Terugblik, oude voornemens en top 15 recepten

Terugblik 2014

Morgen is het alweer 2015. Wat gaat de tijd toch snel. Vind je ook niet?

Op nieuwjaarsdag postte ik deze lijst met voornemens. Ik moet zeggen dat ik er eigenlijk nooit meer naar heb omgekeken. Ik was het zelfs een beetje vergeten. Máár voornemens zouden voornemens niet zijn als je ze niet zou vergeten. En vooral niet zou waarmaken. Dat maakt het ook wel een beetje een voornemen. Je neemt iets voor om te doen, de intentie is goed, maar de daadkracht ontbreekt soms. Althans, bij mij.

Om de lat niet te hoog te leggen had ik mijn voornemens dan ook niet gesteld voor afgelopen jaar, maar voor heel veel jaren. Geen deadline dus. Dit haalt de druk er een beetje af, maar ik ben toch wel benieuwd wat er van geworden is.

Vandaag is het Oudjaarsdag en is het – heel cliché, maar clichés zijn soms best fijn – natuurlijk leuk om stil te zijn bij afgelopen jaar.

Welke voornemens heb ik waar gemaakt? En welke absoluut niet? Daarnaast ben ik heel benieuwd naar wat er van jouw voornemens terecht is gekomen. Of wellicht heb je al nieuwe bedacht?

Máár, we hebben nog één laatste dag om ze waar te maken vandaag dus het kan nog alle kanten op natuurlijk.

Vandaag zal ik die van mij nog eens even op een rijtje zetten en bekijken wat ervan geworden is, ook geef ik de top 15 (oké 16, want nummer 16 moest er ook wel echt bij) recepten en blik ik terug op afgelopen jaar.

Fotograferen met de analoge camera die van mijn moeder is geweest

We beginnen gelijk goed, maar niet heus. Van dit voornemen is het afgelopen jaar niet veel terecht gekomen. Wel heb ik sinds kort de nieuwste Canon 700D aangeschaft. Tot voor kort schoot ik alles met mijn oude vertrouwde Canon 400D. Die camera was alweer bijna zes jaar oud. Ondanks dat hij het nog goed deed, vond ik het toch tijd voor een nieuwe. Met kantelbaar scherm natuurlijk.

Én eindelijk heb ik dan toch een statief gekocht. Ik snap niet waarom dat zo lang geduurd heeft, want een statief is echt een uitkomst zeg. Ik kan me bijna niet meer voorstellen dat ik tot een paar weken geleden alles uit de hand schoot. Ik heb een redelijk vaste hand, maar met het vroeger donker worden was het bijna niet meer te doen.

Kortom, geen analoge foto’s dit jaar maar wel een mooie nieuwe camera en statief.

Vaker zelf brood bakken en saffraan buns en zelf crackers maken

Stiekem bak ik bijna nooit zelf brood, maar ik eet het ook niet zo vaak meer. Als ik brood eet, dan is het vaak met een burger of als ik ga lunchen. Wel heb ik dit jaar een paar keer dit speltbrood gebakken en waar ik heel trots op was: dit Winston knoopbrood. De crackers heb ik ook gemaakt, hier vind je het recept. Dit blijft een leuke dus voor komend jaar.

Experimenteren met scones zoals scones met cranberry en chocolade of met koffie en frambozen

Ook scones had ik dit jaar wel vaker mogen maken, alhoewel ik wel laatst deze cranberry chocolade scones heb gemaakt. Maar scones zijn altijd goed natuurlijk en ontbijten is mijn lievelingsmaaltijd, dus deze houden we er mooi in.

Nog meer oud servies verzamelen en een mooie kast aanschaffen om het in te zetten

Dat oude servies heb ik inmiddels verzameld (het is zelfs zo erg dat er niks meer in mijn kast bij past). Die mooie kast is er helaas niet van gekomen, alles staat nu volgepropt in mijn oldskool Billy. Ik mag dit jaar niks meer van mezelf aanschaffen, dat snap je.

Met homemade jam, lemon curd, mosterd en ketchup op een markt staan en nog meer zelf maken, zoals pindakaas en chocopasta

Niet met jam, maar wel met deze homemade granolarauwe brownies en mueslirepen heb ik op de Neighbourfood Market gestaan. Ook maakte ik dit jaar behoorlijk veel zelf. Tijdens mijn 28-daagse-detox (iets wat trouwens geen voornemen was, maar spontaan op kwam) maakte ik bijna alles zelf, omdat je dan bijna niks kant-en-klaar mag, zoals deze notenboter.

Pumpkin pie bakken

Die bakte ik precies een jaar geleden toen ik mijn voornemens neerzette (stiekem zet ik altijd dingen op mijn lijstje die ik al volbracht heb, zodat ik gelijk iets kan doorstrepen, zoals het bakken van een pumpkin pie). Hier vind je het recept. Die pumpkin pie is trouwens wel echt een aanrader. Dus mocht je nog iets willen bakken deze vakantie, dan kan ik die taart zeker aanbevelen.

Mijn master Psychologie halen, afstuderen en psycholoog worden

Yes, ik ben inmiddels alweer bijna een jaar afgestudeerd. Ik mag mijzelf Master of Science noemen én heb een werkervaringsplek als psycholoog. Die is in the pocket.

Minstens twee keer per week sporten

Dit is een tijd goed gegaan, aan het begin van het jaar, maar inmiddels is het sporten weer ver te zoeken. Meer sporten is eigenlijk een soort van continu voornemen die ik nooit lijk te halen dus die laten we er maar weer op staan.

Naar New York

New York staat nog steeds op mijn lijst.

Net als vroeger weer minstens twee stedentrips per jaar

Die is gelukt hoor. En hoe. Dit jaar bestond uit heel veel reisjes. Zo bezocht ik van de zomer Noorwegen en Kopenhagen, Barcelona en in het najaar Boedapest (waar ik nog steeds iets over wil schrijven). Ook zat ik drie weken geleden nog in Sri Lanka (ook hier snel meer over).

Tweedehands houten stoelen verzamelen en deze in een leuk pastelkleurtje verven. En mijn oude houten kastje van vroeger schuren en verven.

Staat nog op mijn to do list, maar dat is meer iets voor de zomer.

Verder bouwen aan mijn nieuwe site via WordPress

Dat is helemaal gelukt! Vanaf februari 2014 draait mijn blog op WordPress in plaats van Blogspot. Toen een hele overgang, maar nu zou ik nooit meer terug willen. Wat een gedoe en veel werk was het, maar ik ben nog steeds hartstikke blij met mijn blog. Inmiddels ben ik stiekem wel weer toe aan een nieuwe layout en thema, maar dat komt wel weer een keertje.

In het weekend verse sinaasappels persen

Sinaasappels pers ik niet zo vaak, máár daarentegen maak ik wel vaak sapjes met mijn juicer. Hier kun je daar meer over lezen mét allemaal gezonde saprecepten.

Leren zelf kleren te naaien

Stiekem hoop ik dat mijn zusje dit snel gaat doen, kan zij mooi kleren voor mij maken.

Een fotoboek maken van Thailand. En van Berlijn. En van al mijn andere vakanties

Dat blijft ook altijd zo’n ding… Fotoboeken maken van vakanties. Eigenlijk moet je dat gelijk doen, anders komt het er maar niet van.

1000 volgers op Bloglovin

Deze mijlpaal heb ik inmiddels al weer even geleden bereikt. Wat was ik toen trots zeg! Ondertussen ga ik alweer richting de 2500 volgers. Op Facebook ben ik die zelfs al gepasseerd. Nog elke dag verbaas ik me erover hoeveel mensen dat wel niet zijn. Twee-en-een-half-duizend. Wow. Bizar hoor dat zoveel mensen mijn blog volgen en dat nog veel meer mensen mijn blog wekelijks bezoeken.

Mijn oude kleren en spullen uitzoeken en naar de kringloop brengen

Yes, check!

Zelf Baileys maken

Die staat nog op mijn lijst. Alhoewel ik Baileys nu eigenlijk veels te zoet vind. Misschien een detox variant. Heeft iemand nog een goed recept?

Hardloopschoenen en een hardloopoutfit aanschaffen en minstens 5 km aan één stuk kunnen rennen

Ai. Die is er helaas niet van gekomen.

Als ik niet weet wat ik aan doe en mij tien keer omkleed mijn kleren gelijk terughangen in de kast en niet op een hoop gooien

Working on it. 

Meer boeken lezen en vaker de krant lezen

Boeken heb ik nauwelijks gelezen afgelopen jaar – wel kookboeken natuurlijk – maar ik heb wel een paar keer een tijdelijk kranten abonnement gehad. Stiekem merk ik dan wel dat ik de krant toch vaak niet lees… Of alleen even vluchtig in de trein. Als ik geen abonnement heb, heb ik opeens zin om de krant ’s ochtends te lezen en als ik hem wel heb, merk ik dat ik er te weinig tijd voor neem. Herken je dit?

Alle bewaarde rapporten, tekeningen en zwemdiploma’s uitzoeken en in een koffer vol herinneringen stoppen

Yes, check!

Een kookboek schrijven

Dit is nog steeds een droom… wie weet!

Terug naar Australië en ook meteen langs Nieuw-Zeeland, Fiji, de Filipijnen en Vietnam

Deze droom gaat wel bijna in vervulling! Gauw meer hierover op de blog hoor.

De meest amazing shorbread rocky road salted caramel brownies bakken

Oja, die moet ik ook nog maken! Net zoals deze hele try-before-you-die lijst op Pinterest.

Alle series en films kijken die ik al heel lang wil kijken

Dit zijn er inmiddels zoveel geworden, dat ik niet meer weet waarmee ik moet beginnen. Wel heb ik veel leuke series gekeken afgelopen jaar. Suits natuurlijk en Breaking Bad ben ik ook fan van. Gelukkig heb ik nog een paar seizoenen Game of Thrones voor me, dus 2015 komen we wel door.

Elke maand een zelfbedachte burger maken zoals een risottoburger, bonenburger, kikkererwtenburger en lamsburger

Nou en of deze is gelukt. Begin dit jaar startte ik mijn inmiddels befaamde Epic Burger Project. Elke maand maak ik een epische burger. Zo eentje waarvan je echt niet weet hoe je hem ooit fatsoenlijk naar binnen gaat werken. Alle burgers van mijn Epic Burger Project vind je hier terug.

Vaker naar de Kringloopwinkel en zo mijn inrichting bij elkaar verzamelen

Deze heb ik deels volbracht. Inmiddels mag ik van mijzelf niet meer naar de kringloopwinkel. Alhoewel, mijn inrichting is nog lang niet compleet.

Een koksopleiding of iets in die trant volgen

Die staat nog op mijn bucket list.

Blij zijn en heel veel nieuwe recepten uitproberen

Oh yes, daar kan een dikke streep door! Toch streep ik hem niet door, want dit is iets dat blijft voor de komende jaren.

Afgelopen jaar was echt een geweldig jaar met zoveel nieuwe en leuke dingen. Vooral vanuit mijn blog heb ik waanzinnig leuke dingen gedaan. Recepten ontwikkelen voor Dille & Kamille, Pip Studio, Wereldwinkels en Fairtrade, met Max Havelaar mee naar Sri Lanka en nog heel veel meer leuke reisjes en food fotografie opdrachten achter de schermen. Een paar recepten stonden zelfs in delicious. magazine en op Elle Eten.nl. Dit had ik vorig jaar allemaal niet gedacht hoor.

Máár, het leukst blijven alle reacties, foto’s van lezers die iets gemaakt hebben dat ook nog is gelukt en berichtjes dat een recept favoriet is en elke week op tafel staat.

Jullie allemaal bedankt daarvoor!

En dan nu, als afsluiter, speciaal voor het jaar 2015 de top 15 meest bezochte recepten. Heb jij ze al allemaal gemaakt? En wat is jouw favoriet?

Klik op de foto voor het recept.

1. Worteltaart

wortel0x

Stipt op 1 staat mijn inmiddels befaamde worteltaart. Heb jij hem al gemaakt? Nee, snel doen hoor want hij is écht heel lekker. Nog met horizontale foto, want het is één van mijn eerste recepten.

2. Pompoenbrood

Pompoenbrood

Dit pompoenbrood maakte ik tijdens de Fairtrade Bloggersbrunch die ik samen met Max Havelaar dit jaar organiseerde. Er waren behoorlijk wat bloggers aanwezig – dus best spannend – maar hij viel in de smaak en bij jullie blijkbaar ook.

3. Indiase curry met linzen

Indiase curry met linzen

Dat deze curry op 3 staat verbaast me niks. Het is een van de lekkerste curry’s ooit én hij lijkt ook nog op degene die ik heb gegeten in Sri Lanka (daar doen ze er geen amandelen over en ook geen koriander, maar dat vind ik juist wel lekker erbij).

4. Koffie chocolade tulband

Chocolade tulband

Deze is goed bekeken met de feestdagen de afgelopen dagen. Stiekem ben ik er ook wel een beetje trots op hoor. Ik kreeg er veel leuke reacties op dat hij goed uit de vorm kwam, foto’s opgestuurd en vooral dat hij lekker smaakte. Heb jij hem al gemaakt?

5. Vietnamese summer roll’s 

Rijstvel loempia's springrolls | Yellow lemon tree

Dit is zelf één van mijn persoonlijke favorieten! Leuk dat dit recept in de top 5 staat. Ik had een periode dat ik het elke week at. Inmiddels niet meer zo vaak, maar toch wel elke maand staan deze rijstvelloempia’s op tafel.

6. Koeken met maar twee ingrediënten: gezonde banaan havermoutkoeken

banana oat cookie

Ook een van de klassiekers! Gezonde koeken met maar twee ingrediënten: havermout en banaan. Verder kun je zelf los gaan met de vulling.

7. Quinoasalade met pompoen en feta

Quinoasalade met pompoen, feta, gember & koriander

Dit is ook echt een topper geweest. Op Pinterest is deze 2000 keer gepind, dus een druk bezocht recept en een van mijn favoriete, vooral tijdens de detox.

8. Bietenburger met feta, avocado en mango

biet5x1

Ook een gouden oude deze. En heel vaak gemaakt. Dit jaar maakte ik ze nog met mijn verjaardag. Als je nog nooit bietenburgers hebt gegeten, moet je deze echt snel eens maken hoor.

9. Homemade citroenlimonade

homemade citroenlimonade zelf maken

Dit is vooral een goed bezocht recept in de zomer! Zelf citroenlimonade maken is hartstikke simpel. Misschien moet je er nu niet aan denken, maar bewaar het receptje vast voor als het weer een beetje lente wordt (vast sneller dan we nu denken).

10. Chunky en crunchy granola (én het geheim achter de grote brokken)

granola

Eindelijk ontdekte ik het geheim van grote brokken in je granola. Bekijk het recept om te zien wat het geheime ingrediënt is.

11. Super fluffy pancakes

Recept perfect luchtige pancakes

Ook het geheim voor luchtige pancakes was een ontdekking waard. Pancakes mogen natuurlijk niet ontbreken in het rijtje. Het is een van mijn favoriete ontbijtjes.

12. Creamy risotto met bosui, crunchy chorizo, chili en Parmezaanse kaas

risotto2x1

Dit is en blijft mijn favoriete risotto. Eet je geen vlees? Ook zonder chorizo smaakt hij heerlijk. Doe er dan nog wat geitenkaas doorheen.

13. Zwarte bonen burgers met maïs, olijven, feta en avocado (een van mijn persoonlijke favorieten)

Zwarte bonenburger met maïs, rode peper en feta

Dit is misschien wel mijn favoriete burger uit het Epic Burger Project. Alhoewel de bietenburger ook wel erg lekker is. Deze moet je wel echt een keertje maken hoor.

14. Ontzettend verslavende chocoladefudge (à la Tony Chocolonely)

chocoladefudge

Pas op! Deze chocoladefudge is zó simpel om te maken en verslavend lekker. Je kunt er bijna beter niet aan beginnen…

15. Mijn favoriete granola van dit jaar: chocolade boekweitgranola met hazelnoten

Chocolade boekweit granola | Yellow lemon tree

Ook dit is zo’n verslavend recept. Mijn favoriete granola. Hij is wel detox proof, dus op zich mag je best een volle bak opscheppen.

16. Bram Bokkepoot’s Chocoladetaart

Best chocolate cake ever recipe from Roald Dahl

Oké, nog een laatste toegift, omdat het één van mijn favoriete taarten is: Bram Bokkepoot’s chocoladetaart (je weet wel die uit de film Matilda). Naar recept van Roald Dahl. Ik maakte hem met mijn verjaardag dit jaar, heel feestelijk!

Zo, dat was hem dan. 2014 is bijna voorbij, op naar een nieuw jaar. Binnenkort deel ik misschien wel weer mijn nieuwe voornemens. Hoe was jouw jaar? En heb jij nog goede voornemens?

Voor nu een hele fijne jaarwisseling met héél veel oliebollen, kaasplankjes en champagne!