Oosterse salade

Oosterse salade met mango
Alweer een tijdje geleden deed ik een oproep voor de nieuwe rubriek test het recept. Afgelopen weekend kreeg ik een aantal recepten via de mail opgestuurd. Één van deze recepten was een groene papaya en granaatappelsalade met chili en limoendressing.
De salade is geïnspireerd op de lichte, gezonde, olievrije salades uit Thailand. En dat komt goed uit! Mijn laatste recepten waren namelijk verreweg van licht, gezond en olievrij. Daarnaast ga ik van de zomer naar Thailand. Dit recept slaat dus twee vliegen in één klap: het is én gezond en meteen een voorproefje voor de aankomende reis (als je trouwens nog leuke tips hebt voor Thailand? Alles is welkom want ik ben er nog nooit geweest!)

R. omschreef het recept als ”een frisse oosterse salade met een misschien iets rare combinatie van ingrediënten, maar het werkt heel goed!” Ik houd altijd wel van nieuwe dingen uitproberen en rare combinaties, dus ik ben benieuwd!

Oosterse salade met mango, rode peper en pinda’s

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de salade
1 onrijpe, groene papaya (of als je die niet kan vinden net zoals ik, een onrijpe mango), door de helft in flinterdunne repen gesneden
2 komkommers, door de helft, zonder zaadjes, in flinterdunne repen gesneden
3 lente uitjes in dunne reepjes
een handje koriander in grove stukken
een handje munt in grove stukken
granaatappelpitjes van een halve granaatappel
60 gram ongezouten pinda’s, droog geroosterd in de pan

Voor de dressing
1 rode peper (of een kleintje, afhankelijk van of je van pittig houdt), zonder zaadjes fijn gesneden
1 knoflookteen fijngesneden
het sap van 2 limoenen
2 tl vissaus (anders kun je ook worchestersaus gebruiken)
1 tl rietsuiker of bruine suiker

Het is eigenlijk heel simpel: doe alle ingrediënten voor de salade in een kom en doe hier de dressing over heen. Serveer in mooie kommen en garneer met wat achtergehouden granaatappel pitjes, pinda’s en mooie takjes munt en koriander.

Bereidingswijze
Bij het zien van de ingrediënten lijst dacht ik in eerste instantie zou dat allemaal lekker bij elkaar smaken? Fruit met komkommer en kruiden en rode peper. Normaal gesproken ben ik niet zo van fruit in mijn avondeten, maar vooruit. Ik verleg graag mijn culinaire grenzen. Een tegenvaller was wel de zoektocht naar papaya. Na enkele Turkse groentewinkeltjes te zijn afgegaan en ook bij de grote supermarktketen met lege handen naar buiten te lopen, gaf ik het op. No papaya. Misschien is het niet het seizoen? Gelukkig is de oplossing simpel: mango, maar eigenlijk hoort het recept dus met papaya. In principe is het recept niet moeilijk, maar doordat je alles dun moet snijden duurt het even. Een dunschiller is dus een must om de komkommer en mango (of papaya) in mooie flinterdunne repen te snijden. Verder is het een kwestie van alles in één kom en that’s it.

Hoe smaakt het?
Allereerst even hoe het eruit ziet, het oog wil tenslotte ook wat. Het gerecht is echt een kunstwerk om te zien door alle verschillende kleuren en texturen van de ingrediënten. Ik word er gelijk hongerig van. Dan de smaak. De salade heeft de perfecte combinatie van zoet, zout, scherp en kruidig met contrasterende texturen, wat het een feestje maakt om op te eten. Licht zoetig door de mango (nu snap ik ook wel dat je geen rijpe mango moet gebruiken, dan wordt ‘ie veels te zoet) en granaatappel, zout door de vissaus, scherp door de rode peper en limoen en kruidig door de koriander en munt. De pinda’s maken het helemaal af. Het smaakt echt heel lekker en je hebt het gevoel gezond bezig te zijn, wat ook wel eens lekker is.

Kortom
De salade is heerlijk fris en licht. Perfect voor de lente die er nu toch wel echt eens aan mag komen wat mij betreft. Op het eerste gezicht was ik wat terughoudend bij de combinatie zout met zoet, maar in dit recept is alles perfect in balans. Het enige nadeel van dit lichte gerecht is dat ik, als behoorlijk grote eter met een lastig te stillen maag, niet helemaal genoeg heb aan alleen groenten en fruit als hoofdmaaltijd (ik heb er dus stiekem wat rijst bij gemaakt, maar in principe is het dus bedoeld als maaltijd). Al met al is dit gerecht een exotische smaakexplosie. Ik kan nu nog minder wachten om naar Thailand te gaan en meer van dit soort salades te eten!