Epic Burger Project #20. Courgetteburgers met feta, avocado & verse kruiden

Courgetteburger met feta, avocado en verse kruiden

Vrolijk pasen allemaal! Heb jij ook eieren gezocht? Ik ben dit weekend bij mijn ouders op bezoek geweest. Mijn paasontbijt bestond uit pancakes, left over wafels, croissantjes en chocolade paaseitjes.

Ik vind dit soort weekenden altijd heerlijk om lekker te luieren. Alsof je een extra zondag hebt.

Gister ben ik met mijn moeder langs haar moestuin gegaan. Op dit moment stonden er alleen spruiten en boerenkool klaar om geplukt te worden, maar in de zomer staat de tuin vol met allerlei soorten groenten en fruit.

Afgelopen zomer heb ik regelmatig wat van de oogst meegekregen naar huis, waaronder ook courgettes. Hoewel het dus nog niet helemaal zelf-gekweekt-courgette-seizoen is, heb ik vandaag wel een lekker recept voor jullie met courgette: namelijk deze courgette burgers. 

Wie mijn blog al even volgt, weet dat ik in 2013 begonnen ben met mijn zogenaamde Epic Burger Project. Het doel van mijn Epic Burger Project is om zoveel mogelijk zelfgemaakte burgers uit te proberen. In het begin deed ik dit maandelijks, maar nu was het alweer even geleden.

De eerste burger van het project – # 0 – was deze bietenburger met feta, havermout, avocado en mango. Vorig jaar ben ik gestrand bij # 19, deze witte bogenburgers.

Dat er geen burgerrecepten meer online zijn gekomen, betekent niet dat ik ze niet gegeten heb natuurlijk. Meestal maak ik vegetarische burgers, van bijvoorbeeld peulvruchten, bonen of groenten.

Voor mijn epic burger #20 ben ik gegaan voor een burger van courgette. Ik heb al twee recepten voor burgers met courgette op mijn blog staan (eentje met witte bonen en eentje met kikkererwten), maar voor deze burgers is courgette het hoofdingrediënt.

Twee jaar geleden maakte ik wekelijks recepten voor Dille & Kamille – mijn favoriete kookwinkel – en nu doe ik dat af en toe nog op verzoek. Zo ook dit recept, dat ik serveerde samen met hun geweldige emailleservies.

Dille & Kamille vroeg om een vegetarisch burger recept dat goed bij de lente past. Iets groens leek mij daarom wel toepasselijk en zo zijn het deze courgetteburgers met feta, avocado en verse kruiden geworden.

Mocht je vanavond nou nog burgers willen eten met Pasen? Dan kan ik deze zeker aanraden. Anders zijn ze ook heerlijk voor een andere keer.

Heb je trouwens nog suggesties voor een epic burger? Laat het me weten! Wie weet maak ik dan volgende keer jouw burger.

Courgetteburger met feta, avocado en verse kruiden

Courgetteburger met feta, avocado & verse kruiden

Ingrediënten voor 4-5 burgers

1 grote courgette (van ongeveer 500 gram)
1 ei
150 gram havermout
1 knoflook teen
paar takjes basilicum
paar takjes peterselie
rasp van 1 citroen
2 bosuien
3 el kappertjes
1 el olijfolie
1/2 tl cayenne peper
vers gemalen peper & zout

2 el Griekse yoghurt
100 gram Feta
sap van 1 citroen
1 avocado
rucola
4 broodjes

Eventueel zoete aardappel (friet) uit de oven voor erbij

Courgetteburgers maken

Hak de courgette in stukken en doe samen met de bosui, basilicum, peterselie en kappertjes in de keukenmachine. Hak fijn tot alles goed gemengd is.

Schep het courgettemengsel in een mengkom. Voeg nu het ei, de havermout, olijfolie, citroenrasp, peper, zout en cayennepeper toe. Meng alles goed door elkaar. Laat het mengsel een half uurtje staan in de koelkast.

Vorm nu burgers van het mengsel. Als het mengsel te nat is, voeg je nog wat extra havermout toe.

Verhit olijfolie in een koekenpan. Bak de burgers op hoog vuur aan beide kanten bruin. Zet het vuur lager en laat de burgers nog een paar minuten bakken.

Meng ondertussen de Griekse yoghurt met de feta en het citroensap los. Snijd de tomaat en avocado in plakken.

Besmeer de broodjes met de fetacreme, beleg met een courgette burger, tomaat, avocado en rucola.

Maak voor ernaast eventueel zoete aardappel frieten. Snijd een aantal zoete aardappels in stukken en doe deze 45 minuten in de oven op 220 graden. Bestrooi met zoutvlokken.

Courgetteburger met feta, avocado en verse kruiden Courgetteburger met feta, avocado en verse kruiden

Disclaimer: dit recept is geschreven in samenwerking met Dille & Kamille.