Wortelsoep met gember, amandelen & feta

Wortelsoep met gember

Word jij ook zo blij van een pruttelende pan soep op het vuur? Ik wel. En zeker van deze wortelsoep met gember die ik voor de Wereldwinkels maakte. Zoals ik eerder vertelde maak ik dit najaar elke maand een fair recept. Al eerder maakte ik deze quinoasalade met geroosterde pompoen en kokosrijst met mango.

Nu is het tijd voor soep dus.

Eigenlijk kun je van alles soep maken. Soep heeft veel voordelen. Het is budget, makkelijk en het is een maaltijd voor veel mensen tegelijk. Dat zelf soep maken zo simpel is ontdekte ik pas toen ik op mezelf ging wonen. In het begin kocht ik nog soep uit pak of soep uit blik.

Soep doet nostalgisch aan, het biedt troost en comfort en warmte. Al gauw maakte ik elke week zelf soep van courgette. Mijn moeder maakt namelijk de lekkerste courgettesoep. Als je net op jezelf woont is het prettig om gerechten die je aan thuis doen denken te maken.

Op een gegeven moment ging de courgette over in broccoli, prei, spinazie, bloemkool, bruine bonen, pompoen en zelfs zoete aardappel. Uiteindelijk is ongeveer elk soort groente de soeppan gepasseerd. Het eindeloze variëren. Dat is wat soep ook zo leuk maakt om te koken.

Inmiddels woon ik al heel veel jaren op mezelf, maar soep maak ik nog steeds. De ooit zo geliefde soep-uit-pak-en-zak heb ik jaren geleden afgezworen. Zelf soep maken is bijna net zo makkelijk (nou ja niet helemaal natuurlijk maar wel echt de moeite waard). Ook tijd is bij soep maken geen excuus, want met twintig minuten heb je al een grote pan op tafel.

Deze wortelsoep met gember wordt lekker romig door de kokosmelk en de amandelen geven een extra bite. De feta erdoor maakt het echt af, maar kaas is dan ook altijd goed. En vergeet de koriander niet!

Wortelsoep met gember

Wortelsoep met gember, kokosmelk & amandelen


Ingrediënten voor één grote pan soep
500 gram wortelen
1 grote ui
stuk gember van 5 cm
750 ml groentebouillon
400 ml fairtrade kokosmelk
sap van 1 limoen

voor erbij
100 gram geroosterde amandelen
200 gram feta
bosje koriander

Bereidingswijze
Snij de wortel, ui en knoflook in stukken. Schil de gember en snijd in stukken.

Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook hierin. Voeg dan de wortel en gember toe. Bak alles even kort mee. Breng op smaak met peper en zout.

Schenk de bouillon erbij totdat de groenten net onder staan. Breng aan de kook. Laat op laag vuur ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen tot de wortel gaar is.

Pureer de soep met de staafmixer of blender tot een mooi gladde soep.

Voeg dan de kokosmelk toe en het limoensap. Warm de wortelsoep nog even op, maar breng niet aan de kook.

Serveer de wortelsoep met geroosterde amandelen, feta in blokjes, koriander

Wortelsoep met gember