Weekend morning story: Zondagse wafels & goede cappuccino

Wafel recept gezond van boekweitmeel met blauwe bessen, passievrucht en kwark

Het is weekend! Uitslapen, eerst nog even met koffie en de krant in bed, muziekje aan en dan kan het feest beginnen: ontbijten. Ontbijten is een van mijn favoriete bezigheden. Het ontbijt sla ik dan ook nooit over – ongeacht het tijdstip. Op zondagen maak ik vaak een uitgebreid ontbijt. Goede koffie mag daarbij niet ontbreken.

Vandaag wil ik jullie een kijkje geven in mijn ochtend routine. Nespresso en ik zijn een samenwerking aangegaan om jullie mee te nemen in de wereld van koffie en koffierecepten. Al jaren drink ik zo goed als elke ochtend Nespresso. De machine die ik van mijn ouders cadeau kreeg toen ik op mijzelf ging wonen, heb ik nog steeds. Een golden oldie dus, maar hij werkt nog prima.

Nespresso vroeg mij hoe mijn morning story eruit ziet. Aangezien ontbijten mijn favoriete moment van de dag is, laat ik jullie graag zien hoe mijn opstaan ritueel er uit ziet.

Natuurlijk ben ik ook heel benieuwd naar jouw ochtend. Houd jij ook zo van ontbijten én koffie? En ben je van de zoet of hartig? En begin jij je dag met een espresso, cappuccino of latte?

Drukke doordeweekse dagen

Nu moet ik eerlijk zeggen dat mijn doordeweekse dagen er wel heel anders uit zien dan de dagen waarop ik kan uitslapen (hoewel ik denk dat dit voor de meesten mensen het geval is). Die dagen zijn druk met werk, gezellige eetafspraken, een avondje niksen en sporten.

Mijn werkweek is verdeeld over vier dagen. Doordeweeks doe ik aan tijdsbesparing. ’s Avonds pak ik mijn tas, leg ik soms zelfs al mijn kleding klaar en maak ik mijn ontbijt en lunch voor de volgende dag.

Dit efficiënte ritme stamt nog uit de tijd dat ik veel reistijd had. Hoewel ik nu lekker op de fiets naar mijn werk kan, zit dit er nog steeds in. Je hoort wel eens van die verhalen van mensen die sporten voor het werk, yoga doen en mediteren maar ik slaap liever wat langer. Wel neem ik altijd de tijd om uitgebreid te ontbijten. Een ochtend zonder koffie gebeurt bijna niet. Maandag tot en met donderdag bestaan mijn ochtenden uit een flinke bak havermout met Nespresso koffie.

Weekend morning story

Vanaf het begin van de week verheug ik mij op het weekend. Op vrijdag haal ik meestal een hele voorraad groenten en vers fruit in huis bij de groentewinkel om de hoek. Ook koop ik dan vaak bloemen. Met mijn boodschappenvoorraad in huis, maak ik zaterdags en zondags een uitgebreid ontbijt. Meestal wordt het of zelfgemaakte granola, pancakes of een smoothiebowl. Laatst heb ik eindelijk een wafelijzer aangeschaft, dus tegenwoordig staan er ook wafels op het programma.

Voor mijn morning story leek het mij daarom extra leuk om een wafelrecept met jullie te delen en dit te combineren met een mooie cappuccino. Deze keer hadden ze bij de groentewinkel passievruchten en blauwe bessen in de aanbieding, dus die gaan erover heen.

Nespresso cappuccino creatista

De koffie

Om wat meer te weten te komen over de verschillende soorten koffie heb ik een masterclass bij Nespresso gevolgd. Hoewel ik het, net als bij wijn, altijd super lastig vind om smaken goed te proeven heb ik tijdens de masterclass geleerd wat de smaak bepaalt, hoe je de verschillende aroma’s kan herkennen en vooral wat mijn eigen smaakvoorkeur is. Zelf houd ik van sterke koffie en kwam ik uit bij meer cacaoachtige, pittige en houtachtige smaken.

In de ochtend ging ik eigenlijk altijd voor de Arpeggio (“de paarse”, voor degenen die ermee bekend zijn), maar tijdens het proeven ben ik ook fan geworden van Livanto koffie. Nespresso omschrijft deze koffie als “rond en evenwichtig”, dus dat leek me een mooie koffie voor de ochtend. De koffiebonen komen uit Zuid- en Centraal-Amerika en hebben een geroosterde, karamelachtige smaak wat goed past bij de wafels.

Thuis drink ik het liefst een sterke espresso of lungo en meestal als ik “uit koffie drinken ga” bestel ik een cappuccino of koffie verkeerd. Dat ik thuis weinig cappuccino drink, ligt er vooral aan dat ik niet de middelen in huis had om lekkere koffie met melk te zetten. Voorheen ging ik nog wel eens geduldig aan de slag met een melk opschuimertje of garde, maar dat heb ik opgegeven.

Nu heb ik een nieuwe Nespresso machine: de Creatista Plus. Met het geïntegreerde melkschuimsysteem kan deze machine met één druk op de knop allerlei soorten koffies met melk maken. Nu kan ik zelf ook aan de slag met latte art, wat super handig is voor nog onervaren barista’s zoals ik.

De afgelopen week ben ik dus druk aan het oefenen geweest met latte art op mijn cappuccino’s (met volle melk krijg je lekker dik en romig schuim). Zoals jullie zien is de latte art nog niet helemaal gelukt, máár dat maakt de koffie niet minder lekker.

Ik ben heel benieuwd wat voor koffie jij thuis het liefst drinkt?

Wafel recept gezond van boekweitmeel met blauwe bessen, passievrucht en kwarkWafel recept gezond van boekweitmeel met blauwe bessen, passievrucht en kwarkWafel recept gezond van boekweitmeel met blauwe bessen, passievrucht en kwark

Ik vind het altijd leuk om af te wisselen met soorten meel en bloem. Voor dit wafelrecept heb ik boekweitmeel en rijstmeel gebruikt, maar je kan ook heel goed tarwebloem of smeltbloem gebruiken.

Het is een gezond wafel recept en het is zelfs zo goed als detox proof. Om de wafels wat zoetig te maken zit er een banaan in en kaneel. De licht zoetige en kruidige wafels met het friszure fruit gaan goed samen met de karamelachtige en fruitige tonen van de Livanto.

Boekweit wafels met blauwe bessen, passievrucht & kwark

Ingrediënten voor ongeveer 9 wafels

250 gram bloem (ik gebruikte 150 gram boekweitmeel en 100 gram rijstmeel)
1 zakje bakpoeder
1 tl kaneel
snufje zout
1 rijpe banaan
2 eieren
250 ml melk

toppings naar keuze, ik gebruikte deze:
kwark
passievrucht
blauwe bessen
kokosrasp
agave siroop

Doe de bloem, bakpoeder, kaneel en snuf zout in een kom en meng door elkaar.

Prak de banaan zacht. Voeg de eieren toe en meng door elkaar. Doe dit samen met de melk bij de bloem.

Verwarm het wafelijzer voor.

Smeer het wafelijzer in met een beetje roomboter of olie. Bak de wafels tot het beslag op is.

Leg de wafels op een bord. Schep er een lepel kwark op, verdeel het fruit erover en schenk er wat agave siroop overheen. Strooi er eventueel nog wat kokosrasp overheen.

Eet smakelijk!

Wafel recept gezond van boekweitmeel met blauwe bessen, passievrucht en kwark

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Nespresso.