Thaise groene curry

Thaise groene curry

Jongens! We zitten inmiddels alweer halverwege de Fairtrade Week. Hoe fair ben jij al gegaan deze week?

Mijn fair moment begon met een heuse Fairtrade Bloggersbrunch die ik afgelopen zaterdag samen met Max Havelaar organiseerde. Onze binnen-een-week-spontaan-bedachte-brunch werd uiteindelijk een gezellige ochtend met een afgeladen tafel vol bloggers, fairtrade producten, boerenverhalen en heerlijk eten. Ik nam pompoenbrood mee en deze vegan fudge. Best spannend hoor voor een hele groep foodbloggers, maar gelukkig is alles op gegaan.

Dat was mijn eerste fairtrade dag.

Op zondag was het tijd voor een primeur: de nieuwe Fair Trade Original sambal Badjak proeven. De sambal – ondanks Thais – smaakte heerlijk bij de Indonesische kliekjes van mijn schoonmoeder. Op maandag hield ik het simpel met een fair banaan en een handje amandelen. Gister verorberde ik samen met collega’s een paar repen Tony’s tijdens de vergadering.

Vandaag ga ik wat aanbiedingen scoren (zo is Ben & Jerry’s in de aanbieding die ik natuurlijk niet kan weerstaan) en eten we curry.

Het recept voor de groene curry komt van Embee, de Thaise kok tijdens de kookcursus in Chiang Mai. Vorige zomer was ik in Thailand en volgde daar een Thaise kookcursus (klik hier voor mijn eerdere blog hierover) op een biologische farm. Echt een aanrader!

Tijdens zo’n kookcursus krijg je een heel andere kijk op curry’s. Voorheen maakte ik curry zo, maar in Thailand leerde ik dat curry meer een soort soep hoort te zijn. Ook is de curry daar honderd keer pittiger dan wat je gewend bent in Nederland – en dan nog noemde Embee onze curry’s babyfood. Ook anders is dat ze de groenten in mooie kleine blokjes snijden en maar weinig vlees, vis of tofu gebruiken (thuis was ik gewend om ongeveer één kipfilet per persoon door de curry te doen).

Deze curry is dus zoals ik hem in Thailand geleerd heb te maken.

Máár, ook voor jullie heb ik iets leuks om deze week extra fair bezig te zijn. Namelijk niet alleen dit recept voor groene curry, maar ook nog eens driedubbel kans op een Aziatisch pakket.

Win: 3 x Fair Trade Original Aziatisch pakket
bron: fairtrade.nl

Wel zin in curry, maar geen zin om currypasta zelf te maken? Namens Fair Trade Original mag ik drie Aziatische pakketten weggeven. In het pakket zitten Thaise groene, rode en gele curry, allerlei woksausjes en de primeur: Thaise sambal!

De sambal Oelek en Badjak zijn van voor tot achter gemaakt in Thailand. De pepertjes, knoflook, sjalotten, gember en citroengras komen van de Sisaket Fairtrade Farmer Group.  De sambal Badjak is de geurige variant met sjalotjes, gember en knoflook. Deze is maar een klein beetje pikant, dus lekker bij rijst of gewoon op een boterham met kaas. De sambal Oelek is een stuk pittiger en heeft als ingrediënt: rode pepers. Als je van pittig houdt, ga dan voor deze, maar eigenlijk moet je ze allebei proberen.

Voor extra smaak aan de groene curry deed Embee in Thailand er nog een flinke lepel Thai chili paste doorheen, maar ik kwam erachter dat dat met deze Thaise sambal ook erg goed gaat.

Dus wil je ook fairder gaan deze week? Vul dan de Rafflecopter in en maak kans op één van de drie Aziatische pakketten.

a Rafflecopter giveaway

Thaise groene curry zelf maken

Officieel maak je currypasta in een vijzel, maar ik heb hem stiekem in de keukenmachine gemaakt. Niet helemaal zoals Embee het doet, maar wel lekker makkelijk. De echte die hards maken hem in de vijzel.

Thaise groene curry 


voor de groene currypasta
2-3 groene pepers
1 sjalot, fijn gesneden
2 cm galangal, fijn gesneden (dit is Thaise gember)
1 knoflookteen, fijn gesneden
2 cm citroengras, fijn gesneden
1 cm gember, fijn gesneden
halve tl geroosterd komijnzaad
halve tl geroosterd korianderzaad
snuf zout

voor in de groene curry
1 kleine (bol)aubergine in mooie kleine blokjes (je kunt ook andere groenten nemen, zoals broccoli, aardappel of courgette)
1 handje Thaise aubergine (van die kleine groene, te koop bij de Toko)
1/2 ui, gesnipperd
1 bosui in ringetjes
75 gram tofu in blokjes (je kan ook vlees of vis nemen)
225 ml kokosmelk
225 ml water
1 el fairtrade Thaise sambal Oelek of Badjak
1 tl fairtrade rietsuiker
1 el sojasaus of vissaus
3 kafferlimoenblaadjes (te koop bij de Toko)
2 takjes (zoete) basilicum

voor erbij
Thaise fairtrade jasmijnrijst
bosje koriander

Zelf curry maken
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Maak eerst de currypasta: doe alle ingrediënten voor de pasta in een vijzel. Vijzel tot alles goed fijn gemalen is. Dit is best veel werk en een halve work-out. In Thailand deden we het op de ambachtelijke manier, maar thuis pureer ik alles met de staafmixer of keukenmachine. Als je een vijzel gebruikt, zorg dan dat je alles heel fijn snijdt (dit scheelt een hoop gevijzel).

Maak daarna de curry: doe de kokosmelk in een pan en breng langzaam aan de kook. Roer totdat er olie vrijkomt. Voeg de currypasta toe en roer. Voeg nu de tofu toe en laat pruttelen tot deze bijna gaar is. Voeg nu de groenten, het water, de rietsuiker, vissaus of sojasaus, sambal en zeezout toe. Zet het vuur hoger en roer. Voeg, als alles gaar is, de basilicum en kafferlimoenblaadjes toe en roer door.

Nu komt volgens Thaise kok Embee het belangrijkst: proeven! Proef of de curry goed op smaak is. Voeg anders nog wat zoets, zouts, pittigs of wat extra kokosmelk toe.

Serveer met Thaise jasmijnrijst, koriander en Thaise sambal.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Max Havelaar.