Fair vegan chocoladefudge

Vegan chocoladefudge met kokosmelk en amandelen

Vandaag is de Fairtrade Week officieel begonnen. Zoals ik in deze blogpost al vertelde staat Fairtrade aankomende week in de spotlight. Veel supermarkten, bedrijven en gemeenten besteden deze week extra aandacht aan fairtrade en veel fairtrade producten zijn deze week in de aanbieding (ik hoop natuurlijk stiekem op Tony’s met flinke korting zodat ik mijn voorraad weer kan aanvullen). 

Ga jij deze week nog iets fairs doen? Mijn streven is om elke dag in ieder geval iets fairs te eten. Een stukje fair chocolade (helemaal geen ramp), een lekkere curry met fairtrade kokosmelk (ook totaal geen moeite mee) of een fair smoothie met mango (ook niet erg hoor). Fair bezig zijn is dus helemaal geen opgave als je het zo bekijkt. Daarnaast hoef je voor fairtrade ook niet om te fietsen naar de biowinkel, want ook bij de gewone supermarkt liggen steeds meer fairtrade producten in de schappen.

Dus ga voor fair deze week met je banaan, handje noten of kopje thee. Ik begin in ieder geval met deze vegan chocoladefudge met kokosmelk, noten en rozijnen.

Fairtrade Bloggersbrunch

Om het begin van de Fairtrade Week te vieren, organiseer ik vandaag samen met Max Havelaar de Fairtrade Bloggersbrunch. Met achttien andere gezellig foodbloggers gaan we fair brunchen bij mijn favoriete hotspot BROEI in Utrecht. Ik zelf neem ook iets fairs mee, namelijk een pumpkin bread en deze vegan fair chocoladefudge.

Al eerder raakte ik verslaafd aan dit enorm onweerstaanbare recept voor fudge. Een waarschuwing vooraf: begin er niet aan! Of eigenlijk wel, want stiekem wil ik natuurlijk dat jullie allemaal mijn fudge maken en ik niet de enige ben die verslaafd raakt.

Vandaag een vegan variant van chocoladefudge. Tijdens de brunch eet namelijk niet iedereen zuivel, dus toen dacht ik: zou een fudge van kokosmelk ook kunnen? Ik had geen idee, maar heb het gewoon geprobeerd. Het duurt wel iets langer voor het mengsel fudgy wordt (bij de gecondenseerde melk, wordt het mengsel al fudge-achtig direct nadat je de pan van het vuur haalt). Maar met een paar uur in de koelkast komt dat helemaal goed.

Bij deze het recept voor vegan chocoladefudge met geschaafde kokos, amandelen en rozijnen. Nog meer inspiratie nodig? Bekijk dan hier mijn eerdere recepten met fairtrade producten.

Mijn nieuwe fair baantje

Om in nog meer fair sferen te komen ben ik sinds deze maand werkzaam bij de nieuwe Fairminds pop-up store in Utrecht. Elke donderdag vind je mij in de winkel. Op mijn eerste werkdag kwam er al 345 kg aan Tony’s Chocolonely’s binnen, dus je begrijpt dat het best een zware baan is.

De winkel is al weer voor de derde week open, maar 1 november vindt de officiële opening plaats.

Tijdens de feestelijke opening kun je lekkere fairtrade hapjes en drankjes proeven, ga ik aan de slag met fair baksels die je ook kunt proeven, wordt een live muurschildering gemaakt door de talentvolle Vincent en krijg je leuke kortingen op fairtrade producten. Als klapper op de vuurpijl krijg je bij elke aankoop een reep Tony’s kado!

Kom je zaterdag 1 november tussen 10 en 17 uur op ons feestje? Je vindt de Fairminds pop-up store aan Oudkerkhof 33 in Utrecht.

Meer informatie over de opening vind je hier.

En kun je niet bij de opening zijn? Kom dan gezellig een keer langs op donderdag voor een kopje fairtrade koffie of thee.

Vegan chocoladefudge met kokosmelk en amandelen

Voor dit recept gebruikte ik héle pure chocolade van 80% cacao. Houd je niet zo van de bittere, pure chocoladesmaak? Neem dan pure chocolade met een lager cacaopercentage.

Fair vegan chocoladefudge met kokosmelk, noten en rozijnen

Ingrediënten voor heel veel fudge
350 gram pure fairtrade chocolade (minimaal 70% cacao)
1 blik fairtrade kokosmelk (400 ml )
1 el kokosolie
snuf grof zeezout

voor de vulling
100 gram fairtrade amandelen
25 gram fairtrade geschaafde kokos
25 gram fairtrade rozijnen

Chocoladefudge maken
Bekleed een bakvorm (zoals een cakeblik of brownievorm) met bakpapier.

Hak de amandelen grof.

Breek de chocolade in blokjes. Doe de kokosmelk in een pannetje en verwarm deze al roerend. Voeg de chocolade, de kokosolie en een snuf grof zeezout toe. Verwarm op laag vuur zodat alles langzaam smelt. Blijft continu roeren met een houten lepel tot de chocolade gesmolten is en alles goed gemengd is.

Haal de pan van het vuur en roer nu snel de gehakte noten, kokosschaafsel en rozijnen erdoor. Roer snel door elkaar. Als het goed is wordt het chocolademengsel nu al een beetje fudgy.

Stort het chocolademengsel in het bakblik. Strijk glad met een spatel.

Laat de chocoladefudge minimaal 4 uur hard worden in de koelkast.

Snijd de vegan fudge in grote brokken. Bewaar de fudge in een luchtdichte trommel in de koelkast of eet ze gelijk op. Niet allemaal natuurlijk, maar dat is best lastig…

Vegan chocoladefudge met kokosmelk en amandelen

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Max Havelaar.