Worteltaart havermout uit de oven

Worteltaart havermout

Met de blaadjes die steeds bruiner kleuren gaat mijn ontbijt langzaam over van yoghurt met granola (dit recept voor snelle granola uit de pan is tegenwoordig trouwens mijn lievelings) naar warme kommen havermout.

Havermout kun je op verschillende manieren maken. Hoe maak jij jouw havermout het liefst? Zelf ben ik niet zo’n fan van de koude overnight oats, dus maak ik meestal warme havermout uit de pan of uit de oven.

Gister op mijn vrije woensdagochtend zat ik te denken wat het ontbijt zou worden en toen had ik ineens zin in worteltaart. Al eerder maakte ik havermout die naar appeltaart smaakt, maar vandaag is het tijd voor een nieuwe variant: worteltaart havermout!

Met deze havermout uit de oven eet je een soort van worteltaart als ontbijt! Hoe goed klinkt dat? Ik kan bijna geen betere manier verzinnen om de dag mee te beginnen.

Het recept heb ik geïnspireerd op de baked carrot cake oatmeal van the Green Kitchen Stories. De laatste keer dat ik het maakte was vorig jaar, toen de herfst begon. Nu de herfst weer begonnen is, wordt het tijd om dit recept ook hier eens te delen. Mijn zusje claimde zelfs nadat we onze kommen op hadden dat dit een van de lekkerste ontbijtjes ooit is.

Vandaag dus havermout die een beetje naar worteltaart smaakt. Natuurlijk is het met gezonde look a like varianten wel altijd zo dat het niet op kan tegen de échte variant met bloem, boter en heel veel suiker, máár het komt een beetje in de buurt.

Zin in échte worteltaart? Maak dan mijn inmiddels meest bezochte recept voor worteltaart.

Maak een flinke schaal, dan kun je er een paar ochtenden van eten. Zelf gebruik ik een grote porseleinen ovenschaal die je onder andere hier kunt kopen.

Worteltaart havermout uit de oven

Worteltaart havermout uit de oven

Ingrediënten voor 4 personen
125 gram havermoutvlokken
2 tl kaneel
1/2 tl nootmuskaat
1/2 tl gember
snuf zout
snuf kardemon
100 gram wortels
75 gram rozijnen
1 ei
100 ml melk (ik nam havermoutmelk)
olijfolie om mee in te vetten

voor de crunchy bovenlaag
1 el maple syrup of honing
50 gram walnoten
50 gr pompoenpitten
1 tl kaneel

Worteltaart havermout uit de oven
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Maal de wortels fijn in de keukenmachine.

Vet een flinke ovenschaal in met wat olijfolie.

Meng de havermout, de specerijen en een snuf zout in een kom. Voeg de geraspte wortels en rozijnen toe.

Roer het ei los met de melk en giet dit eroverheen. Meng alles door elkaar en laat even staan.

Maak ondertussen de knapperige topping. Meng alle ingrediënten voor de crunchy laag door elkaar. Schep het havermoutmengsel in de ovenschaal. Verdeel het noten zadenmengsel hierover.

Zet de schaal in de oven en bak ongeveer 25 minuten bruin en crunchy.

Eet de worteltaart havermout met Griekse yoghurt en herfstfruit. Heb je over? De volgende ochtend kun je het samen met wat melk opwarmen en smaakt het misschien nog wel lekkerder.

Worteltaart havermout uit de oven