Epic Burger Project #19. Witte bonenburgers met courgette, avocado & tapenademayo

Witte bonenburgers met courgette & avocado

Vandaag ga ik op mini-stedentrip naar Antwerpen. Als dit online komt, denk ik dat wij bijna in de auto zitten. Het is niet zo ver rijden, maar we hebben besloten er een soort road trip van te maken met lunch voor onderweg en koffiekan en al.

Ik ben al een ontelbaar keer in Antwerpen geweest, maar het blijft een leuke stad. Eerder schreef ik een blog over alle leuke hotspots, maar ik hoop vandaag en morgen weer een aantal nieuwe te ontdekken. We zitten in – volgens mij een super mooie -Air BNB boven het cafeetje Barnini midden in het centrum. Het doel is vooral een beetje rondwandelen, lekker veel eten, genieten van het weer en misschien nog even winkelen.

Goed, nu over naar deze burgers. Ik weet niet of je echt zin hebt om te koken met dit mooie weer, maar mocht je dat wel hebben, dan zijn deze witte bonenburgers een aanrader.

Jaren geleden ben ik mijn Epic Burger Project begonnen. In het begin bedacht ik elke maand trouw een nieuwe burger, maar inmiddels is deze regelmaat een beetje weggezakt. Dat betekent uiteraard niet dat mijn liefde voor burgers ook verminderd is. Nog steeds staan homemade burgers hier regelmatig op het menu of ik ga ze uit eten bij een van de vele burgertentjes in Utrecht.

Voor burgers vind ik het vooral leuk om iets vegetarisch te bedenken. Peulvruchten en bonen lenen zich altijd goed voor burgers en gelukkig bestaan er veel verschillende soorten.

Met mijn zusje heb ik laatst deze burger bedacht. Numero 19.

We hebben al eerder een zwarte bonenburger gemaakt en waren daar zo enthousiast over dat nu de witte bonen aan de beurt zijn.

Zodoende. We deden er courgette doorheen, gerookt paprika poeder (niet gerookt kan ook) en feta, want kaas is altijd goed. Bij mij om de hoek vond ik een soort Iraanse platbroden die we even kort hebben gegrild, maar pitabroodjes of Turks brood kunnen ook.

Deze witte bonenburger is niet zo lekker als mijn zwarte bonenburger, want dat is een van mijn lievelings, máár hij komt wel in de buurt.

Witte bonenburgers met courgette & avocado

Witte bonen burgers met courgette, feta & avocado

Ingrediënten voor 6 burgers
1 pot witte bonen (uitgelekt 240 gram)
1/2 courgette met schil
1/2 rode ui
50 gram pompoenpitten
50 gram havermout
50 gram feta
1/2 bosje basilicum
scheutje olijfolie
1/2 tl gerookt paprikapoeder
snuf zout
versgemalen peper

toppings
platbrood of pitabroodjes
kiemen
blaadjes sla
1/2 rode ui
1 avocado
plakjes komkommer
4 el mayonaise
1 el tapenade of pesto

Witte bonenburgers maken
Doe de courgette en rode ui in de keukenmachine en hak fijn. Doe de uitgelekte witte bonen, zonnebloempitten en basilicum erbij en laat de keukenmachine nog een paar keer draaien tot alles goed gemengd is. Hak het bonenmengsel niet té fijn, het moet geen prutje worden, maar zorg wel dat alles goed blijft plakken.

Schep het bonenmengsel in een kom. Doe de havermout, feta en olijfolie erbij. Voeg het paprikapoeder, peper en zout toe en kneed alles door elkaar. Laat het mengsel een kwartier staan tot het wat steviger wordt. Voeg eventueel nog wat havermout toe als het mengsel te nat is.

Prak ondertussen de avocado. Meng de mayonaise en tapenade of pesto door elkaar.

Vorm burgers van het mengsel. Verhit olijfolie in een grote koekenpan. Bak alle burgers een paar minuten per kant tot ze mooi bruin en gaar zijn.

Besmeer het brood met de mayonaise. Leg een burger erop. Schep hier wat van de avocado op. Beleg met sla, plakjes komkommer, rode uien ringen en kiemen.

Zo, dat was hem. Lekker met zoete aardappelfrietjes!

Witte bonenburgers met courgette & avocado