Tomaten tarte tatin met geitenkaascrème

Op de maandag kook ik vaak thuis. Zo maakte ik laatst deze tarte tatin van tomaten. De tatin viel zo goed in de smaak, dat ik wekelijks de vraag kreeg wanneer het recept nou online zou komen zodat ze het thuis ook kunnen maken.

Op de een of andere manier stond het recept al de hele tijd in het archief, maar een blogpost kwam er maar niet van. Met sommige recepten heb je dat. Eigenlijk niet eens met een reden. De tomaten tarte tatin bleef – geheel onterecht, want hij is echt heel lekker – maar liggen. Tot vandaag, want vandaag is het tarte-tatin-dag en is hij dan eindelijk aan de beurt.

Misschien kwam het door het mooie weer afgelopen weekend. Opeens moest ik weer aan de tomaten tarte tatin denken. Ondanks dat ik me dit weekend met totaal andere dingen heb bezig gehouden dan tarte tatins. Namelijk met garnalen.

Samen met T. was ik zaterdag al vroeg op weg naar Amsterdam, ontdekten we dé uitvinding van de eeuw: de OV-fiets, crossten we half Amsterdam door en verder (aangezien ik en GPS niet zo geweldig samen gaan), moesten we weer een paar kilometer terug fietsen langs de Amstel en vonden we dat niet erg want de zon scheen.

Uiteindelijk kwamen we aan op de Taste of Amsterdam waar ik een kookdemo mocht geven namens het viskeurmerk MSC. Misschien let je er wel eens op bij het kopen van vis, maar MSC staat voor duurzame visvangst (onder andere zonder dolfijnen in het net).

Met garnalen maakte ik mijn epic fusion garnalenburgers met mango, avocado en limoen wasabi mayonaise, maar dan in mini formaat. Het was echt een geweldig leuke dag! Samen met het topteam van MSC maakten we heel veel burgertjes.

Hebben jullie ook zo’n heerlijk weekend gehad?

Maura - Yellow lemon tree at Taste of Amsterdam
Rechter foto door: Fleur

Een beetje oververhit, maar heel blij stond ik dus op de Taste of Amsterdam. Heb je de burgers gemist? Geen ramp, want het recept kun je ook hier vinden.

Nu weer terug naar waar het vandaag om gaat: tomaten tarte tatin. Tarte tatin maken is leuk, helemaal niet moeilijk en het ziet er gezellig uit met de tomaatjes. Doordat er best wat vocht van de tomaten afkomt, wordt het deeg bij de randjes lekker zompig. De zoute geitenkaas past perfect bij de licht gekarameliseerde tarte tatin.

Vandaag is het maandag, dus speciaal voor het thuisfront het recept voor tomaten tarte tatin met geitenkaascrème. De volgende keer als ik thuis kom, verwacht ik natuurlijk wel een tarte tatin op tafel.

Uit de datum van de foto’s bleek dat ik deze tatin half maart maakte. Toen was het al lenteachtig, maar nog wel te fris om buiten te eten. Aangezien de zomertijd toen nog niet was ingegaan, zette ik de tarte tatin buiten op de foto, want binnen was het al te donker. Mijn trouwe volger en fan – mijn vader – maakte als ware paparazzi weer foto’s van mij foto’s-makend van de taart. Een soort van hipsters taking photo’s of hipsters taking photo’s of food.

Ik dacht, laat ik deze foto er eens bij doen, kan je gelijk zien hoe provisorisch het er eigenlijk allemaal aan toe gaat op een trapje staand met een bij elkaar geraapte setting. Wil je trouwens meer weten over hoe ik mijn foto’s maak? Simone stelde voor haar rubriek ‘Inspiratie op zaterdag’ een aantal vragen. Het verslag en kijk achter mijn blog is op Simone’s Kitchen terug te lezen.

En dan nu echt naar het recept.

Wij aten de tatin met z’n drieën met een grote salade erbij, maar we hadden makkelijk een halve taart per persoon op gekund. Heb je veel trek? Eet de taart lekker met z’n tweeën op of maak er met meer personen een grote salade bij.

Tomaten tarte tatin met geitenkaascrème
voor 2-3 personen
50 gram roomboter
2 el olijfolie
600 gram gemengde cherry tomaten (kan ook met gemengde grote tomaten)
3 tenen knoflook, in dunne plakjes
3 el bruine suiker
blaadjes van een paar takjes tijm en oregano
2 el balsamico azijn
zee zout en zwarte peper
250 gram vers bladerdeeg
verse tijm, oregano of basilicum voor garnering

geitenkaascrème voor erbij
100 gram geitenkaas
150 gram crème fraiche

De tomaten tarte tatin maken
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de olijfolie samen met de boter in een pan en bak de knoflook een paar minuten op laag vuur. Doe de hele tomaatjes erbij samen met de tijmblaadjes, suiker en balsamico azijn. Als je grote tomaten hebt, snijd ze dan eerst door de helft. Breng op smaak met peper en zout en bak een paar minuten.

Verdeel de tomaten over de vorm (heb je grote tomaten, verdeel ze dan met snijkant naar beneden).

Bestrooi een werkvlak met bloem. Rol hier het verse bladerdeeg op uit in een cirkel zo groot als de bakvorm. Doe de tomaatjes in de bakvorm en leg hier het deeg overheen, zodat alle tomaten bedekt zijn. Duw de randjes een beetje aan, zodat de tomaten goed zijn ingestopt.

Maak een gaatje in het midden van het deeg zodat de warmte er uit kan.

Zet de taart in de oven en bak tot het deeg mooi goudbruin is. Dit duurt ongeveer 12-15 minuten.

Om de geitenkaascreme te maken meng je de geitenkaas met de crème fraiche.

Haal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen op het rooster.

Haal een mes langs de randen om het deeg wat los te maken. Zet een bord op z’n kop op de vorm en draai voorzichtig om, zodat de tarte tatin uit de vorm komt.

Serveer met een flinke klodder geitenkaascrème en een frisse salade.