Thaise rode curry met zalm en paddenstoelen in 30 minuten

Thaise rode curry met zalm in 30 minuten

Jaaa, daar ben ik weer hoor! Mijn laatste recept was nog een nazomerse gazpacho – waar ik nu al helemaal niet meer aan moet denken haha – want inmiddels is het weer tijd voor comfort food met deze donkere en herfstige dagen. Ik heb voor jullie wel iets heel lekkers: deze super snelle, Thaise rode curry met zalm, paddenstoelen, boerenkool en lekker veel kruiden. In 30 minuten klaar, maar het smaakt alsof je een halve middag hebt staan koken. Zoveel smaken en kruiden, echt dit wil je maken!

Afgelopen weekend was ik op zoek naar comfort food en al scrollend door mijn blogarchief werd ik helemaal nostalgisch. Begin 2013 ben ik mijn blog begonnen en er was zelfs een periode waarin ik twee à drie recepten per week deelde. Dat was voordat ik was afgestudeerd en volle bak ging werken. Als student en stagiaire was het bloggen prima te combineren, maar met de keuze voor een vervolgopleiding en voltijd baan binnen de GGZ, verdween dat bloggen toch een beetje op de achtergrond. Hoe vaak ik me wel niet heb voorgenomen het weer frequenter op te pakken, dat is er toch niet echt van gekomen.

Aan de ene kant vind ik het best jammer dat het schrijven van recepten op een laag pitje is komen te staan, maar ergens ben ik er ook wel oké mee. Ik blog vooral omdat het leuk en ontspannen is, dus als ik er zin in heb, maak ik er tijd voor. Wel deel ik vaak tussendoor stories van recepten of leuke plekken waar ik ben geweest of heb gegeten, dat is lekker laagdrempelig. Koken en eten blijven wel echt mijn passies, net als fotografie, dus zo op z’n tijd is dat de ideale combinatie voor een nieuwe blogpost.

Dat ik niet meer zo vaak blog, betekent dus niet dat ik niet meer actief in de keuken sta. Hoewel de bf sinds het samenwonen doordeweeks regelmatiger in de keuken staat dan ik, en we stiekem best vaak een maaltijdbox laten bezorgen voor het gemak, kook ik in het weekend als nog graag en uitgebreid. Zoals afgelopen weekend tijdens onze thema-kook-avond. We hielden een “Italian night” met mijn lievelings risottorecept, bruschetta met mozzarella en vijgen, Italiaanse wijn en Spotify lijstje met Italiaanse muziek en een Italian Margarita gemaakt door de bf (klik hier voor het recept op zijn Instagram). Uitgebreide etentjes kunnen even niet meer, maar zo met z’n tweeën was ook heel gezellig.

Om het toch maar weer een beetje op te pakken, maakte ik afgelopen weekend nieuwe foto’s voor de risotto met chorizo uit 2013 (zie hier).  Ook bakte ik het meest smeuïge bananenbrood ooit (recept volgt) en ging ik op zoek naar een lekker, maar snel curryrecept. Ik zocht een recept dat makkelijk is voor doordeweeks, maar ook speciaal genoeg voor in het weekend.

Zo kwam ik uit bij deze Saucy 30 Minute Thai Basil Salmon Curry van een van mijn favoriete bloggers, Tieghan. Ik volg haar al een aantal jaar en ze maakt echt de lekkerste recepten. Haar Instagram is ook erg leuk om te volgen, omdat ze veel comfort food deelt, met lekker veel kaas kookt, maar ook maakt ze prachtige recepten voor de feestdagen.

Dus haar curry wilde ik maken en het recept doet wat ‘ie zegt: simpel en klaar in 30 minuten, maar het is echt super lekker. Ook weer eens wat anders met de zalm (ik had nog niet eerder zalm in een curry op), maar als je niet van zalm houdt kun je natuurlijk ook andere vis, kip of tofu nemen.

Dus, ga even naar de toko, koop het lijstje met groenten en kruiden, maak dit recept en verras je huisgenoot, partner of een vriend(in) met deze smaakvolle curry die je zo klaar hebt.

Groenten Thaise curry Thaise rode curry met zalm in 30 minuten

Super snelle Thaise curry met zalm en paddenstoelen (in 30 minuten)

Ingrediënten voor vier personen
2 el zonnebloemolie
2 el sesamolie
2 knoflooktenen, fijngesneden
1 grote ui, gesnipperd
4 stengels bosui
3 cm gember, geschild en fijngesneden
250 gram gemengde paddenstoelen, gescheurd
1 rode peper, in ringetjes
1 stengel citroengras, in grote stukken
3 el rode currypasta
2 pakjes kokosmelk (500 ml)
1 el vissaus
1 el bruine (riet)suiker
4 kaffir lime blaadjes
handvol boerenkool of paksoi, in grove stukken
4 zalmfilets (zonder vel)
2 limoenen (sap en rasp)
korianderblaadjes
(Thaise) basilicumblaadjes

Serveer met
rijst
cashewnoten

Thaise curry maken

  1. Verhit de zonnebloem- en sesemolie in een grote pan.
  2. Bak de ui, knoflook, bosui, gember, rode peper en citroengras ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur.
  3. Doe de paddenstoelen erbij en bak nog eens 5 minuten.
  4. Voeg de currypasta toe en bak een minuut tot het begint te geuren en olie vrij komt.
  5. Voeg de kokosmelk, vissaus, kaffir lime blaadjes en bruine suiker toe. Meng en breng aan de kook. Voeg dan de zalm en paksoi of boerenkool toe.
  6. Doe het deksel op de pan en bak 5-8 minuten tot de zalm gaar is zoals je hem lekker vindt.
  7. Haal de pan van het vuur. Doe het limoenrasp, limoensap, koriander en basilicum erbij.
  8. Serveer met gekookte rijst en geroosterde cashewnoten.

(de stukken citroengras kun je niet eten, je komt ze vanzelf tegen, maar waarschuw je gasten even)

Thaise rode curry met zalm in 30 minuten Thaise rode curry met zalm in 30 minuten