Epic Burger Project #8. Wortelburger met kikkererwten, sesam en havermout

Wortelburger

Het is weer epic burger time. Zoals beloofd deze maand niet één, maar twee burgers om mijn achterstallige burgeronderhoud in te halen. Nummer 7 was deze zwartebonenburger met maïs. Heb jij die al gemaakt? Echt doen, want hij is to die for.

Tijdens mijn Epic Burger Project kom ik er telkens weer achter dat je echt van alles burgers kunt maken. Deze keer is de wortel aan de beurt en wordt het een wortelburger met kikkererwten, sesam en havermout.

De inspiratie voor deze burger komt van ZTRDG. Al jaren spaar ik hun leuke kaarten met recepten erop. Toen ik net terug was van mijn reis naar Australië was ik helemaal into vegetarische burgers (daar heb ik echt de meest uiteenlopende burgers gegeten). Deze kikkererwtenburger Aussie style met geitenkaas en bieten is daar ook op geïnspireerd.

Bijna elke week maakte ik wel een veggieburger, meestal met kikkererwten. Tot ik even later tegen deze wortelburger met sesam en tahini aanliep.

Eigenlijk heb ik deze burger maar één keer eerder gemaakt, maar laatst moest ik er opeens weer aan denken toen ik wortels aan het uitzoeken was om mee te juicen.

De hoogste tijd weer voor wortelburgers dus!

Deze wortelburger valt in het rijtje hoe ga ik deze burger ooit fatsoenlijk naar binnen krijgen? Hij is zelf zo hoog opgestapeld dat de bovenkant van het broodje amper blijft liggen.

Dat zijn de beste.

Wortelburger met kikkererwten, sesam en havermout

voor 4 wortelburgers

2 grote wortels, geraspt (ongeveer 200-225 gram)
125 gram kikkererwten (uit blik of gekookt)
50 gram sesamzaad
1 el tahini (sesampasta)
30 gram havermout
1 teen knoflook
1 kleine rode ui
rasp van 1 limoen
sap van 1/2 limoen
1 tl gemalen komijn
1 tl gedroogde chilipeper
versgemalen peper en zeezout

saus voor erbij
150 ml volle kwark
sap van 1/2 limoen

toppings naar keuze
tomaat
salade zoals rucola of veldsla
kiemen
komkommer
plakken oude kaas

Zo maak je de wortelburgers
Spoel de wortels af en rasp ze fijn (met de keukenmachine gaat dit het snelst). Snijd de knoflook en ui fijn. Laat de kikkererwten uitlekken en pureer ze met de staafmixer of keukenmachine, maar houd nog wel wat structuur.

Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan bruin.

Meng de geraspte wortels, kikkererwten, ui, knoflook, sesamzaadjes, tahini door elkaar. Voeg de komijn, chilipeper, limoenrasp, limoensap (bewaar de andere helft voor door de kwark) toe en roer goed door elkaar. Doe de havermout erbij. Breng op smaak met peper en zout en laat 10 minuten staan.

Vorm mooie burgers van het wortelmengsel.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de wortelburgers in een paar minuten aan beide kanten bruin. Leg ze nog 10 minuten in de oven.

Maak ondertussen de limoenkwark door de rest van het limoensap te mengen met de kwark. Breng op smaak met peper en zout.

Besmeer het broodje met de limoenkwark, beleg met de toppings naar keuze en leg de wortelburgers erop.

Lekker met deze gezonde zoete aardappelfriet of crunchy knoflookfrieten.

Wortelburger