Epic burger project #5.2 Varkensentrecote burgers met appel, camembert & koolsla

Nu mag het nog: dikke, vette epic burgers op een immens broodje met smeltende kaas en een dikke klodder saus. Binnenkort – over de precieze startdatum ben ik nog in dubio, maar waarschijnlijk of eind volgende week of toch maar verstandig na mijn verjaardag begin juni – ben ik van plan om met mijn detox te starten.

Hallo detox.

Vaarwel kaas. Vaarwel brood. Vaarwel vlees. Vaarwel koffie. Ohja, vergeet de mayonaise niet.

Vaarwel leven.

Nee hoor, dat laatste valt reuze mee. Toen ik de lijst zag met toegestane producten, was ik echt verbaasd. Ondanks dat je veel niet mag, mag je ook heel veel wel. Het wordt dus geen sapkuur.

Kaas ga ik wel missen en brood en kwark. En zonder havermout en koffie in de ochtend ga ik het zwaar krijgen. Toch ga ik het doen, als proef voor mezelf. Een soort van persoonlijke uitdaging.

Mijn Epic Burger Project hoef ik gelukkig geen vaarwel te zeggen. Vis mag gewoon nog en daar kun je heerlijke burgers van maken. Daarnaast zijn de meeste burgers uit mijn Epic Burger Project vegetarisch.  Geitenkaas en eieren mogen ook. Het enige dat dan ontbreekt is het broodje. Misschien moet ik maar eens aan de slag met een glutenvrij hamburgerbroodje van bijvoorbeeld quinoameel of boekweit. Wie weet hoe lekker dat smaakt? Alhoewel sla- of koolbladeren als broodje – zoals laatst bij deze garnalenburger – het ook goed doen.

Nou goed. Nu nog even zondigen dus. En waar kan dat nou beter mee dan met hamburgers?

Een tijdje terug ontving ik een foodybox. Met de garnalen uit die box maakte ik epic burger # 5.1. Vandaag met een ander product uit de foodybox # 5.2. In de box zat namelijk ook een mooi stukje varkensentrecote. Ik eet niet zo vaak vlees, maar als ik het eet vind ik het belangrijk dat het goed zit. Vlees met een verhaal. Deze varkensentrecote was afkomstig van natuurvlees.nl. Zij verkopen vlees met een gecontroleerde herkomst waarbij gezondheid, natuur- en diervriendelijkheid centraal staan. Het dier heeft kunnen scharrelen in het Waterland en het welzijn staat altijd voorop.

Eerst leek het mij zonde om zo’n mooi stukje vlees te vermalen tot burger, maar met de garnalen was het ook een succes. Zoals met zoveel moet je sommige dingen gewoon maar proberen. Een tijdje terug heb ik een workshop zelf-worst-maken gevolgd en maakte ik samen met mijn moeder een worst met venkelzaad. Venkelzaad past goed bij varkensvlees. Samen met mijn zusje (die het goed deed als hamburger-vasthou-model) bedacht ik om er nog wat appel door te doen en een paar plakken camembert voor erover.

Bij de eerste hap wist ik het gelijk: geen spijt. De burgers waren heerlijk mals en de anijsachtige venkel, sublieme appelsmaak en smeuïge kaas is echt een match made in heaven. Maak het af met koolsla en je hebt een epic burger!

Vandaag dus deze burger als een soort van pre-detox-burger.

Burgers van varkensentrecote met appel, camembert en koolsla
voor 4 burgers
600 gram scharrel varkensvlees, zoals varkensentrecote of varkenslap
1/2 appel, geschild
1 kleine rode ui
50 gram panko (Japanse broodkruimels) of normale broodkruimels
1 klein ei
2 tl venkelzaad
100 gram camembert in plakken
versgemalen peper en zout
voor erover: sla en cress

Witte koolsalade
300 gram witte kool, fijngesneden
1/2 appel, geschild en in dunne plakjes
3 el volle yoghurt of kwark
3 el mayonaise van goede kwaliteit
beetje citroensap
peper en zout
eventueel nog wat rozijntjes

Zo maak je de burgers van varkensvlees met appel en camembert
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd het vlees in grove stukken en maal tot grof gehakt in de keukenmachine.

Snipper de ui en rasp de appel. Doe dit bij het gemalen varkensvlees in de keukenmachine en pulseer nog een paar keer tot alles goed gemengd is.

Doe het gehaktmengsel in een kom. Voeg het broodkruim en ei toe en meng door elkaar. Doe de peterselie en het venkelzaad erbij. Breng het varkensgehakt op smaak met peper en zout.

Kneed door en vorm mooie burgers van het gehakt.

Verhit een pan met olijfolie op hoog vuur. Bak de burgers aan beide kanten op hoog vuur aan en laat nog een paar minuten bakken op laag vuur.

Leg de burgers in een ovenschaal en verdeel de plakjes camembert erover. Zet de burgers nog 10-15 minuten in de oven zodat ze helemaal gaar zijn en de kaas gesmolten is.

Maak ondertussen de koolsalade. Meng alle ingrediënten voor de koolsalade door elkaar in een kom. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd het brood in stukken en rooster het even.

Maak de hamburgers. Beleg elk broodje met wat sla, een varkensburgers en cress of kiemen. Serveer de koolsalade naast de burgers of op het broodje.

Eet smakelijk!