nog eens terug. Dit typende bedenk ik me dat ik hier nooit een blogpost aan heb gewijd. Dat komt op mijn to do lijst.

2. Welk gerecht past het best bij je persoonlijkheid? – Nick van Written by Nick

Een torenhoog broodje burger met eindeloos veel toppings. Zo eentje waarvoor je een ellenlange lijst nodig hebt (want ik houd van lijstjes maken) of die juist spontaan ontstaat met alles wat je nog in de koelkast hebt liggen. Burgers zijn gezellig en leuk om samen met anderen te eten, met de toppings op tafel zodat iedereen zijn eigen broodje kan samenstellen. Het is wel een burger die snel klaar is, wat goed is voor mijn ongeduldigheid. Met koken kan dit ook wel eens lastig zijn. Zo gooi ik vaak iets al in het water voordat het echt kookt en smeer ik een topping al over een taart voordat deze geheel is afgekoeld. 

3. Wat heb je altijd in de koelkast? – Suus van Food Bandits

In mijn koelkast vind je altijd kwark, een stuk Parmezaanse kaas, vers fruit zoals mango of bosbessen, roomboter, yoghurt, melk voor door de thee en amandelmelk voor de havermout, iets van ricotta of hüttenkäse, witte wijn, bananen, water met prik, eieren en altijd wel iets zelfgemaakts zoals jam, ketchup of mayonaise.

4. Wat is jouw guilty pleasure? – Anne-Ruth van Kookmeisje

Mijn ultieme guilty pleasure is Ben & Jerry’s en dan cookie dough. Alle nieuwe smaken heb ik uitgeprobeerd, maar niets kan op tegen cookie dough (behalve Phish Food met marshmallows en chocoladefudge, maar die verkopen ze niet meer in Nederland, mocht je nog een adresje weten, dan hoor ik het graag!). Eens in de zoveel tijd verzin ik een reden om een hele bak leeg te eten. Als de tentamenweek erop zit bijvoorbeeld of als ik heel zielig ben. Dan beloon ik mijzelf met ijs. Soms eet ik het in plaats van avondeten. Het liefst zou ik uit de bak eten, maar meestal schep ik het in een kom en zet ik de rest expres terug in de vriezer die twee trappen naar beneden in de kelder staat. Uiteindelijk komt het erop neer dat ik als nog naar beneden ga om de rest te halen. Ik kan dus beter gelijk uit de bak eten, scheelt weer twee trappen op en af (alhoewel, dan verbrand ik wel weer één hap ijs).

5. Naar welke muziek luister je tijdens het koken? – Emmelien van Zoet en roze

Wat betreft muziek heb ik een uiteenlopende smaak. Ik zit vaak in bepaalde fases. Mijn favoriete artiesten tijdens het koken zijn the XX, Goldfish, Klangkarussell, maar ook the Red Hot Chili Peppers, Mumford & Sons, Lorde en Counting Crows luister ik graag. Of gewoon de radio aan.

6. Wat mag er niet ontbreken in jouw ideale keuken? Jolanda van Neptunes Kitchen

Een Expobar espressomachine (een ander merk mag ook wel) en koffiebonenmaler, een SMEG koelkast, een goed mes en mooie houten snijplank en een super fancy foodprocessor van KitchenAid. Ik denk dat ik later eerst de kleur van de foodprocessor uitkies en dan pas de keuken.

7. Waar kun jij echt van genieten? – Ellen van in my Red Kitchen

Samen eten, met vrienden, iedereen heeft wat gemaakt, wijn op tafel. Een dik broodje hamburger. Op de camping knus in de tent met het getik van de regen tegen het tentdoek. Met een ijsje langs de gracht. Binnen voor de kachel met een grote mok koffie en chocolade, terwijl het buiten stormt. De drukte van de stad om mij heen. Muziek. Versgezette espresso van mijn moeder. Wakker worden en beseffen dat het voor het eerst weer licht is buiten. De versafdeling van de supermarkt in het buitenland. De geur van zelfgebakken brood in huis. Ontbijten met een kop koffie, een kom havermout en de krant. Na een lange dag thuiskomen, terwijl een grote pan risotto op tafel staat te wachten. De zee. Verse bloemen van de markt. Wentelteefjes ontbijten buiten de deur. Over een markt struinen, vers brood kopen en kaas en worst voor erop.  Slapen met schone lakens. Iemand anders die je brood smeert. De geur van koffiebonen. Heel veel kaas. Mijn zusje die mijn kledingkast op kleur heeft gesorteerd. Een nieuwe geur wasverzachter. Tweedehands serviesvondsten. In een onbekende stad een steegje inslaan en dan uitkomen bij de meest bijzondere plekken. Bladeren door een nieuw kookboek. Dat is waar ik van geniet.

8. Van wie heb je leren koken?Jeanine & Cézanne van Kruimels & Kaneel

Het koken heb ik overduidelijk van mijn moeder. Zij heeft het weer van haar oma, mijn overgrootoma. Mijn moeder kan zo geweldig koken. Het bijzondere aan haar vind ik dat ze alles uit haar hoofd doet en zelfs met de meest uiteenlopende restjes geweldige gerechten kan maken. Zo lang ik me kan herinneren help ik al mee in de keuken. Een tijd geleden vond ik tijdens het opruimen van de zolder een oud kookschrift terug van toen ik 6 jaar oud was. Hierin stonden zelfbedachte recepten, zoals “fri-ka-sala” (ijsbergsla met restjes frikadel en kaassoufflé, yek), maar ook een recept voor quiche en chocoladetruffels. Bij mijn vader kookte ik op een gegeven moment altijd. Dit hebben we er een soort van ingehouden. Nog steeds kook ik vaak op de maandag thuis.

9. Ben je een koffie- of theemens? – Alex van Serve with cream

Deze vraag is makkelijk te beantwoorden. Koffie! Mijn dag begint met twee of drie espresso’s. ’s Middags drink ik vaak nog een espresso en ’s avonds na het eten nog een. Soms heb ik het idee dat ik zonder koffie niet kan functioneren. Om mijn caffeïneverslaving wat in toom te houden, drink ik overdag thee met melk. Dit klinkt misschien vies en iedereen kijkt me ook altijd raar aan, maar je moet het echt eens proberen. Thee met een gekke smaak zoals appeltaart, gekarameliseerde peer of speculaas en dan met een scheut melk. Dat is misschien wel een beetje een rare gewoonte, maar héél lekker. Het is wel echt iets voor koude dagen, dus nu met de lente in aantocht maar langzaamaan weer overstappen op frissere theesmaken.

10. Waar staat de naam van jouw blog voor? – Claudia van Mango Monaco

Yellow lemon tree komt – inderdaad – van het liedje Lemon Tree van Fool’s Garden (of sinds 2003 Fools Garden zonder apostrof).

I wonder how
I wonder why
Yesterday you told me about the blue blue sky
And all that I can see is just a yellow lemon tree
.

Het nummer doet me denken aan het moment waarop het voor het eerste lenteachtig is, het langer licht is ’s avonds en je op de fiets een straat om rijdt, gewoon, omdat het zulk lekker weer is. Ik word er vrolijk van.

Ondanks dat ik bij het beginnen van mijn blog wist dat het over eten zou gaan, wilde ik geen naam die daar onlosmakelijk mee in verband staat. Zo kan ik – mocht ik dat ooit willen – nog een andere kant op.

Goed. Dat waren de 10 vragen. Nu is het eigenlijk de bedoeling dat ik zelf weer 10 vragen bedenk en 5 anderen nomineer, maar ik geloof dat heel foodblogland al aan de beurt is geweest.

Hier daarom een rijtje van mijn favoriete blogs (en ik kan al zo moeilijk kiezen):
Suus van Food Bandits – om haar inspirerende verhalen, recepten en geweldige quotes
Anne-Ruth van Kookmeisje – om haar klassieke gerechten en mooie serviesgoed
Door van Door Eten – omdat ze zo grappig en oprecht is
Ianna van Beginspiration – omdat ze motiveert gezond aan de slag te gaan
Danielle van Food Love and Happiness – omdat ze van hetzelfde lekkere eten houdt

En omdat ik écht niet kan kiezen en er nog wel tien kan noemen, ook nog: Ellen van in my Red Kitchen – omdat ik via haar een klein beetje LA mee maak (en alleen al om haar Food Truck Tuesday)

Nu is het dan echt tijd voor taart!

suikervrije perentaart

Suikervrije amandel perentaart
het originele recept is met polenta en kokosolie en vind je hier
voor 12 personen
de bodem

10 zachte dadels
5 gedroogde pruimen
75 gram roomboter (of kokosolie voor een vegan versie)
125 gram (glutenvrije) havermout of boekweitvlokken (dat is sowieso glutenvrij)
1 tl kaneel
snuf zout
1 rijpe banaan

de vulling
125 gram havermoutmeel (125 gram havermoutvlokken heel fijn gemalen in de keukenmachine, neem voor een glutenvrije variant boekweit of glutenvrije havermout)
100 gram amandelmeel (100 gram blanke amandelen heel fijngemalen in de keukenmachine)
3 rijpe peren
8 zachte dadels
4 gedroogde pruimen
sap van 2 perssinaasappels of 100 ml vers sinaasappelsap
150 ml (plant)melk
2 tl kaneel
rasp van 1 citroen
1 tl vanille extract
snuf zout

voor erover
grofgehakte blanke amandelen, eventjes geroosterd in een droge koekenpan

suikervrije perentaart

Zo maak je deze perentaart
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een springvorm met bakpapier. Vet de vorm in met zachte boter of kokosolie (als je voor vegan gaat).

De bodem
Ontpit de dadels en de pruimen. Doe de ingrediënten voor de bodem, dus de dadels en pruimen, de roomboter, havermout, de banaan, kaneel en een snuf zout in de keukenmachine of blender en meng tot het een samenhangend mengsel wordt. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm.

Schil de peren en snijd ze in dunne plakjes. Leg de plakjes van twee peren op de bodem en bestrooi met kaneel. Bewaar de laatste peer.

De vulling
Maak eerst het havermout- en amandelmeel. Dit kun je makkelijk zelf maken in de keukenmachine. Als je blanke amandelen hebt, hoef je niet eerst het bruine velletje te verwijderen. Maal de havermout en amandelen beide heel fijn in de keukenmachine tot meel.

Pers twee sinaasappelen uit. Doe het sinaasappelsap, citroenrasp, de melk, de vanille, kaneel, zout en de dadels en pruimen in de keukenmachine en pureer tot een egaal mengsel.

Doe het havermoutmeel en het amandelmeel in een kom en meng door elkaar. Voeg het natte mengsel toe en meng goed door elkaar tot een egaal beslag.

Giet het beslag in de springvorm en strijk glad met een spatel. Verdeel de plakjes van de derde peer over het mengsel.

Zet de taart op het rooster van de voorverwarmde oven. Bak de taart in ongeveer 45 minuten mooi gaar en bruin.

Haal de taart uit de oven en laat afkoelen. Bestrooi met de grof gehakte amandelen. De taart is ook erg lekker als ontbijt.

suikervrije perentaart