Worteltaartcake met kokos & creamy sinaasappelfrosting

wortelbrood

Het is voorjaar! Hebben jullie al een grote lenteschoonmaak gehouden? Ik niet. Of nou ja, wel een halfslachtige poging. Tenminste, ik kwam niet verder dan het wegwerken van de uitpuilende wasmand die niet langer te negeren was.

Maar toen werd het veels te mooi weer om op te ruimen en was daar alleen nog maar tijd voor het park, ijsjes eten en op het terras zitten. En een geweldig dagje (en nacht!) Rotterdam, maar hier later deze week meer over.

Tussen het wassen door kreeg ik zin om iets te bakken. Toevallig – of juist misschien wel voorbestemd – lagen een paar wortels nog in de groentemand te wachten om opgegeten te worden. Ooit bedoeld als gezonde snack. Dat moest dus wel een worteltaart worden.

Voor de Paasbrunch met de familie vorig jaar bakte ik de lekkerste worteltaart ooit met citroen roomkaasfrosting. Allemachtig wat was die taart lekker. Het is nog steeds het best bezochte recept op mijn blog en ik krijg regelmatig berichtjes van lezers die de taart ook hebben gemaakt. Als je nog nooit worteltaart hebt gemaakt, dan moet je deze taart eens maken. Klik hier voor het recept.

Nu is mijn worteltaartrecept best wat werk. Niet moeilijk, maar het is wel echt een taart-taart. Op mijn wasdag had ik zin in een simpele variant van worteltaart. Nu is cake bakken nooit veel werk, dus werd het een worteltaart in de vorm van een cake. Oftewel: wortelcake.

Als basis nam ik mijn recept voor courgettebrood (ook echt een aanrader) en het recept voor mijn befaamde worteltaart in de mix. Hier deed ik nog wat kokos door en in plaats van een citroenfrosting werd het een frosting met sinaasappel en roomkaas. Lekker frissig en iets zuur, wat goed matcht met het kruidige van de wortelcake.

Worteltaart is een van mijn lievelingsstaarten en ik vind het door de wortelen heel Pasig. Over drie weken is het alweer Pasen, dus dit keer als recept van de maand: wortelcake met kokos en sinaasappel roomkaasfrosting. Tijdens de paasbrunch mag een worteltaart dan ook niet ontbreken. Alhoewel, door het kruidige van de specerijen past de taart ook wel bij Kerstmis.

Kortom: worteltaart is het hele jaar door goed, ook tijdens het opruimen.

Ik weet niet wat het is met deze wortelcake, maar ik vond ‘m niet zo fotogeniek. Het wordt al snel een blok. Op de foto’s komt de worteltaart niet zo tot z’n recht, maar in real life kan ik je vertellen: hij is heerlijk! Gelukkig hadden al mijn huisgenoten mensen over de vloer, dus de cake was zo op.

Nou. Die échte grote schoonmaak komt later wel. Als het een keertje weer herfstachtig regent, want nu is het veel te mooi weer om te gaan poetsen. Maak eerst deze wortelcake!

(het beslag is voor best een grote cake, dus als je geluk hebt houd je nog wat beslag over en kun je er nog een stuk of 3-4 carrotcake muffins van maken)

wortelbrood

Wortelcake met kokos en sinaasappel roomkaasfrosting

voor één cake en nog wat muffins (of voor één flinke cake of twee kleintjes)
450 gram wortels, geraspt
300 gram bloem
200 gram kristalsuiker
25 gram geraspte kokos
1,5 tl bakpoeder
1 tl baking soda
rasp van 1 sinaasappel
snuf zout
1 el kaneel
1 tl nootmuskaat
1/2 tl gemberpoeder
1/2 tl gemalen kruidnagel
1 tl vanille extract of een zakje vanillesuiker
225 ml zonnebloemolie
4 eieren
50 gram grofgehakte walnoten (en wat extra voor de garnering)
50 gram grofgehakte (gele) rozijnen

Sinaasappel roomkaasfrosting
200 gram roomkaas (niet light, die is te waterig)
3 el (magere) kwark
50 gram poedersuiker
rasp van 1 sinaasappel (houd wat apart voor de garnering)
sap van 1/2 sinaasappel (ongeveer 2-3 el)

wortelbrood

Zo maak je de wortelcake
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng alle droge ingrediënten – de bloem, suiker, kokosrasp, het bakpoeder, baking soda, kaneel, nootmuskaat, gemberpoeder, kruidnagel en sinaasappelrasp – door elkaar in een kom.

Meng in een andere kom de eieren, de plantaardige olie en het vanille extract door elkaar.

Rasp de wortel met de keukenmachine fijn. Roer de geraspte wortels door het natte mengsel.

Schep het mengsel door de droge ingrediënten en roer goed door elkaar.

Hak de walnoten en rozijnen grof. Spatel deze door het beslag.

Vet een cakeblik royaal in met boter of zonnebloemolie. Bestrooi eventueel met nog wat bloem. Schenk het beslag in het cakeblik voor 2/3 vol. Ik had nog wat beslag over en vulde nog 4 muffinvormpjes met het beslag.

Bak de cake in ongeveer 55-60 minuten mooi goudbruin en gaar. Prik met een prikker. Als deze er schoon uit komt is de cake gaar. De wortelmuffins hoeven maar 25 minuten.

Laat de cake even afkoelen in de vorm op een rooster. Haal de cake uit de vorm en laat de cake vervolgens helemaal afkoelen op een rooster.

Maak ondertussen het sinaasappel roomkaasmengsel door alle ingrediënten door elkaar te roeren.

Besmeer de afgekoelde cake met de roomkaasfrosting. Bestrooi met wat achtergehouden sinaasappelrasp en fijngehakte walnoten.

Eet smakelijk!

wortelbrood