Knapperige wortelfriet met parmezaan en peterselie + adventskalender

Geroosterde knapperige wortelfriet met parmezaan - bijgerecht Kerstmi

Yes, het is 1 december! Wat betekent dat vandaag de advent start en het aftellen tot aan Kerstmis kan beginnen. Nog 24 nachtjes slapen en dan is het Kerstavond.

Zijn jullie ook al bezig met Kerst of nog helemaal niet? Hoewel ik echt van de lente en zomer houd, vind ik Kerst een van de leukste periodes van het jaar. De winkelstraten versierd met lichtjes, Kerstdeuntjes op de radio en Kerstafdelingen die tevoorschijn komen. De Kerstafdeling van de Intratuin is echt mijn guilty pleasure – hier kan ik zo uren rondlopen. Het leukste aan Kerst vind ik vooral de voorpret tijdens het kopen van cadeautjes en deze mooi inpakken, het nadenken over lekkere recepten en dan uiteindelijk samen koken en eten.

Samen de Kerstboom versieren in Kersttrui met Kerstmuziek op is bij ons thuis traditie. Vorig jaar heb ik mijn boom het weekend voor Sinterklaas gekocht (omdat ik niet kon wachten), maar dit betekende wel dat hij er met Kerstmis een beetje verpieterd bij hing. Dit jaar heb ik me daarom voorgenomen om pas het weekend na Sinterklaas een Kerstboom aan te schaffen. Ook ga ik mij eens verdiepen in het huren van een Kerstboom, want ik zag dat er steeds meer leuke initiatieven zijn. Wanneer komt bij jou de Kerstboom in huis? Ik moet mezelf wel inhouden merk ik, want ik zag dit weekend al de eerste Kerstbomen staan.

Adventskalender

Ik keek extra uit naar vandaag, omdat Marlous en ik dit jaar voor elkaar een adventskalender hebben geknutseld. Vandaag wisselen we hem uit! Vierentwintig cadeautjes tot aan Kerstavond. Ik kan niet wachten om vanavond het eerste cadeautje uit te pakken…

Heb jij wel eens een adventskalender zelf gemaakt? Ik vond het echt super leuk om te doen. Handig is wel om bijtijds na te denken over alle cadeautjes. Op Pinterest vind je echt geweldig leuke DIY ideeën voor het knutselen van adventskalenders. In eerste instantie wilde ik deze adventskalender maken, maar de 24 cadeautjes waren toch een beetje te zwaar haha. Uiteindelijk heb ik ze in een mooie, zwarte doos gedaan.

Marlous komt vanmiddag naar Utrecht. Ik ben heel benieuwd wat voor eentje ik van haar krijg. Hier later meer over in onze Instagram stories…

Heb jij ook een adventskalender in huis?

Adventskalender zelf makenAdventskalender zelf makenAdventskalender zelf maken

Foodies Friends Kerstmenu

Aangezien de eerste Kerstinkopen al binnen zijn en mijn nieuwe aangeschafte Octopus-kerstbal klaar ligt om opgehangen te worden, leek het mij de hoogste tijd voor een Kerstrecept. Heb jij al nagedacht over het Kerstmenu?

Zoals jullie misschien weten, maakte ik dit jaar een aantal recepten voor Foodies Magazine. Als klapper op de vuurpijl mocht ik voor het extra dikke Kerstnummer ook nog een recept maken. Samen met Merel, Nienke en Jessica maakten we een Foodies Friends Kerstmenu – wat toevallig nog helemaal vegetarisch is ook.

Ons vegetarische Kerstmenu

Mijn recept vind je hieronder. Het super dikke Kerstnummer met alle recepten van ons Kerstmenu en nog héél veel andere lekkere Kerstinspiratie ligt nog tot half december in de winkel.

Dit was alweer mijn allerlaatste nummer in Foodies, want nieuwe Foodies Friends gaan het stokje overnemen. Ik weet zelf ook niet wie dat zullen zijn, dus ik ben heel benieuwd…

Foodes Magazine Kerstnummer 2019Geroosterde knapperige wortelfriet met parmezaan - bijgerecht Kerstmi

De geroosterde wortels worden lekker knapperig door de parmezaan en pikant door het gerookte paprikapoeder. Ik ben echt fan van Sriracha, dus dit maakt de mayonaise ook extra lekker. Leg de wortels op een groot bord, zodat het er extra feestelijk uit ziet.

Knapperige geroosterde wortelfriet met parmezaan en peterselie

Ingrediënten voor 4-6 personen
1,3 kg winterpeen
2 el olijfolie
2 tl komijnzaad
2 tl (gerookt) pikant paprikapoeder
1 tl knoflookpoeder
50 gram parmezaanse kaas + extra om te bestrooien
platte peterselie, fijngehakt
versgemalen peper
grof zeezout

Sriracha mayonaise
4 el mayonaise (zelfgemaakt het lekkerst, maar koop anders een ambachtelijke mayonaise)
1 el sriracha

Wortelfriet maken
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Halveer de winterpeen (je hoeft hem niet te schillen) in de breedte en snijd hem vervolgens in grote “frieten” van ongeveer 1-2 cm dik.

Doe de wortels in een kom en schud om met olijfolie, komijnzaad, knoflookpoeder, het paprikapoeder, peper en zout. Doe de parmezaanse kaas erbij en schud door elkaar, zodat de wortelfrieten rondom bedekt zijn.

Leg de wortelfrieten op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat de frieten elkaar niet raken. Bak ze in ongeveer 20-25 minuten op 200 graden in de oven. Zet de oven op de grillstand op 220 graden en bak ze daarna nog 5-10 minuten. Als ze bruin beginnen te kleuren, zijn ze klaar.

Meng ondertussen de mayonaise en Sriracha door elkaar tot een gladde saus.

Serveer de geroosterde wortels op een grote schaal en serveer de srirachamayonaise er in een bakje bij. Bestrooi de wortels met de peterselie en wat extra Parmezaanse kaas.

Geroosterde knapperige wortelfriet met parmezaan - bijgerecht Kerstmi