Tofu tikka masala

Vegetarisch tikka masala recept met tofu (tofu tikka masala)

Hallo, tofu tikka masala! Vandaag op deze druilerige zondag heb ik deze warme, romige en super lekkere vegetarische Indiase curry voor jullie.

Mij kan je echt wakker maken voor een lekkere Indiase curry. Zelf ben ik nog nooit in India geweest, maar de beste Indiase curry’s heb ik – klinkt misschien een beetje gek – in Vietnam gegeten.

Om de hoek van het hostel waar ik toen met een vriendin zat, vonden we een klein Indiaas restaurantje. De curry’s waren hier zo lekker dat we er zelfs één dag twee keer zijn geweest: voor lunch én avondeten. Heel soms droom ik daar nog over, zo lekker was het. Nu ik dit zo zit te schrijven moet ik weer eens opzoeken hoe het restaurantje heette, mocht ik weer een keer in Vietnam zijn.

Goed, curry dus.

Indiase curry’s heb je in allerlei soorten en maten, maar ik denk dat de Tikka Masala mijn favoriet is. Ik denk dat dit komt omdat er lekker veel slagroom doorheen gaat. Creamy, kruidig en vol van smaak. Je kan hem met kip maken, met lam of zoals deze met tofu.

Foodies Magazine Azie

Dit vegetarische recept voor tofu tikka masala maakte ik voor FoodiesZoals ik al eerder vertelde maak ik dit jaar als Foodie Friend een aantal recepten voor in Foodies Magazine.

Deze maand is het thema Azië en er staan heel veel lekkere recepten in. Ik heb even getwijfeld tussen een Thaise curry en een Indiase curry, maar ben toch voor de laatste gegaan. Het Aziënummer ligt nu nog in de winkel. Het eerste recept, deze Noorse pannenkoeken, kun je vinden in de Foodies van januari.

Aankomende week wordt het weer lekker grauw en regenachtig, dus perfect om een grote pan curry te maken. Vergeet niet om knoflook naanbrood erbij te halen. Of helemaal lekker: zelf maken. Onderaan het recept vind je ook een makkelijk recept voor zelfgemaakt naanbrood.

Wat is jouw favoriete Indiase curry recept?

Vegetarisch tikka masala recept met tofu (tofu tikka masala)

Tofu tikka masala

Ingrediënten voor een grote pan (ongeveer 4 personen)

Voor de marinade
375 gram tofu (één stuk)
200 gram Griekse (roer)yoghurt (10% vet)
1 el garam masala
1 el citroensap
versgemalen peper

Voor de saus
olijfolie of boter
1 ui, gesnipperd
2 cm gember, geschild en fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 blikje tomatenpuree
400 gram tomatenblokjes uit blik
250 ml slagroom
1 el garam masala
1/2 tl kurkuma
1/2 tl paprikapoeder
1/2 tl cayenne peper
1/2 tl versgemalen zout

Voor de raita
1 komkommer
300 gram Griekse yoghurt (10% vet)
1/2 tl komijnzaad
snuf cayennepeper
versgemalen zout en peper

Om te serveren
naanbrood
basmatirijst
verse koriander
schijfjes citroen

Tofu marineren
Meng de yoghurt, garam masala, citroensap en peper in een grote kom door elkaar.

Omdat de tofu uit veel water bestaat, moet je de tofu eerst uit laten lekken, dan neemt hij daarna de marinade goed op. Dit doe je door de tofu op een bord te leggen met aan beide kanten keukenpapier. Leg er iets zwaars op, zoals een gietijzeren pan of stapel boeken.

Snijd de tofu in de lengte in plakken van 1 cm dik. Snijd die plakken door de helft, zodat je 2 grote rechthoeken krijgt. Schep de tofu in met de marinade. Zet minimaal 30 minuten in de koelkast of de hele nacht.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier. Verdeel de tofu over het bakpapier. Bak de tofu in totaal 45 minuten, waarbij je de tofu elke 15 minuten omdraait.

Tikka Masala maken
Verhit boter of olie in een grote pan.

Bak de ui en gember een paar minuten en voeg de knoflook toe, bak mee.

Doe nu de tomatenpuree erbij en bak een paar minuten aan. Voeg nu de kruiden toe en bak even kort. Voeg de tomatenblokjes uit blik en slagroom toe. Doe het restje van de marinade hier ook bij. Breng aan de kook.

Laat de saus zachtjes pruttelen tot de saus indikt, maar blijf regelmatig roeren.

Doe de tofu bij de saus en roer tot deze goed gemengd is.

Raita maken
Rasp 1/2 komkommer fijn. Meng de geraspte komkommer met de Griekse yoghurt en het komijnzaad. Breng op smaak met cayennepeper, zout en peper. Snijd de andere helft van de komkommer in kleine blokjes en verdeel ze over de raita.

Serveer de tikka masala met de raita, naanbrood, basmatirijst, koriander en schijfjes citroen.

Serveer met zelfgemaakt garlic butter naanbrood. Mijn recept vind je hier.

Vegetarisch tikka masala recept met tofu (tofu tikka masala)