Tiramisu havermoutpancakes

Tiramisu pancakes

Merry Christmas! Het is zo ver: eindelijk Kerst. De kerstboom is versierd, de pakjes liggen onder de boom en de open haard (of beter gezegd zoals m’n vader het noemt: de gesloten haard) brandt. Waarschijnlijk zit iedereen nu aan het Kerstontbijt. Ik kijk stiekem al uit maar de kaasplank van vanavond. 

Weten jullie al wat je gaat eten? Vanavond staat er een zevengangenmenu op het programma – tenminste dat is mijn moeders plan – en Tweede Kerstdag vier gangen. Ik maak dan het nagerecht: een crumble met bosfruit en een crunch van havermout en vanille. Derde Kerstdag wordt uitbuiken en dan als laatste nog een Vierde Kerstdag – wie weet een nieuwe traditie. 

Nu ik het zo op schrijf, besef ik dat het best veel eten wordt. Maar daar houd ik van, dus dat scheelt. 

Mocht je iets met mascarpone maken, dan heb ik een ideaal recept als je leftovers hebt. Voor het Kerstontbijt daarom nog een lekker recept: tiramisu pancakes. Ontbijten met tiramisu en pancakes in één. Woah. Veel beter kan bijna niet, toch.

Dit recept is ontstaan door de mascarpone die ik over had van de creamy risotto die ik laatst maakte. Ik zag het in de koelkast staan. Als ik aan mascarpone denk, denk ik aan tiramisu. Toen kreeg ik zin in tiramisu, maar ontbijten met tiramisu is misschien iets te veel van het goede. Of nou ja, als ik erover na denk gaat tiramisu er ook best in ’s ochtends. 

Voor de zekerheid maakte ik er toch maar tiramisu havermoutpannenkoeken van. Dat is sowieso lekker – en iets gezonder – als ontbijt. 

De winkels zijn tegenwoordig Tweede Kerstdag open, dus mocht je geen mascarpone in huis hebben, dan kan je dat altijd nog gaan halen natuurlijk. En anders zijn deze tiramisu pancakes ook heerlijk op Derde Kerstdag – of erna. 

Nou, voor iedereen een hele fijne Kerstmis met heel veel eten, kaasplankjes en toetjes.

Tiramisu pancakes Tiramisu pancakes

Tiramisupancakes

voor ongeveer 8 pancakes
250 gram havermoutmeel
300 ml melk naar keuze
100 ml espresso
4 eieren
1 flinke tl bakpoeder
1 flinke el cacao
1 tl kaneel
1 el honing
snuf zout
roomboter om in te bakken

voor erver
200 gram masarpone
gezeefde cacao
geraspte chocolade

Doe het havermoutmeel, bakpoeder, cacao, de kaneel en snuf zout in een kom en meng door elkaar. 

Kluts de eieren met de melk en honing en roer dit erdoor. Zet een kopje espresso en doe dit erbij. Meng met een garde of mixer tot een glad beslag.

Smelt wat boter in een pan op middelmatig vuur. Schep het beslag in drie rondjes met ongeveer 8 cm doorsnede in de pan. Bak de pancakes tot er luchtbelletjes ontstaan aan de bovenkant, keer ze dan om. Bak alle porties, voeg steeds eerst wat boter toe als dat nodig is.

Roer de mascarpone los (eventueel met wat kwark om het wat dunner te maken). Stapel de pancakes op en serveer met de mascarpone. Bestrooi met cacao en schaaf er pure chocolade overheen.

Tiramisu pancakes